Mildvær skaper snøkrise:

Fortviler: - Regnestykket ser ikke bra ut

Haglebu skisenter lider hardt under mildværet.

LIDD UNDER MILDVÆR: Skianlegget på Haglebu har vært stengt fram til nå. Nå håper skisenteret på lysere tider etter tre utfordrende sesonger. Foto: Kristian Medalen
LIDD UNDER MILDVÆR: Skianlegget på Haglebu har vært stengt fram til nå. Nå håper skisenteret på lysere tider etter tre utfordrende sesonger. Foto: Kristian Medalen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skinæringen har lidd hardt under pandemien med hytteforbud, skjenkeforbud og nå sist i rekken - mildvær.

Selv om afterskistedene endelig kunne åpne denne helga, er det lite igjen av sesongen, og flere sliter med å holde hodet over snøen.

Det har også vært en svært mild vinter, noe som har gått hardt ut over skiføret flere steder.

25 000 kroner daglig

For Haglebu skisenter har det betydd at sesongen ble utsatt med hele to måneder. De åpnet først helga som var.

- Vi pleier som regel å åpne til jul. Vi hadde jo en ganske stor høststorm som feiet over store deler av området, og vi mistet strømmen på et tidspunkt. Vi fikk ikke lov å belaste strømnettet med snøproduksjon, forståelig nok, og da fikk vi ikke produsert nok snø, forteller daglig leder og eier av Haglebu skisenter i Sigdal, Kristian Medalen, til Børsen.

PARODI: Grunde Myhrer sin Erling Braut Haaland-parodi på langrennsski tar av på internett. Video: Særsland. Vis mer

De har nylig investert seks millioner kroner i nytt snøproduksjonsanlegg, men fikk bare benyttet dette i elleve dager. Og i strøm kostet det på det meste 25 000 kroner dagen, forteller han.

- Regnestykket ser ikke bra ut. Det koster mye mer enn vi tjener å produsere snø. Det har vært veldig mye stang ut under pandemien, og fram til nå har vi tapt 1,2 millioner kroner i inntekter. Vi kommer til å tape mer fordi vi ikke får åpnet hele anlegget, sier han videre.

Medalen forteller at Sigdal er mer hyttekommune enn turiststed, og at de er avhengige av at folk bruker hyttene sine. På grunn av mildværet drar færre på hytta, mener han. Nå har imidlertid været snudd.

- Nå snør det som bare rakker'n. Det har blitt veldig fine forhold nå, og folk kjører mer ski. Jeg ser veldig lyst på vinterferien, og tenker at det absolutt er verdt en tur på hytta til uka, sier han.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

Bekymret for lavlandet

Børsen har tidligere omtalt Eikerapen alpinsenter i Åseral kommune, som måtte punge ut 297 000 kroner i strømregning - før de hele tatt fikk åpnet bakken.

Også Skiforeningen var mandag ute i Budstikka og uttrykte bekymring for at skiløypene i Oslo skulle regne bort. Kommunikasjonssjef Trine Rom Giving sier til Børsen at det imidlertid er mest i lavlandet hvor det er grunn til bekymring.

- Vi jubler over at det ser ut til å komme snø i høyden, noe som vil gjøre underverker for skiføret i marka. Vi trenger påfyll av snø nå, for å gi skiføret et løft etter mildvær og regn. I lavlandet er det litt mer vrient. Der må vi regne med at nedbøren kommer som regn, og det er ikke så bra for skiløypene, sier hun, men understreker at det likevel vil være fine skimuligheter.

MARKA PÅ BEDRINGENS VEI: Slik ser det ut i lysløypa ved Voksenkollen i Nordmarka mandag ettermiddag. Løypekjørerne venter med å preparere til de ser hvordan nedbøren og temperaturen utvikler seg. Foto: Skiforeningen
MARKA PÅ BEDRINGENS VEI: Slik ser det ut i lysløypa ved Voksenkollen i Nordmarka mandag ettermiddag. Løypekjørerne venter med å preparere til de ser hvordan nedbøren og temperaturen utvikler seg. Foto: Skiforeningen Vis mer

Hun forteller at Skiforeningen produserer snø tidlig i sesongen, og at de da lager det de trenger. På grunn av varierte skiforhold har de foreløpig ikke satt opp markabussen, som frakter skifolket til Ringkollen, men de regner med å få dette på plass den første helga i vinterferien.

Hemsedal jubler: - Prima

Selv om vinterregnskapet foreløpig ikke er gjort opp, ser det bra ut, forklarer hun.

- Vi har medlemmene våre, som er våre viktigste støttespillere. De er med oss, vi har et godt medlemstall. Vi har også en veldig populær skiskole med 8000 barn, så det har vært full rulle. Skiopplevelsen betyr mye for folk, og kanskje enda mer nå enn før coronatida, sier hun.

Hun forteller også at Barnas Holmenkolldag ble gjennomført for første gang på to år, og at det er planlagt en rekke vinterferieaktiviteter, i tillegg til Holmenkollmarsjen.

Andreas Smith-Erichsen, destinasjonssjef SkiStar Hemsedal, kan fortelle at de ikke har hatt store utfordringer med mildværet.

- Det har gått helt prima. Nå detter snøen ned finere enn mang en vinter. Vi har lagt betydelige mengder med kanonsnø, så vi er godt sikret. Det er mye jeg er bekymret for her i livet, men snøen, den skal holde til 1. mai, som den pleier, sier han fornøyd til Børsen.

Med åpne grenser sklir også turistene inn i løypa, og alt ligger til rette for en vellykket vinter- og påskeferie.

- Det har vært krevende vær i år, spesielt i januar. Det har vært en del vind - over hele landet, men utover det har det vært bra, sier han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer