Hotellkrisen

Fra himmel til helvete: - Bekmørkt

«Bare trist», «bekmørkt» og «det spøker for bransjen». 2021 kan bli et mørkt år for hotellbransjen.

MØRKT: Det er tunge tider for hotellbransjen, spesielt i Oslo. Det vil gå enda en stund før det er full drift igjen, mener ekspertene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MØRKT: Det er tunge tider for hotellbransjen, spesielt i Oslo. Det vil gå enda en stund før det er full drift igjen, mener ekspertene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hotellåret 2019 i de norske storbyene kan best oppsummeres slik: Svært godt, med stor kapasitetsvekst, god etterspørselsvekt nesten over hele linjen».

Slik lød konklusjonen i den anerkjente rapporten til Wiederstrøm Hotel Consulting, som kom i begynnelsen av 2020. Siden den gang har coronapandemien lagt sitt klamme grep rundt hotellbransjen.

- Det er bare trist, sier hotellrådgiver Peter Wiederstrøm, forfatteren bak rapporten.

Han jobber i Wiederstrøm Hotel Consulting, som bistår innen hotelleiendom, hotelldrift, samt benchmarking og analyse.

Konkurser og oppsigelser

Det nye året er også bare snaut to uker gammelt, og de dårlige nyhetene har formelig stått i kø.

6. januar kom nyheten om at Petter Stordalen slår Comfort Hotel Stavanger konkurs.

- Vi har strevd en stund der, og nå er det rett og slett ikke forsvarlig å drive hotellet lenger, sa konsernsjef i Nordic Choice, Torgeir Silseth, om hotellet som ligger i sentrum av Stavanger.

Torsdag denne uka var også en skrekkens dag for hotellbransjen. Da varslet hotellkjeden Scandic at de iverksetter oppsigelser som berører 300 årsverk som følge av coronapandemien. Med naturlig avgang venter ledelsen at staben til sammen slankes med 600 årsverk.

Samme dag ble det også kjent at Yess! Hotel i Kristiansand er konkurs. Lavprishotellet overlevde i nesten 12 år, før coronapandemien tok knekken på det.

Bekymret for småhotellene

Det er også et godt eksempel på de hotellene som vil slite ekstra hardt. Annie Haver, førsteamanuensis ved Norsk Hotellhøgskole i Stavanger, er bekymret for at man kan få se flere konkurser utover våren.

- Jeg tror de største kjedene kommer til å klare seg best. Jeg er mest bekymret for de mindre hotellene. Det er enkeltstående hoteller, ofte familiebedrifter, som ligger litt i utkantstrøk, sier Haver til Børsen, og fortsetter:

- Går de tom for penger, så er det tomt.

I nettopp Kristiansand, der Yess! altså må kaste inn håndkledet, sitter Geir Grindland i InkassoPartner. Også hos ham kan de nå merke at det går mot enda mørkere tider for hotellene.

- Vi merker at det er flere saker mot hotellbransjen. Det spøker for den bransjen, sier Grindland, som også han er mest bekymret for de små hotellene som ikke ligger i store bystrøk.

- Vi kommer til å merke mer av konkursene utenfor det store byene. De som ligger i for eksempel Egersund eller Flekkefjord.

Elendig inntjening

En ting er hva slags belegg hotellene har, det sier åpenbart noe om hvor godt besøkt hotellene er, noe annet er det som i bransjen kalles RevPAR. Det er losjiinntekt per tilgjengelig rom.

Wiederstrøm forklarer.

- Jeg husker en gang at 60 prosent i rombelegg var en slags grense for når vi anbefalte nyetablering i et marked. De tidene er forbi. I dag drives hoteller mer effektivt, sier han, og påpeker at noen klarer å oppnå lønnsomhet på beleggnivåer ned på 40-tallet.

Et grelt eksempel på hvor ille det står til ble presentert i DN tidligere denne uka. I Oslo havnet losjiinntekten på bare 88 kroner natta i desember i 2020, en nedgang på 83 prosent fra desember i fjor.

- I Oslo er det så katastrofe. Da snakker vi om et belegg på 15-20 prosent. Det har vært en ekstrem reduksjon i RevPAR. Det vil ta tid å bygge det helt opp igjen, sier Haver.

Fra himmel til helvete

Hun forteller at det var en god utvikling i bransjen i forkant av coronakrisa. Mange hoteller som hadde slitt på begynnelsen av tiåret opplevde at losjiinntektene var på vei opp. Det gjaldt for eksempel i byer som Bergen, Stavanger og Kristiansand.

- Nå ligger de med brukket rygg. Det er ikke lystelige tall. Det er en beleggprosent på 20-30, kanskje 40. RevPAR har blitt redusert enormt, sier Haver.

- Det er bekmørkt.

Hun forteller at mange hotelldirektører hun snakket med før krisen var optimistiske og sa «nå løsner det». De så rett og sett lyst på tilværelsen.

Slik er det ikke lenger.

- Jeg tror vi kommer til å se et ganske mørkt 2021. Det tar tid før det kommer seg opp igjen. Det er ikke sånn at alt er bra igjen i det man åpner opp. Det kommer til å ta tid, sier Haver.

Da Wiederstrøm presenterte sin rapporten med tall for 1. kvartal i fjor, ble det bemerket at det var svært gode storbytall både i januar og februar. Men siden har det altså gått i kraftig utforbakke.

- Ser vi på starten av 2021 for storbyene, likner den på den samlede perioden etter den store nedstengingen i mars og ut året. Det er noe bedre nå enn i bunnmåneden april 2020, men langt, langt unna levelige forhold for bransjen, sier Wiederstrøm.

Én av tre frykter konkurs

Hvorvidt det blir store konkurstall framover kommer an på hvor kraftig og lang pandemien blir, samt hvor treffsikre myndighetenes kompensasjonsordninger blir, bemerker Wiederstrøm.

- Hvis hotellene fortsetter å miste 50-80 prosent av inntektene sine, og dette ikke kompenseres, sier det seg selv at mange vil måtte bukke under. Dessverre. Og snart er det betalingsfrist for en del avgifter, og det er tungt for mange bedrifter.

Alt dette bekreftes av tall fra NHOs medlemsundersøkelse som kom 7. januar. Der sier 29 prosent, altså nesten en av tre, av hotell- og overnattingsbedriftene at de frykter konkurs.

På tross av de mørke skyene forsøker Haver å se positivt på framtida.

- Når vi får vaksine og nok folk forhåpentligvis tar vaksinen, så vil reisevirksomheten øke. Folk vil bo på hotell igjen, konferansene vil komme tilbake. Det er lys, men det kommer til å ta tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer