Romjula er tida mange drar til og fra hytter og hotell på fjellet. Det merkes ved mange av landets rundt 3200 ladestasjoner.
- Det er kø her i dag, og det var kø her i går, langt nedover veien. Det blir fort vanvittige køer på utferdsdager. Vi ønsket å satse på ladestasjoner og satte av en egen tomt, men så oppdaget vi at det var for lite strøm tilgjengelig, sier Morten Støen, eier av Espa servicesenter, mest kjent som Bolleland.
- Frustrerte folk
Elbilforeningen har fått inn klager over kø ved Espa, men Dagbladet har også fått beskjed om køer av elbilister i Hallingdalen, som ved Hallingporten, der flere måtte vente over en time på å lade i går.

- Ikke en eneste utenlandsk turist
- Vi har fått noen meldinger om kø, men i går var det en god del hurtigladere som var nede. Jeg opplevde det sjøl i går, ved Kobbervikdalen, like ved Drammen, forteller Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening.
Der var det høljregn og blåst i går.
- Og bare én av hurtigladerne virket. Det var noen frustrerte folk. Spesielt de som har biler med mindre rekkevidde, og som ikke kunne kjøre videre. De måtte vente på å lade, sier Bu.

Mye ladekø
Norsk elbilforening gjorde en undersøkelse om ladekapasiteten etter sommeren i år. Her kom det fram at én av tre elbilister ofte eller alltid opplevde ladekø.
- Den er jo litt sammenliknbart med situasjonen nå, når det er utfartsdager. I tillegg til ladekø, var det også ganske mange som opplevde at hurtigladerne ikke virket. Da jeg sjekket i går, var det mange som var nede. Det er synd at infrastrukturen er såpass dårlig, sier Bu.
Espa servicesenter er et fast stoppested for mange sommer- og vinterturister på grunn av beliggenheten ved E6, midt mellom Oslo og Lillehammer.

- Vi er desidert den største plassen, som de fleste stopper på, og ville ha flest ladere her. Vår plan var å få 40 ladere, men problemet var at det ikke var strøm nok i bygda. Stange kommune ville ikke være med og bidra på den store kostnaden det ville være å sette opp en ny trafostasjon, sier Støen.
Krever mye strøm
Erik Habberstad er næringssjef i Stange kommune, og fikk forespørsel fra Støen om å bidra med midler for å få opp en trafostasjon. Det ville komme på hele 25 millioner kroner.
- Vi er veldig positive til å få flere ladestasjoner på Espa, men å bidra med 25 millioner var uaktuelt. Vi var i kontakt med Stange energi, men de sa det var noe med regelverket. Det stoppet hurtigladerprosjektet, som er synd, sier Habberstad.

Flere ulykker i Sør-Norge
Harald Husom er daglig leder i Stange Energi Nett, og sier det ville vært altfor dyrt for dem å investere i en ny trafostasjon for å få flere titalls ladebilstasjoner ved Espa.
- En hurtiglader krever samme energi som fire-fem eneboliger, og det handler ikke om vanlig strømuttak, men maks uttak per enebolig på en gang. Dette er en oppgave for politikerne, sier Husom.
Ønsker debatt
Han sier at han leder et nettselskap i Stange og «må forsvare nettinvesteringene».
- Da må enten den lokale utbyggeren eller storsamfunnet bidra. Staten har jo puttet mange millioner kroner for utbygging av fiber i områder det ikke vil lønne seg å investere, sier Husom og fortsetter:
- Her er det et misforhold fra politikernes side: De ønsker at nordmenn skal gå over til elbiler, men den dagen alle skal begynne å lade, mangler det mye. Det er noen store debatter som må opp i det offentlige rom, for det vil bli bra med ladekøer framover, sier han.
Bekymret
Fra 2025 har norske politikere sagt at det bare skal selges nullutslippsbiler. Ladekapasiteten i Norge har også gått kraftig opp: 850 av dagens rundt 3200 hurtigladere er satt opp det siste året, ifølge Elbilforeningen.
- Det er bra, men utfordringen nå er at det selges veldig mye elbiler. Vi er bekymret for at det ikke blir bygget nok hurtigladere. Å holde tempoet oppe blir helt essensielt, sier Christina Bu i Elbilforeningen.
I 2020 er 53 prosent av nybilsalget elbiler. Neste år antas det at så mange som 65 prosent av nybilsalget er elbiler.
- Det er veldig dyrt å bygge hurtigladere enkelte steder, og vi har lenge etterlyst større vilje og plan for utbyggingen av hurtigladere, sier Bu.
Én million elbiler
Hun viser til at nær 40 prosent av nybilsalget i Troms og Finnmark er elbiler.
- Da er det en for tilbakelent holdning fra regjeringens side å si at det er opp til operatørene og utbyggerne. Det er et politisk ansvar å sikre infrastruktur. Spesielt fordi overgangen til elbiler er myndighetsstyrt, sier Bu.
Kraftig vind og stengte fjelloverganger
Elbilforeningen har regnet ut at det i 2025 vil være så mange som én million elbiler på norske veier.
- Norske myndigheter må ta større ansvar og lage en politisk plan for hvordan vi skal lykkes med overgangen. De gjorde det med bredbånd og annen infrastruktur, så hvorfor ikke også med hurtiglading? Spør Bu.
Hun mener det er for liten vilje blant norske politikere.
- For halvannet år siden kom Samferdselsdepartementet med en plan for infrastruktur for alternative drivstoff. Her var lading nevnt, men uten innhold. Regjeringen bør gjøre beregninger på hva som er behovet og lage en plan.
- Har prioritert
Samferdselsdepartementet svarer følgende på spørsmål om ikke myndighetene må gjøre mer for å sikre infrastrukturen:
- Elbil har blitt utrolig populært i Norge, og vi har faktisk den høyeste elbiltettheten i verden. Da er det viktig at det bygges nok ladestasjoner, og statens viktigste oppgave i den sammenhengen er å sikre gode rammevilkår for utbygging av ladere. Det gjør vi blant annet gjennom standarder og regelverk, men staten gir i tillegg økonomisk støtte til utbygging av ladeinfrastruktur gjennom selskapet Enova.
Regjeringen har prioritert stadig mer penger til de siste årene, og bare i løpet av det siste året har det blitt satt opp 850 nye ladestasjoner i Norge. Det er jo veldig bra, men med stadig flere elbiler øker behovet kontinuerlig. Det ser vi ikke minst på de store utfartsdagene i høytider og ferier, skriver statssekretær Anders Tyvand i Samferdselsdepartementet i en e-post til Dagbladet Børsen.