Forventer storinnrykk: - Fullt trøkk

Utelivet i Oslo forbereder seg på å få et rush av øltørste amerikanere fra hangarskipet som legger til kai i Oslo onsdag formiddag. Heidi's Bier Bar utvider åpningstidene, oppbemanner kraftig og godtar dollar som betaling.

FORBEREDER SEG: Heidi's Bier Bar ved Rådhuset i Oslo forventer at mange av mannskapet på skipet «USS Gerald R. Ford» besøker dem denne uka. Foto: Anette Beckhaug / Dagbladet
FORBEREDER SEG: Heidi's Bier Bar ved Rådhuset i Oslo forventer at mange av mannskapet på skipet «USS Gerald R. Ford» besøker dem denne uka. Foto: Anette Beckhaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens største krigsskip, «USS Gerald R. Ford», legger til i Oslo i løpet av formiddagstimene onsdag.

På grunn av coronapandemien har ikke mange i mannskapet på rundt 4500 personer hatt mulighet til å gå i land på lang tid, sa USAs ambassadør til Norge, Marc Nathanson, til NTB torsdag.

Oslo havn blir dermed den første havna de får besøke, og får fri i, på mange måneder, ifølge ham.

- Jeg er nesten overrasket over hvor mye sjøfolkene her gleder seg, uttalte Rick Burgess, kapteinen om bord, også til NTB.

At nesten 5000 muligens øltørste sjøfolk går i land i Oslo i løpet av de neste timene, har ikke gått upåaktet hen hos bargruppen Rekom group.

Her må verdens største krigsskip vike - for danskebåten!. Reporter: Edward Stenlund. Video: US Navy / NTB / MarineTraffic Vis mer

- Merker det godt

De har oppbemannet de fleste barene og utestedene de driver i Oslo, og forventer spesielt storinnrykk på barene Heidi's Bier Bar og Fridtjof's Pub ved Rådhuset.

Heidi's Bier Bar er et kjent barkonsept i store deler av Norge, med utesteder i Oslo, Bergen Drammen, Kristiansand, Stavanger, Tønsberg, Trondheim og Tromsø.

Alle er inspirert av afterski og oktoberfest, og barene er kjent for høy flaskeføring og dansing på bordene.

- Vi har erfaring fra før med at når britiske krigsskip og større cruiseskip kommer til Oslo, så merker vi det godt. Heidi's ligger spesielt godt til, sier regionsjef i Rekom group, Adrian Sneen, til Børsen, og legger til:

- Det var ganske god fart her da det britiske skipet lå til havn, og da var det «bare» 1200 personer som var i byen. Nå er det snakk om en del mer, så jeg tror hele byen vil merke at de er glade for å få fri.

- Hvordan forbereder dere, helt konkret?

- Vanligvis åpner vi klokka 16.00, men de neste dagene åpner vi i 11-12-tida, for å kunne ha mulighet til å ta dem imot. Vi merka det forrige gang, at de bryr seg ikke om klokka er 12 eller 16.00 eller 20.00 på kvelden, de vil rundt og oppleve byen, sier Sneen.

FEST: Heidi's Bier Bar har afterski og oktoberfest som tema. Foto: Magnus Aspelin/Rekom group
FEST: Heidi's Bier Bar har afterski og oktoberfest som tema. Foto: Magnus Aspelin/Rekom group Vis mer

Åpner for dollar-betaling

Mens det vanligvis bare er én etasje åpen på Heidi's i hverdagen, åpner de nå hele utestedet.

- Vi tar som regel bare norske kroner, men nå har vi åpnet opp for å ta imot dollar. Vi er litt usikre på hva vi kan forvente av vanene deres, om de har kort, apple pay eller kontant, men vi tviler på at de har norske kroner på innerlomma, så vi helgarderer oss der. Vi ser fram til å ta imot grønne sedler, sier han.

Det gjelder både Heidi's og Fridtjof's, opplyser han.

- Når det skjer store ting på kaia, pleier vi også å sende medarbeidere dit som geleider vei og sprer god stemning, som trekker med seg folk og viser dem hvor de skal gå. Det er gøy for oss å være «on site» på den måten der. Det er nok litt av grunnen til at vi har vært såpass godt besøkt tidligere også, sier han.

- Har du en oppfordring til amerikanerne?

- Det må være at de må kose seg, og bruke hele byen. Og kanskje google litt om norsk alkohollov, så tror jeg man er veldig godt forberedt.

KLAR FOR INNRYKK: Regionsjef i Rekom Group, Adrian Sneen. Foto: Magnus Aspelin/Rekom group
KLAR FOR INNRYKK: Regionsjef i Rekom Group, Adrian Sneen. Foto: Magnus Aspelin/Rekom group Vis mer

- Kan komme et stort rush

Og så Lekter'n på Aker Brygge forbereder seg på at det kan komme ekstra mange gjester onsdag.

- Vi sikrer at vi har nok personale, og forbereder oss på at det kan komme et stort rush. Vi håper så mange som mulig kommer innom oss, så skal vi sørge for å gi dem en god opplevelse av Oslo og Aker Brygge, sier Markus Havig Gjelseth, som sammen med broren Fridtjof driver den kjente baren.

- Har dere oppbemannet?

- Vi har både sendt ut melding til alle ledere, fått inn flere folk og fylt opp øltankene.

- Har du en oppfordring til amerikanerne?

- Jeg oppfordrer dem til å benytte anledningen til å oppleve Oslo. Det er en fantastisk by både mat- og naturmessig. Jeg håper de kan få oppleve Oslo fra sin beste side.

- Og med den svake kronekursen så oppleves det kanskje ikke så dyrt for amerikanerne i Norge som det ville gjort for noen år siden?

- Da satser vi på at de har litt ekstra å bruke på mat og drikke nå som kronekursen er svak, og så ser vi fram til det og er klare for å ønske dem velkommen.

Onsdag ankommer verdens største krigsskip, USS «Gerald R. Ford», Oslo. Skipet er 335 meter langt og koster over 142 milliarder kroner! Video: Håkon Mosvold Larsen / NTB, Reuters, Den amerikanske hæren. Reporter: Edward Stenlund / Dagbladet Vis mer

- Blir fullt trøkk

Karl-Henning Svendsen, sjef for utelivsgiganten Noho, forventer storinnrykk.

- Ja, vi gjør selvfølgelig det. 4500 er mange som kommer på en og samme dag. Vi forventer mer folk enn vanlig.

- Har dere forberedt dere spesielt til dette?

- Vi har så ofte fullt hver helg. Er det fullt, så er det fullt. Det er hyggelig at det kommer folk.

- Har dere en oppfordring til amerikanerne?

- Nei. De får nok beskjed om å oppføre seg fra sine befaler før de går av skipet.

Svendsen tar innrykket med knusende ro.

- Dette skal nok gå helt fint. Det blir fullt trøkk i Oslo, som det ofte er når sola kommer.

- Vant til trøkk

- Vi er positive, selvfølgelig, og håper og tror dette blir en fin opplevelse, sier Fredrik Ekelund, CEO i Akershus Gruppen.

Selskapet har 18 utesteder. De fleste ligger i området rundt Rådhuset, Aker Brygge og Jernbanehallen.

- Det vi har pratet om, er hvordan vi skal være forberedt på stedene i områdene rundt brygga og sentrum, slik at vi kan gi god service.

Ekelund sier det ikke er så vanlig at det kommer flere tusen marinegaster som har fri og vil ut på byen.

- Men det er store eventer som har vært tidligere, og gjør at det kommer mye folk. Vi er vant til trøkk til tider. Han trekker fram at hvis været er fint, kan det bli ekstra mange ute.

- Hvis det er mange som skal ta seg en pils og litt mat så kan det bli vanskelig for ett av områdene å håndtere hele trafikken, i alle fall hvis det blir fint vær hvis også osloboerne kommer. Da blir det dobbel effekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer