Gassrøreksplosjonen:

- Forverrer situasjonen

Det har skjedd en eksplosjon på den transsibirske gassrørledningen, som er hovedåren for russisk gasseksport til Europa. Dette vil føre til ytterligere press på det europeiske gassmarkedet, ifølge SEB-analytiker Ole Hvalbye.

SISTE: Det har oppstått en eksplosjon på en gassledning i Russland. Video: Twitter Vis mer
Publisert

Tirsdag ble det meldt om kraftige eksplosjoner på den transsibirske gassrørledningen, som frakter russisk gass til Europa gjennom Ukraina. Gassrørledningen beskrives som Europas viktigste.

Dette er hovedruten for russisk gasseksport til Europa etter at Nord Stream ble utsatt for en sabotasjeaksjon i september.

Ifølge Ole Hvalbye, gassanalytiker i SEB, kan dette bli utfordrende for Europa, som allerede opplever alvorlig gassmangel.

- Vi er i en veldig stram situasjon, og alt som rammer forsyningen vil forverre situasjonen ytterligere, sier han til Børsen.

Er av stor betydning

Hvalbye sier det enn så lenge er lite informasjon om eksplosjonen. Det ser derimot ut til at den har skjedd internt i Russland.

- Denne rørledningen er koblet på Brotherhood-rørledningen, som sender betydelige mengder naturgass inn til Ukraina, opplyser Hvalbye.

Han legger til at det er denne ledningen som sikrer flyten av russisk gass til Solvakia og videre inn til Vest-Europa.

Til tross for krigen forsyner Russland fortsatt Europa med store mengder gass. For to dager siden fløt det 0,4 TWh inn til Vest-Europa hver dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.