Refser byrådet:

- Framstår som coronakrisa er over

Høyre lot seg ikke imponere over det rødgrønne byrådets budsjettforslag.

ÅPNING: I helga er det full gjenåpning i Oslo, men bedriftene i reiselivsnæringen har fremdeles en god vei å gå før de er helt oppe og står igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ÅPNING: I helga er det full gjenåpning i Oslo, men bedriftene i reiselivsnæringen har fremdeles en god vei å gå før de er helt oppe og står igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi savner litt på næringslivssiden. Det framstår som om coronakrisa er over, sier Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg til Børsen.

Hun kommenterer det rødgrønne byrådets budsjettforslag for Oslo, som ble lagt fram på onsdag.

- Lang oppoverbakke

Der har Høyre bitt seg merke i det de mener er en litt i overkant positiv omtale av tingenes tilstand i budsjettframlegget.

«Sett opp mot 2020 viser tall fra serveringsbransjen for årets sommer en vekst på nærmere 50 prosent. Museer og attraksjoner kan vise til en vekst på mer enn 20 prosent. Overnattingsbedriftene har hatt et belegg på nærmere 50 prosent. 95 prosent av alle hotellene var operative og kan vise til 30 prosent bedre belegg enn fjoråret», står det i budsjettforslaget.

Nå følger byrådet likevel opp med at det er knyttet «stor usikkerhet til utviklingen i reiselivsnæringen framover», og framholder at det voldsomme fallet i antall gjestedøgn i 2020 «vil få store konsekvenser i lang tid framover, og kreve omstillinger i bransjen».

Høyre er likevel ikke imponert.

- De skriver om en veldig positiv utvikling fra 2020, men hvis du sammenlikner med et år da alt er stengt, så regner man jo med at det går oppover. Alt annet skulle godt gjøres, sier Rygg.

Hun påpeker at de opplever at aktørene i reiselivsnæringen forteller at de fortsatt står i en svært krevende situasjon.

- Mange drar med seg kostnader de har skjøvet på. Da har de ganske mange regninger de har hatt liggende som de må betale på når de begynner å få inntjening.

- Det er mange som ser en ganske lang oppoverbakke.

Ikke fornøyd

I budsjettforslaget bemerker byrådet at lokale og nasjonale kompensasjonsordninger kommer til å ha effekt inn i 2022. Oslo kommune satt selv av 170 millioner kroner til en lokal kompensasjonsordning i 2021.

Dette kommer i tillegg til at de fikk 138 millioner fra den statlige ordningen til kommuner som var ekstra hardt rammet.

«Byrådet har i 2022 satt av 15 mill. til målrettet profilering av Oslo som bærekraftig reisemål», skriver byrådet.

Ikke bra nok, mener Høyre.

- Det er snakk om fjorårets tall, og det er hyggelig at det har effekt også i år. Men det bør være tiltak for 2022 som er i budsjettet for 2022, sier Rygg.

- Skuffet

Arbeiderpartiet er imidlertid ikke imponert over kritikken fra Høyre. Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) sier krisen langt fra er over, men mener det er Høyre på regjeringsnivå som må ta hovedansvaret.

- Næringslivet i Oslo sier selv at det er merverdiavgift, og forsinkelsesrenter på statlige skatter og avgifter som er det mest krevende. Derfor er det underlig at regjeringen har satt en stopper for kompensasjonsordningene og legger forsinkelsesrenter på avgifter som næringslivet har fått utsatt, og jeg må si jeg er skuffet over at Oslo Høyre ikke har hatt gjennomslagskraft overfor egen regjering i dette spørsmålet, sier Evensen til Børsen.

- Det er staten som sitter på de store pengene, og som bør ha en plan også nå når samfunnet gjenåpnes.

Som Børsen skrev tidligere i uka, er nå den samlede skatteregningen norske bedrifter skyver foran seg, 4,59 milliarder kroner. Regningen kan betales over tolv avdrag, og første faktura forfaller 31. oktober. Det er altså ei snau uke etter at de kommunale avgiftene i Oslo forfaller.

Mange har også latt seg irritere over at forsinkelsesrenten der er på 8 prosent, men så langt har ikke regjeringen gitt signaler om at de kommer til å sette den ned, snarere tvert imot, de har avvist det.

Gratis gateleie

Oslo Høyre mener uansett at byrådet kan gjøre mer.

- Man kan alltids peke på at mange kan gjøre mye, men vi må også se på hva vi som kommune kan gjøre for å gjøre det lettere å dra i gang aktiviteter, sier Rygg.

GLEDER SEG: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, ser frem til å feire gjenåpningen av hovedstaden. Video: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Reporter: Øystein Andersen. Vis mer

Helt konkret foreslår Høyre følgende:

  • Utsette regningen på kommunale avgifter (inkl. eiendomsskatt) som forfaller 25. oktober for de som ønsker det, uten strafferente.
  • Gi næringsdrivende gratis leie av gategrunn, både til servering, men også for andre næringsvirksomheter (butikker for eksempel) på gater/torg/plasser.
  • Få opp farten på tildeling av skjenkebevillinger, behandle klager i skjenkesaker raskere slik at kommunen ikke står i veien for god omsetning.
  • Hjelpe kokke- og serveringslærlinger inn i arbeidslivet
  • Det kommunale arrangementskontoret må bli et sentrumskontor, som koordinerer aktivitet mellom kommunen, gårdeiere, næringsdrivende og kulturfeltet. Vi vil ha liv og røre i sentrum.

- Jeg synes det er en tøff melding at byrådet fjerner så mange tiltak så fort, sier Rygg, og peker blant annet på at ordningen med gratis leie ikke er forlenget.

ÅPNER: - Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg. Vis mer

Gledelig nyhet

Det kan den bli, lyder beskjeden fra byrådet.

- Om det skulle bli nødvendig med tiltak som gratis gategrunn og kutt av omsetningsavgiften i 2022 er det noe byrådet vil vurdere og komme tilbake til, sier Evensen.

Hun peker også på at de i nye alkoholpolitisk handlingsplan går inn for å gi alle bevillinger en automatisk fornying ut bevillingsperioden, altså fram til september 2024.

Fredag kunne byråden også glede seg over at de nasjonale og lokale coronatiltakene oppheves fra lørdag.

- Så håper jeg at det at koronarestriksjonene nå oppheves fra lørdag kl. 16.00 vil gi ny giv og fart i store deler av vårt næringsliv og at flere vil benytte byens uteliv, kulturliv og andre tilbud. Tiden for å være turist i egen by er nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer