Fortviler over løypenekt: - Dramatisk

Usammenhengende skiløyper, som følge av en betent konflikt, får hytteeiere til å rive seg i håret. Lodve Stendal utelukker ikke boikott av lokalt næringsliv som et pressmiddel.

HYTTEBYGD: Grunneiere vil ikke at det skal lages langrennsløyper på grunnen de eier, etter at Nesbyen kommune har sagt ja til en ny hytteutbygging i området. Her fra Nesfjellet Alpin. Foto: Lise Åserud / NTB
HYTTEBYGD: Grunneiere vil ikke at det skal lages langrennsløyper på grunnen de eier, etter at Nesbyen kommune har sagt ja til en ny hytteutbygging i området. Her fra Nesfjellet Alpin. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Når utgangspunktet er et variert og sammenhengende løypenett, er det selvsagt et stort minus å bli avspist med et mer begrenset og ulendt område, sier Lodve Stendal til Børsen.

Han er en av flere tusen skiglade hytteeiere på Nesfjellet som nå får langrennstilbudet kraftig redusert.

50 kilometer med langrennsløyper vil nemlig ikke bli kjørt opp i år, ifølge Hallingdølen.

Satte ned foten

Bakteppet er en betent konflikt mellom grunneiere og Nesbyen kommune, på grunn av omfattende hytteutbygging i området.

Noen grunneiere har derfor satt seg på bakbeina. De er lei av å ikke bli hørt når de kommer med innvendinger mot den store utbyggingen i fjellet. Men de er aller mest lei av å måtte stå for friareal for turister og hyttefolk, ifølge lokalavisa.

I fjor vinter fikk grunneierne i Nes Sørmark nok.

- Vi må se en endring i arealpolitikken i Nesbyen. Det har gått for fort, den høye utbyggingstakten har ødelagt mye. Det blir bygget så tett at utbyggerne ikke kjører opp skiløyper på egen grunn. Da er det urettferdig at det er vi som skal holde friområde, sa Knut Magne Rukke, leder i Nes Sørmark SA, til Hallingdølen i år.

Nå har også Fekjan Brynhildstjern Sameige DA satt ned foten, og de selger tråkkemaskinen sin.

- Dramatisk

Og det er «dramatisk», ifølge Stendal. Hyttefolket blir ofret i grunneiernes spill mot kommunen og deres reguleringsplaner, skriver han i et innlegg i Hallingdølen.

Overfor Børsen beskriver han et usammenhengende løypenett der skiløypa plutselig slutter brått.

Det var nettopp begeistringen for skiløypene som gjorde familien interessert i området og at faren kjøpte familiehytta.

Nå frykter han at et kraftig redusert løypetilbud vil ramme eiendomsverdiene.

- Det påvirker hytteverdien negativt når de fineste skiløypene blir utilgjengelige.

Kommunen: Nøytral tredjepart

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nesbyen ble kåret til «årets hyttekommune» av Norsk Hyttelag i 2020. En av skiløypene som rammes i dag, er «Den gule runden». Den ble kåret til Norges beste skiløype av Dagbladet og Finansavisen i 2010. Løypa til Hallingatten, områdets høyeste fjelltopp, skal heller ikke kjøres opp i år.

«Noen må bli enige», har Nesbyens ordfører Anne Kari Eriksen (Sp) sagt om striden. Videre har hun sagt at kommunen «vil bidra som en nøytral tredjepart i saken».

Sistnevnte utspill stiller Stendal seg undrende til.

- Jeg har derimot forståelse for de grunneierne som holder løyper for hyttefolk og får lite igjen. Når noen grunneiere får realisert tomter, må man også forvente at kommunen legger premisser som sikrer finansiering av fellesgoder som løyper og infrastruktur.

Grunneiere reagerer på den massive hytteutbyggingen i seinere tid og etterlyser en endring i kommunens arealpolitikk, ifølge Stendal.

- Enhver konflikt gir muligheter

Eriksen fastholder at løypekjøring i Nesbyen er et samarbeid mellom løypelag og grunneiere.

- Så kommunen er ikke en direkte part i denne saken, sier ordføreren til Børsen.

Kommunen er planmyndighet, og det er startet opp arbeid med en kommunedelplan for Nesfjellet. Ett av de tre fokusområdene er «mobilitet og kvalitet i planområdet», ifølge Eriksen.

Hun sier videre at kommunen ønsker innspill til dette arbeidet når planprogrammet nå straks blir lagt på høring, og ved seinere høringer i løpet av 2024.

- Nesbyen kommune skal samarbeide med partene i saken, men dette er ikke noe vi ønsker å gjøre gjennom media. I og med at det har vært ordførerskifte i høst, i tillegg til andre omfattende saker, har vi ikke klart å prioritere dette arbeidet i høst, sier hun og legger til:

- Det har også blitt arbeidet fram nye traseer i området. Enhver konflikt gir muligheter, kanskje dette kan gjelde flere områder i Nesfjellet.

Vurderer boikott

Stendal introduserer nå, som et mulig pressmiddel, tanken om å boikotte lokale forretninger i området.

- Hvis kommunen fortsetter med den passive holdningen og ikke tar grep i saken, ser jeg ikke dette som et urimelig tiltak, sier han.

«Selv om hyttefolket er blant kommunens viktigste interessenter, er kommunevalget ikke avhengig av hyttefolkets gunst. Derimot er handelsstanden og håndverkere er avhengig av hyttefolkets gunst», skriver han i innlegget.

Han mener det burde vært unødvendig å ty til et slikt middel.

«Hyttefolket verdsetter og er selvsagt tjent med alle gode lokale tjenester.»