Fortviler over skatteregning: - Mareritt

En for seint betalt faktura kan føre til at bedrift blir slått konkurs. Nå krever Frp grep fra finansministeren.

SKATTEKRAV: Én av tre bedrifter har falt ut av regjeringens skatteordning som følge av mislighold av betingelsene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKATTEKRAV: Én av tre bedrifter har falt ut av regjeringens skatteordning som følge av mislighold av betingelsene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg vil kalle situasjonen det absolutte mareritt.

Sitatet tilhører en forretningsmann som driver sitt eget selskap på Østlandet.

Tør ikke stå fram

Nylig kunne Børsen fortelle at én av tre som fikk innvilget søknad om utsettelse på innbetaling av skatt og avgift til staten i forbindelse med coronapandemien, har falt ut av ordningen. Enten fordi de ikke har betalt en av de to første fakturaene, eller har betalt for seint.

Børsen har vært i kontakt med flere som sliter med krav fra Skatteetaten, men ingen ønsker å stå fram med navn og bilde for å fortelle om de økonomiske utfordringene.

- Det vil stoppe tilgangen på de lukrative jobbene man trenger, som går over litt tid. Ingen seriøse bedrifter jeg kjenner vil gi meg et oppdrag på et halvt eller ett år hvis de vet at jeg venter på en konkursbegjæring, sier forretningsmannen til Børsen, og fortsetter:

- Ved å stå fram kan du egentlig si at du vipper bort stigen under deg.

Betalte ti dager for seint

Mannen, som driver for seg selv, har ikke mottatt noen direkte pengestøtte fra staten, så den støtten han rent faktisk har fått er fra de utsatte skattene og avgiftene.

Problemet for ham er at om man betaler så mye som en dag for seint ramler man ut av ordningen, og får krav om å betale hele skattekravet på en gang.

Da den første regninga forfalt 31. oktober i fjor, ringte han Skatteetaten og fortalte at han var på etterskudd, men at det var ting på gang.

- Rådet var å betale så fort jeg kunne og håpe at pengene kom før man ble vippet ut av ordningen, forteller han.

Ti dager for seint betalte han den første fakturaen. Den andre fakturaen, som ble sendt ut til tross for at han betalte den første for seint, betalte han innen fristen.

Med andre ord var han à jour med nedbetalingen 30. november. Likevel kom det et brev fra Skatteetaten: Han var kastet ut av ordningen, og fikk en faktura på hele kravet, på 600 000 kroner, i fanget.

- Det er jo den lille forretningsmannens mareritt å få hele greia i fanget. Det som var så urimelig er at det ikke var noe mulighet å komme inn igjen i ordningen. Det ble bare avvist. Det var ikke noe som kunne vurderes etter skjønn, det var absolutt, forteller han.

Frp krever endring

Slik burde det ikke være, mener Frp. Derfor fremmet partiet følgende forslag i Stortinget forrige uke:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at retten til å betale i avdrag etter begge ordninger om midlertidig utsettelse av skatte- og avgiftsinnbetalinger ikke opphører selv om fastsatte betalingsfrister ikke overholdes.»

- Frp mener at de bedrifter som av ulike årsaker bommer på betalingsfristen ikke får avdragsordningen umiddelbart sagt opp, men at de kan gjenopprette avtalen om de raskt betaler skyldig avdrag. Det er slik det fungerer i privatmarkedet ved f.eks. billån og boliglån, og det er ingen grunn til at Vedum skal oppføre seg som en lånehai fra amerikanske mafiafilmer overfor drivverdige bedrifter som har glemt en frist, sier Roy Steffensen (Frp), medlem av Stortingets finanskomité, til Børsen.

Også Regnskap Norge har tidligere tatt til orde for at det bedrifter bør kunne tas inn igjen i ordningen, om de raskt betaler det utestående.

Frps forslag fikk ikke flertall i Stortinget, men Steffensen håper at regjeringen kan komme på nye tanker likevel. I og med at de kommende avdragene ble utsatt ytterligere tre måneder, som følge av smitteutbruddet før jul, mener Steffensen det bør være muligheter for å hente bedrifter inn igjen i ordningen.

- De som nå ikke har betalt innen fristene før jul - dersom det fortsatt er noen der som kan betale det de skylder - så burde det være av interesse at de får gjøre det, og sikre at private bedrifter og arbeidsplasser får drive videre.

Ba finansministeren svare

Siden vi allerede har kommet til februar, frykter Steffensen det er for seint for de bedriftene som falt ut av ordningen før jul, men han håper man kan se på en ordning der de som betaler de neste fakturaene for seint, kan betale seg inn igjen i ordningen.

- Om regjeringen ombestemmer seg og tenker at dette er sunn fornuft, så har de stortingsflertallet med seg med Frp. Det er en fjellvettregel som heter at det er aldri for seint å snu, og den burde Vedum lytte til, sier Steffensen.

Under onsdagens muntlige spørretime spurte Steffensen finansminister Vedum om de vil gjøre ordningen mer fleksibel.

I sitt svar avviste Vedum at staten «oppfører seg som en lånehai fra amerikanske mafiafilmer».

Finansministeren sa at regjeringen har gjort en rekke tiltak, blant annet reduserte de forsinkelsesrenten på skattekravet fra 8 til 6 prosent før jul.

- Vi vet at dette blir krevende. Og vi vet at det i overgangen fra støtte- og kompensasjonsordning og til vanlig hverdag, kommer til å bli tøft for noen bedrifter. Men vi må glede oss i stort over at vi nå er i ferd med å åpne, og så må vi over tid fase ut støtte- og kompensasjonsordningene, sa Vedum.

- Fortsettelsen av et mareritt

For bedriftseieren Børsen har snakket med begynner uansett tida å renne ut. Siden han ikke kunne betale fakturaen på 600 000 ble det holdt utleggsforretning tidligere i år, der det ble konkludert med at det ikke var noe å ta utlegg i.

- Akkurat nå, sånn som det står, så er det neste skrittet i deres arsenal et konkursvarsel, sier mannen, og fortsetter:

- Jeg venter på fortsettelsen av et mareritt.

Han mener at hans bedrift har livets rett, og viser til at han hadde holdt det gående i over 10 år da pandemien slo inn over landet.

- Uten pandemien hadde jeg ikke vært der jeg er nå. Pandemien er ikke noe jeg har kunnet avverge, jeg var helt uforskyldt. Jeg hadde flere store ordre som ble borte som en direkte konsekvens av regjeringens nedstengning. Da jeg kom inn i pandemien var jeg helt à jour. 10. mars 2020 begynner problemene, sier forretningsmannen, som understreker at han verken har fått eller ber om penger fra staten.

- Jeg ber bare om tid til å gnage meg gjennom dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer