Her satt han bak lås og slå.

Nå er Audun Garthe (41) daglig leder.

I fengselet som har blitt hotell.

Fra innsatt til ansatt: - Totalt ferdig

Publisert

ARENDAL (Børsen): - Hvor er barna nå?

Audun Garthe (41) speider ut over forsamlingen som er på omvisning i det gamle fengselet.

- Der ja! Nå må du ikke bli altfor skremt, lyder advarselen fra Garthe til en liten gutt.

Den kraftige 41-åringen begynner så å hamre løs på en glattcelle-dør og brøler av full hals:

- Slipp meg ut! Slipp meg ut!

Slik kan det nemlig høres ut på cellene rundt deg når man havner i kasjotten. Her har Garthe førstehåndserfaring.

- Du får ikke sove, og det eneste du har er tankene dine, sier han til forsamlingen på omvisning i Fengselshotellet.

Fra innsatt til ansatt - til daglig leder

Den eksplosive energien som kommer til syne under guidingen, brukte han en gang i tida på tung kriminalitet. I dag omtaler han ADHD-en som sin «superstyrke».

Superstyrken er nyttig i rollen som daglig leder og alt-mulig-mann i det samme fengselet han selv var innsatt i.

Garthe, som er dømt i flere store narkosaker, har tidligere sagt til Dagbladet at å hente hasj og få penger, ga ham en utrolig spenning og en adrenalinrus han ble avhengig av.

Det kriminelle livet er han «totalt ferdig» med, sier han i dag.

Men er det nok spenning i et lovlydig liv?

- Jeg får masse spenning hver dag. Jeg har fulle hus. I dag er det cirka 20 rom som må rengjøres før klokka 15. Det må jeg gjøre, for det er sykdom og folk er borte, sier Garthe til Børsen.

RESEPSJON: Garthe er hands on i omtrent hele driften av hotellet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RESEPSJON: Garthe er hands on i omtrent hele driften av hotellet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er også, ifølge Garthe, spennende å håndtere den massive logistikken: 70 gjester samtidig, booking, ordne frokost, profilering på sosiale medier - alt mulig.

- Jeg får også mye spenning av guidede turer og å lære andre om både mitt og andres tidligere liv bak murene.

Spesielt givende er det når unge kommer, sier han.

- Da smeller jeg litt med dørene inne på glattcellene og tar litt hardt i, så de får en forståelse for at det er greit å komme hit for å se og bo og sånt - men i ordentlige fengsler har de ikke lyst til å ende opp.

HOTELLROM: Hotellrommene i kjelleren er omtrent likt innredet som da de mest hardbarka kriminelle satt der - kanskje unntatt fangedrakten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOTELLROM: Hotellrommene i kjelleren er omtrent likt innredet som da de mest hardbarka kriminelle satt der - kanskje unntatt fangedrakten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tung kriminell fortid

Selv havnet han på skråplanet i 15-16-årsalderen. Han forteller om hendelser i barne- og ungdomsåra som gjorde at han mistet tilliten til voksenpersoner, og havnet etter hvert i feil miljøer.

Den kriminelle karrieren kulminerte i 2006. Sammen med 33 andre ble Garthe dømt i den velkjente «Broken Lorry»-saken for smugling av enorme mengder narkotika til Norge.

Garthe fikk 8,5 år i fengsel for befatning med 150 kilo hasj, og slapp ut igjen i 2013. Saken er omtalt som en av norgeshistoriens største og groveste narkotikasaker.

I 2018 ble han dømt i den såkalte Sult-saken, men mener å være uskyldig dømt og kjemper fortsatt for å bli renvasket.

CELLE 13: Dette var Garthes «hjem» da han satt fengslet i Arendal fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
CELLE 13: Dette var Garthes «hjem» da han satt fengslet i Arendal fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Da var jeg ferdig som kriminell. Det er første gang jeg har vært fengslet for noe jeg ikke har gjort. Det var sårt, sier Garthe om den siste dommen.

Det var i forbindelse med denne saken han endte opp i Arendal fengsel i 2017.

- Ikke en holdbar situasjon

Men han er ikke alene om å drive fengselshotell.

Frode Goggsbo (62) er de økonomiske musklene bak prosjektet. Han kjøpte fengselet for to år siden. Nå er fengselshotellet «hobby- og pensjonistprosjektet» hans.

- Dette trives jeg med. Jeg har det jeg trenger økonomisk ellers, sier han til Børsen.

Eiendomskongen fra Arendal kjøpte sin første eiendom i 2003 og har drevet med det de siste åra. Foreløpig er det de andre byggene han tjener penger på.

HOBBYPROSJEKT: Eier av Fengselshotellet Frode Goggsbo (th) har bygget om verksteder til konferanserom og celler til hotellrom. Her sammen med Audun Garthe, som er ansatt som daglig leder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOBBYPROSJEKT: Eier av Fengselshotellet Frode Goggsbo (th) har bygget om verksteder til konferanserom og celler til hotellrom. Her sammen med Audun Garthe, som er ansatt som daglig leder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Etter at han kjøpte fengselet, tikket det inn en lang SMS fra Audun Garthe, som den gang sonet. Garthe hadde mange idéer, blant annet om guidede turer rettet mot barn og unge.

Goggsbo fattet interesse.

- Hva var det ved Garthe som gjorde at du ville gi ham tillit?

- Jeg har gitt mange tillit og jeg har aldri bommet. Jeg har vært arbeidsgiver i veldig mange år, sier Goggsbo og fortsetter:

- Det blir som regel veldig gode arbeidere når du gir folk en sjans. Det er ikke så mange som gir dem en sjans. Når du slipper ut etter en dom, hva skal du gå til da? De gamle vennene dine ser du er på kjøret igjen. En sofa hos de gamle vennene - det er ikke noen holdbar situasjon. Så er jeg en ganske god menneskekjenner. Du ser jo fort hvordan folk er ved å se dem i øynene, sier Goggsbo.

FORNØYD: Svein (62), Thore (48), Levard (7), Anne Kristin og Christian (32) var storfornøyd med omvisningen ved Fengselshotellet. - Jeg synes det er en prestasjon det de klarer. Det viser at det er håp. Hvis det er noen som gir deg litt tillit, er det mange som tar den sjansen, sier Svein. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYD: Svein (62), Thore (48), Levard (7), Anne Kristin og Christian (32) var storfornøyd med omvisningen ved Fengselshotellet. - Jeg synes det er en prestasjon det de klarer. Det viser at det er håp. Hvis det er noen som gir deg litt tillit, er det mange som tar den sjansen, sier Svein. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Garthe jobbet først med fotlenke, som håndverker og maler, før han fikk tilbudet om å bli daglig leder.

- Jonas er snart ferdig

Hotellet har vært åpent siden juli i fjor. På spørsmål om hvordan det går økonomisk, sier Goggsbo:

- Vinteren har vært helt jævlig. I desember hadde vi 185 000 kroner i strømregning. Renta har mer eller mindre doblet seg det siste året.

- En liten sørlandsby i januar til mars - den er ganske død. Heldigvis har vi en del arbeidere som bor her i ukedagene. En del pårørende til sykehuset som ligger rett der, som kommer fra Skien og Mandal og Fyresdal og slikt. Så det er det vi har levd på ved starten av året.

Akkurat nå er det imidlertid fullt trøkk, ifølge eieren.

FULLT TRØKK: Det gamle fengselet som ble avviklet i 2017 kan nå besøkes - frivillig. I sommermånedene er det god kok, ifølge eier Frode Goggsbo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FULLT TRØKK: Det gamle fengselet som ble avviklet i 2017 kan nå besøkes - frivillig. I sommermånedene er det god kok, ifølge eier Frode Goggsbo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Fra mai til 1. september er det veldig bra trøkk. Når skolen begynner igjen, og Arendalsuka er over så roer det seg veldig med overnattinger.

Han sier at hotellet har ti millioner kroner i gjeld. Strømprisene, som han er fast bestemt på at vil skyte i været igjen, og økt rentebelastning er de største utfordringene framover.

- Hvis du skulle kommet med et ønske til Jonas Gahr Støre, hva hadde det vært?

- Jonas er snart ferdig heldigvis. Det er ingen tvil om det. Alt av små bedrifter driter de jo fullstendig i. For privatpersoner som betaler 70 øre, er jo ikke strømkostnadene høye. Men når du ligger på over 6 kr pr Kwh her om vinteren ... sier han og lar det ligge med det.

- Jonas er snart ferdig, heldigvis. Det er ingen tvil om det. Frode Goggsbo, eier av Fengselshotellet

- Du har ikke noe håp for nåværende regjering?

- Nå er det lenge siden «Slagsmål» Vedum har smilt. Da han slutta å smile, så var det ikke noe igjen av ham. Da forsvant siste rest, sier Goggsbo og ler.

- Nei, alle synes det er fint og flott og fantastisk det vi gjør her. Men det er bare til noe skal betales det. Det er det som er med historiske bygg: Eier du som privatperson, kan du få støtte. Men så fort det er et firma inne i bildet, så får du jo null støtte. Da er man haier som skal tjene penger.

- Det er tankegangen til regjeringen?

- Ja, det er en dødssynd om noen skulle tjene penger. Men det er verdt å slite litt i januar, februar og mars når man ser hvor fint ungene her har det, sier Goggsbo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer