Gassrøreksplosjonen:

- Forverrer situasjonen

Det har skjedd en eksplosjon på den transsibirske gassrørledningen, som er hovedåren for russisk gasseksport til Europa. Dette vil føre til ytterligere press på det europeiske gassmarkedet, ifølge SEB-analytiker Ole Hvalbye.

SISTE: Det har oppstått en eksplosjon på en gassledning i Russland. Video: Twitter Vis mer
Publisert

Tirsdag ble det meldt om kraftige eksplosjoner på den transsibirske gassrørledningen, som frakter russisk gass til Europa gjennom Ukraina. Gassrørledningen beskrives som Europas viktigste.

Dette er hovedruten for russisk gasseksport til Europa etter at Nord Stream ble utsatt for en sabotasjeaksjon i september.

Ifølge Ole Hvalbye, gassanalytiker i SEB, kan dette bli utfordrende for Europa, som allerede opplever alvorlig gassmangel.

- Vi er i en veldig stram situasjon, og alt som rammer forsyningen vil forverre situasjonen ytterligere, sier han til Børsen.

Er av stor betydning

Hvalbye sier det enn så lenge er lite informasjon om eksplosjonen. Det ser derimot ut til at den har skjedd internt i Russland.

- Denne rørledningen er koblet på Brotherhood-rørledningen, som sender betydelige mengder naturgass inn til Ukraina, opplyser Hvalbye.

Han legger til at det er denne ledningen som sikrer flyten av russisk gass til Solvakia og videre inn til Vest-Europa.

Til tross for krigen forsyner Russland fortsatt Europa med store mengder gass. For to dager siden fløt det 0,4 TWh inn til Vest-Europa hver dag.

- Det er 150 TWh i året. Selv om vi har tapt 82 prosent av de russiske volumene de siste 12 til 14 månedene, så er det fremdeles ganske betydelige mengder, påpeker Hvalbye, og legger til:

- Det er ikke til å stikke under stol at Russland fremdeles er en relativt viktig aktør for Europa, selv om man har glemt dem litt.

- Mange tilfeldigheter

Mandag kveld annonserte EU sitt nye pristak på gass. Fra 15. februar neste år settes det et pristak på 180 euro per megawattime.

Hvalbye tror ikke dette kan settes i sammenheng med eksplosjonen i Russland.

- Det har vært mye tilfeldigheter det siste året, og da er det fort gjort å dra slutninger som ikke var helt sannsynlige før, sier han.

- Men mest sannsynlig har ikke det noe med hverandre å gjøre, legger han til.

Tre er meldt døde

Eksplosjonen skal ha skjedd rundt klokka 13.50 ved Tsjuvasjia, vest for byen Kasan i Tatarstan, ifølge Reuters.

Eksplosjonen skal ha startet en brann på rørledningen Urengoy-Pomary-Uzhgorod. Det skal ha blitt utført vedlikeholdsarbeid på gassrørledningen da hendelsen skjedde.

De melder videre at tre personer er døde, og at én er skadet.

Det er ennå uvisst hva som utløste eksplosjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer