Fortviler over Instagram-turister: - De nekter å lytte

- Havene våre er tomme, revene er døde, fuglene våre dør, vi blir overkjørt av invaderende arter og en uansvarlig byggeaktivitet enkelte steder. Vi har blitt brakt til randen.

HAWAII: Innbyggere på Hawaii fortviler over turister som tar seg til rette for å sikre gode feriebilder på Instagram. Foto/video: NTB Scanpix / Newsflare. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De verdensberømte Ha'ikū-trappene, som strekker seg flere kilometer langs toppen av fjellkjeden Oahu's Ko'olau på øya Oahu i delstaten Hawaii, har vært stengt for offentligheten siden 1991.

Årlig bruker lokale myndigheter over 2,3 millioner kroner på å holde turistene borte fra trappene. Det skulle man imidlertid ikke tro hvis man har tittet på Instagram, skriver CNN.

For hvert eneste år finner anslagsvis 4000 personer veien til trappene som unektelig tar seg bra ut på bilder. Lokalinnbyggerne, som daglig får turister på besøk på eiendommene sine, fortviler, ifølge den amerikanske kringkasteren.

Den konstante turiststrømmen til trappene - som kanskje er bedre kjent som «Stairway to Heaven», eller en trapp til himmelen på godt norsk - er bare ett eksempel på hvordan Hawaii angivelig er i ferd med å flomme over av turister.

- Med hele Instagram-greia, så er folk på jakt etter et blinkskudd fra et avsidesliggende sted. Men ofte så er de ikke klar over hva de faktisk gjør, og de nekter ofte å lytte til råd fra lokalinnbyggerne. Det har vært noen stygge møter når innbyggerne her prøver å hjelpe til, men i stedet blir skjelt ut, sier Sue Kanoho, daglig leder av turistkontoret på Kauai, til reisenettstedet Skift.

- Be om tillatelse

Nå har lokale myndigheter tatt problemet på alvor, og Hawaiis offisielle turistkontor håper at en reklamekampanje kan sette turistene på plass.

- Vi har en skikk her på Hawaii, som handler om å be om tillatelse før vi går inn et sted. Det er virkelig lurt å gjøre nettopp det, sier lokalinnbyggeren Sabra Kauka i en video som ble publisert i fjor sommer.

I 2019 besøkte rekordmange 10,4 millioner turister Oahu. Det markerte det 11. året på rad at det ble satt ny turistrekord på øya. Kymberly Pine, leder av turistkomiteen i Honolulus byråd, sier til CNN at slike tall ikke var ventet før om mange flere år.

10,4 millioner beskrives som et kritisk antall for både økosystem og innbyggere på en øy med 1,4 millioner fastboende, ifølge en forskningsrapport fra University of Hawaii.

- Det er ikke krise helt ennå, men vi har kommet til et vippepunkt. Vi får så mange turister på besøk, at myndighetene er nødt til å starte programmer for å holde tallene nede, sa Frank Haas, en av forskerne bak rapporten, til WFAA i fjor vår.

I rapporten konkluderes det med at Hawaiis turistindustri har blitt negativt påvirket av rask vekst, stadig dårligere økonomiske bidrag fra turistene selv og mangelen på en helhetlig plan for hvordan øyene skal styre turiststrømmen.

«Den inflasjonsjusterte pengebruken per besøkende er nedadgående. En reduksjon i økonomisk bidrag, en uthuling av lokalbefolkningens støtte, samt økt trafikk og stress på steder og attraksjoner, er bevis på at den nåværende styringsmodellen er utilstrekkelig for å effektivt håndtere de stadig mer komplekse problemene turistindustrien på Hawaii står overfor», heter det i rapporten.

- Vi blir overkjørt

Lanakila Mangauil, en lokal aktivist og grunnlegger av kulturhuset Hawaiian Cultural Center of Hāmākua, mener det ikke gjøres nok.

- Havene våre er tomme, revene er døde, fuglene våre dør, vi blir overkjørt av invaderende arter og en uansvarlig byggeaktivitet enkelte steder. Vi har blitt brakt til randen, sier han til CNN og legger til:

- Reiselivsnæringen har lært opp gjestene til å være uhøflige og tyranniske på et vis. Det gir dem nærmest en følelse av at de har rett til det.

- EN SKAM: I Magalufs festgater er det liv hver kveld, og ifølge ordføreren i Mallorcas kommune Calvía kommer «sommersesongen stadig tidligere, og med stadig høyere volum». Barer og nattklubber frister med tilbud som «to for én», og hoteller har gjerne fri bar. Lokalbefolkningen og myndighetene har sett seg lei på turister som kommer på fylletur. Vis mer

Visepresident for det myndighetsstyrte turistkontoret Hawaii Visitors and Convention Bureau, Jay Talwar, mener turistenes ønsker og oppførsel har endret seg drastisk med åra. Der turister tidligere var mer enn fornøyde med å bli værende på resorten de har booket seg inn på, med en liten sightseeingtur, er det så godt som obligatorisk for dagens turister å oppleve øya slik de lokale kjenner den, mener han.

- Dette gjelder ikke bare for Hawaii, det er det samme i Barcelona, Venezia og i San Francisco, sa han til San Francisco Chronicle i fjor høst.

Stadig mer eventyrlystne turister, betyr også jevnt økende utgifter til redningsaksjoner.

- Vi ser stadig oftere at turister havner i trøbbel, eller at de skader seg. Det er noen steder man ikke bør dra til, det er visse ting man ikke burde gjøre og det finnes noen situasjoner hvor man ikke bør ta en selfie når risikoen er stor, sa Ross Birch, daglig leder for Island of Hawaii Visitors Bureau, til avisa.

Overturisme og turisthat er på ingen som helst måte et fenomen man må reise utenlands for å oppleve. Se bare her:

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer