Fortviler: - Veldig mye usikkerhet

De små og mellomstore bedriftene i Norge opplever at uforutsigbare rammebetingelser truer driften.

FRUSTRERTE: Små og mellomstore bedrifter er frustrerte over at de opplever at det er en mangel på forutsigbarhet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FRUSTRERTE: Små og mellomstore bedrifter er frustrerte over at de opplever at det er en mangel på forutsigbarhet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Mens krigen herjer i Ukraina, priser og renter går opp, så er det en stadig økende frustrasjon blant de små og mellomstore bedriftene i Norge.

- Det som er frustrasjonen nå er mangel på forutsigbarhet, sier Kristen Elstad, leder for SMB-satsingen i revisor- og rådgivningsfirmaet BDO til Børsen.

Må skape forutsigbarhet

Det er et uttalt mål fra regjeringens side, en målsetting som på ingen måte er ny, å redusere næringslivets kostnader med 11 milliarder kroner innen 2025.

I vår la næringsminister Jan Christian Vestre ned forenklingsutvalget, og erstattet det med det regjeringens «interdepartementale arbeidsgruppe for forenkling i næringslivet».

Dette utvalget har BDO nå lagt fram en rapport for, som Børsen har fått eksklusiv innsikt i. Der skisserer selskapet opp elleve konkrete forslag som har som mål å sikre enklere vilkår for bedriftene.

«Næringslivet i Norge bruker mye tid og ressurser på å forholde seg til regler, forskrifter, lover og rapporteringskrav som er unødvendig kompliserte eller som rett og slett ikke er nødvendige. Dette er tid og penger som kunne ha blitt brukt på å skape verdier og arbeidsplasser», skriver BDO i rapporten.

FORUTSIGBARHET: Administrerende direktør i BDO, Martin Aasen, etterlyser mer forutsigbarhet for næringslivet.
FORUTSIGBARHET: Administrerende direktør i BDO, Martin Aasen, etterlyser mer forutsigbarhet for næringslivet. Vis mer

- Det som er hovedbudskapet i rapporten handler om å skape forutsigbarhet for næringslivet - at det gjøres grundige konsekvensutredninger når det kommer nye lover og regelverk, sier administrerende direktør i BDO, Martin Aasen, til Børsen.

- Kraftig økning

Uforutsigbarheten eksemplifiseres ved å vise til at Regelrådet i 2021 ga rødt lys til 17 prosent av sakene de fikk på sitt bord. Det betyr rett og slett at de var så dårlig utredet at forslagene fikk nei.

I 2022 fikk 41 prosent av sakene nei - en kraftig økning. I tillegg sier Regelrådet at det mangler en nærmere vurdering av konsekvensene for små og mellomstore bedrifter i hele åtte av ti av de sakene de behandler.

- I fjorårets SMB-barometer sa en tredel av bedriftene at usikkerhet tilknytta rammevilkår framover er det som utgjør den største risikoen for at de ikke får den utviklingen de trenger å ha, sier Elstad, og fortsetter:

BAKLEKSA: Leder for BDOs SMB-satsning, Kristen Elstad, frykter at SMB-bedrifter havner litt i bakleksa.
BAKLEKSA: Leder for BDOs SMB-satsning, Kristen Elstad, frykter at SMB-bedrifter havner litt i bakleksa. Vis mer

- I årets SMB-barometer, som blir offentliggjort i januar, så sier halvparten av bedriftene det samme. Så den andelen har økt ganske betraktelig.

Et av eksemplene som trekkes fram, er at det skal legges fem prosent ekstra på arbeidsgiveravgift på de som har lønn over 750 000 kroner.

- Vinnerne i den diskusjonen blir sånne som oss, som er revisorer og skatteadvokater, sier Elstad.

For dette krever tilpasning fra et næringsliv som ønsker å gjøre ting rett, og samtidig ønsker å se mulighetene sine.

Elstad sier at slike endringer nok er mer komplekse enn de oppleves når de blir presentert.

- Den typen usikkerhet genererer et voldsomt engasjement blant små og mellomstore bedrifter.

Forslag trekkes

Det finnes også forslag som blir lagt fram, men siden trukket tilbake igjen. Det dreier seg blant annet om beskatning av privat konsum i eget aksjeselskap. Den ble lagt fram, men ble trukket tilbake igjen og skal utredes mer.

- Vi opplever at når denne typen regelendringer blir satt inn, så skaper det veldig mye usikkerhet, sier Elstad.

- Når det kommer sånne typer bestemmelser og så virker de ikke gjennomtenkt, så går det på tilliten til det offentlige.

BDO er redd for at de små og mellomstore bedriftene glemmes litt og havner i bakleksa når man utarbeider nye regler.

- Jeg mener den delen av næringslivet det skrives mye om, for eksempel den delen som havner i Sveits, den er ikke representativ for brorparten av det norske næringslivet, sier Elstad.

- Prisgitt rammevilkårene

De er samtidig påpasselige med å understreke at det har blitt gjort mye bra de siste åra - solide digitale løft, som har gjort hverdagen enklere for bedriftene.

- Men dersom man legger for mye til på andre siden, så blir ikke nødvendigvis summen bedre. Det handler om en helhetlig tilnærming. Hvordan kan vi optimalisere strukturen? Man bør samle noe mer av rapporteringsplikten, forsøke å effektivisere hvordan man samler inn skatter og avgifter i stedet for å komme med nye skatter og avgifter, sier Aasen.

Det viktige budskapet er uansett at i en svært usikker tid, der bedriftene må forholde seg til prisstigninger, og en usikker global situasjon, så er det ekstra viktig med forutsigbarhet i rammebetingelsene på hjemmebane.

- Dette forsterker seg nå. Små og mellomstore bedrifter har ikke ressurser til å tilpasse seg hele tida. De er prisgitt rammevilkårene de får i mye større grad enn de største virksomhetene, sier Elstad, og avslutter:

- Er det noen gang de skal skaffe stabilitet for disse bedriftene, så er det nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer