- Forventer at de bidrar

Næringslivet trygler om livsnøvendig husleie-tiltak. Dette er svaret fra norske eiendomsbaroner.

KRAV TIL MILLIARDÆRENE: Christian Ringnes, Olav Thon og Carl Erik Krefting er blant Norges rikeste menn. De kontrollerer store mengder eiendom, og leier ut til utallige virksomheter. Foto: NTB Scanpix
KRAV TIL MILLIARDÆRENE: Christian Ringnes, Olav Thon og Carl Erik Krefting er blant Norges rikeste menn. De kontrollerer store mengder eiendom, og leier ut til utallige virksomheter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske virksomheter blør kraftig i møte med coronaepidemien. Etter pålagte restriksjoner fra norske myndigheter, stengte en rekke bransjer dørene forrige uke for å hindre at smitten sprer seg.

Selv om inntjeningsgrunnlaget i mange tilfeller har falt bort, forsvinner ikke utgiftsposten på ofte dyre leiekontrakter. Visse gårdeiere har nå innført fryste eller reduserte husleier til virksomheter som balanserer på en knivsegg økonomisk.

To aktører som har meldt pass til dugnaden, er Norges største kjøpesentereiere, Thon og Citycon. Førstnevnte aktør valgte imidlertid å snu torsdag ettermiddag. (se lenger ned i saken).

- Situasjonen illustrerer at kanskje ikke alle har tatt innover seg alvoret i situasjonen, og hvilke konsekvenser dette kan få. Nå må utleierne få hodet opp av sanden og innse hva som skjer, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.

IKKE IMPONERT: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, krever at også eiendomsselskapene bidrar i dugnaden. Foto: Virke
IKKE IMPONERT: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, krever at også eiendomsselskapene bidrar i dugnaden. Foto: Virke Vis mer

- Overraskende og underlig

I en ny undersøkelse fra Virke kommer det fram at de hardest rammede bransjene nå sliter kraftig økonomisk. Henholdsvis rapporterer 68 prosent av faghandelsbedriftene og 97 prosent av treningsbedriftene at de har utfordringer med å betale for sine leieavtaler.

- Enkelte frykter at de ikke vil overleve de neste to ukene. Her har både bedrifter, staten og arbeidstakere vært med på dugnaden. Vi forventer derfor at store, seriøse aktører bidrar og går i dialog med leietakerne. Noe annet vil være svært overraskende og underlig, sier Horneland Kristensen.

Artikkelen fortsetter under:

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

I et brev til sine samarbeidspartnere, datert 17. mars, opplyser Citycon om tiltakene de nå gjennomfører i møte med coronasituasjonen.

«Det foregår en dugnad mellom befolkningen, næringslivet og det offentlige for å redusere smittespredning. Vi tar ansvar som en handelsplass, arbeidsgiver og samarbeidspartner», heter det i brevet, før det listes opp en rekke grep som i stor grad knytter seg til retningslinjer om renhold og hygiene.

Kjøpesentergiganten nevner ingen tiltak som omfatter leieforhold i brevet, og bekrefter overfor Børsen tirsdag at de ikke har justert leieprisen.

- Plikter å betale

Olav Thon Gruppen har i sitt brev, datert 16. mars, opplyst at de vil ha en nær dialog med alle leietakere. Selskapet vil også «søke å gjøre de kostnadsreduserende tiltak vi kan på sentrene for å redusere felleskostnader».

Dommen falt likevel tungt:

«Ansvaret vi har som stor arbeidsgiver i en alvorlig situasjon tilsier at vi i den nåværende situasjon må forholde oss til de foreliggende leieavtaler, men slik at vi nødvendigvis må følge løpende myndighetspålegg og –krav i situasjonen. Vårt utgangspunkt er derfor at begge parter må følge de inngåtte leiekontrakter. I dette ligger det at leietakers plikt til å betale leie og fellesutgifter består under korona-situasjonen», heter det i brevet, signert Thomas E. Rønning, direktør for kjøpesenter i Olav Thon Gruppen.

Snudde

Børsen har siden tirsdag formiddag spurt hvordan Olav Thon Gruppen forholder seg til situasjonen. I ettermiddag velger Thon å snu i forhold til brevet som ble sendt så sent som i går.

- Olav Thon Gruppen har i dag besluttet å gi betalingsutsettelse til alle våre serveringssteder og butikkleietakere i Norge som er rammet av likviditetsproblemer som følge av coronakrisen. For øvrig har vi løpende dialog med enkeltleietakere for å finne individuelle løsninger for de som står i fare for å gå konkurs, sier visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen, Ole-Christian Hallerud i en pressemelding.

Horneland Kristensen skyter inn:

- Det er gode signaler fra Olav Thon Gruppen, men det holder ikke å bare utsette belastningen. Den må lettes når mange av leietakerne står på randen av konkurs.

PÅ TOPPEN: Olav Thon er konsernsjef i Olav Thon Gruppen, som eier og forvalter totalt 97 kjøpesentre i Norge og Sverige. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
PÅ TOPPEN: Olav Thon er konsernsjef i Olav Thon Gruppen, som eier og forvalter totalt 97 kjøpesentre i Norge og Sverige. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Virke foreslår at de største selskapene nå går sammen og utformer felles retningslinjer.

- Bedriftenes tilbakemeldinger akkurat nå knytter seg i stor grad til utfordringer med å betale husleie. Kommer det ikke en løsning snart, kan denne problematikken være det som velter bedriftene.

Virke oppfordrer videre sentereiere og andre utleiere om å utvise fleksibilitet, være konstruktive og finne løsninger sammen med leietaker.

- Potensielle løsninger er en midlertidig ren omsetningsbasert leie, eller at leietaker midlertidig fristilles fra leieforholdet, hvis man velger å stenge butikken, mot at man binder seg til å forlenge avtaleforholdet tilsvarende, sier Horneland Kristensen.

- Åpne for å bidra

De Christian Ringnes-kontrollerte eiendomsselskapene Eiendomsspar og Victoria Eiendom, driver også utleie for blant annet butikklokaler. På spørsmål fra Børsen om hvordan de forholder seg til situasjonen, svarer Ringes følgende:

- Det er ingen tvil om at vi er i særdeles vanskelige tider. Nedstengningen av Norge har fått, og vil i økende grad få, meget alvorlige økonomiske konsekvenser, spesielt innenfor reiseliv, hotel og deler av handels -og servicenæringen.

- FØRE DIALOG: Eiendomsbaron Christian Ringnes sier til Børsen at de er åpne for å bidra med lettelser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- FØRE DIALOG: Eiendomsbaron Christian Ringnes sier til Børsen at de er åpne for å bidra med lettelser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Situasjonene er realøkonomisk og ikke finansøkonomisk basert, og er derfor mye mer alvorlig enn de tidligere krisene jeg har gjennomlevet. Situasjonen må derfor tas med stort alvor og ansvarlighet både av landets myndigheter og næringsliv.

Ringnes understreker at også hans eiendomsselskap vil bidra med sitt i dugnaden, men er sparsommelig med detaljene.

- På case to case basis vil vi føre dialog med de av våre leietagere som er særlig hardt rammet for best mulig å forstå deres situasjon. Vi vil i gitte situasjoner være åpne for å bidra med lettelser i form av leiehenstand og andre tiltak som kan hjelpe våre leietagere over denne vanskelige perioden.

Milliardær tar grep

En av Norges rikeste menn, Carl Erik Krefting, er dokkemesteren bak flere hundre leieforhold til norsk næringsliv.

Han har nå, gjennom sitt selskap Carucel Eiendom, funnet fram livbøyer i et forsøk på å holde sine leietakere flytende. Tiltaket applauderes av blant andre Virke.

- Det er fire aktører som blir berørt av denne situasjonen. Den første er selvfølgelig leietakerne, så er det gårdeierne, så er det bankene, og ikke minst staten. Det er viktig å se at ikke bare én av aktørene kan sitte med hele regningen, sier Krefting til Børsen.

HJELPENDE HÅND: Carl Erik Krefting står bak selskapet Carucel Eiendom. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
HJELPENDE HÅND: Carl Erik Krefting står bak selskapet Carucel Eiendom. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer

Eiendomsinvestoren opplyser at selskapet i første omgang har henvendt seg til opp under 100 virksomheter. Dette er aktører som blir direkte berørt av statens reguleringer. Det innebærer blant annet serveringssteder, frisører og dem som driver innen skjønnhet- og helse.

- Vi er veldig klare på at vi ikke kan gi leiefritak. Da blir vi den ene aktøren som tar hele regninga. Dette er tross alt statlige pålegg. Da sier det seg selv at vi som eiendomsselskap ikke kan ta hele belastningen.

- Men dere strekker altså ut en hjelpende hånd?

- Det vi har gjort overfor våre leietakere som blir direkte berørt, er å gå ut med et tilbud som innebærer utsatt leiebetaling, eller redusert innbetaling på 50 prosent i seks måneder fra 1. april.

- Store problemer

Dette tiltaket alene, vil imidlertid ikke berge forretningene.

Krefting peker på viktigheten av regjeringens garantiordning til små og mellomstore bedrifter. Den innebærer en statlig lånegaranti for banklån, slik at kriserammede bedrifter lettere kan skaffe seg likviditeten de trenger for å komme seg gjennom den tøffe perioden.

I første runde er det satt en ramme på 50 milliarder kroner.

- Dette vil bidra til at små og mellomstore bedrifter får større likviditet. Så vil vi bistå med tiltakene som er nevnt over. Noen vil få store problemer, det er vi fullt ut klar over. I slike situasjoner vil vi diskutere med våre leietakere om hvordan vi kan løse situasjonen.

- Rammer oss

Ifølge Kapital dro Krefting inn over 300 millioner kroner i 2018 gjennom Carucel-systemet. Investoren, med en anslått formue på 1,95 milliarder kroner, frykter ikke for framtida til eget selskap.

- Vi har lenge forventet at finansmarkedet ville oppleve en ny krise, men sant skal sies at vi ikke hadde forventet at krisen skulle være denne. Vi begynte å ta forholdsregler allerede for to år siden, og står derfor veldig sterk i møte med denne situasjonen.

Selv om Krefting føler seg trygg, går Carucel Eiendom riktignok ikke fra kampen uten enkelte blåmerker.

- Dette rammer oss på to måter. Den ene er selvfølgelig at et stort antall av våre leietakere nå vil slite. Den andre er rent praktisk, der et stort antall møter og visninger i forhold til nye leieforhold blir utsatt på ubestemt tid. Det gjør hverdagen betydelig vanskeligere.

- Men dere lander altså på begge beina når dette er over?

- Det er jeg hundre prosent sikker på. Det er som jeg skrev til mine kolleger på søndag; Det eneste som kan sies med sikkerhet, er at også dette kommer til å gå over.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer