Davos:

- Framstår som James Bond-skurker

Verdenseliten punger ut for eksklusivt treff i sveitsisk alpelandsby. Rødt mener Norge burde holde seg unna.

MAKTSAMLING: Belarus' opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya, Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba, redaktør i Financial Times, Roula Khalaf, den polske presidenten Andrzej Duda, Ungarns president Katalin Novak og Kroatias statsminister Andrej PLenkovic under årets WEF. Foto: Fabrice Coffrini / AFP
MAKTSAMLING: Belarus' opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya, Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba, redaktør i Financial Times, Roula Khalaf, den polske presidenten Andrzej Duda, Ungarns president Katalin Novak og Kroatias statsminister Andrej PLenkovic under årets WEF. Foto: Fabrice Coffrini / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det framstår som en samling med James Bond-skurker. De har hundre skarpskyttere på taket i en alpelandsby, ingen har råd til å dra dit og alt er lukket. Kan de ikke bare møtes i en vanlig by, med pressen til stede og gode greier? På denne måten lar de seg sause inn i konspirasjonsteorier, sier stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson.

I likhet med restaurantene og hotellene opplever eskortetjenestene enorm pågang under elitefesten, melder den sveitsiske storavisa 20 Minuten. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Refser statstopper på elitetreff

Før helga skrev Børsen om hvordan elitesamlingen Verdens økonomiske forum (WEF) i den sveitsiske byen Davos er en magnet for konspirasjonsteorier. Det koster fire millioner kroner for medlemskap i året, og det er «invite only».

Bare hotellovernatting den aktuelle uka, som startet på mandag, koster mange tusen per natt. Totalt 3000 statsledere, næringslivstopper, milliardærer og superstjerner pakker seg sammen i Davos i starten av året.

Det mener Rødt-politikeren norske statstopper bør holde seg for gode for.

- Det er uforståelig og meningsløst at representanter for det offentlige Norge deltar. Det er blant annet to statsråder, oljefondssjef Nicolai Tangen, og sjefene i selskaper hvor staten er dominerende eier. De låner den norske statens legitimitet til et lukket elitetreff der verdens rikeste mennesker diskuterer verden, fortsetter han.

TIDLIGERE TOPPSJEF: Espen Barth Eide var administrerende direktør i WEF mellom 2014 og 2017. Her under samlingen i 2015. Foto: Lise Åserud / NTB
TIDLIGERE TOPPSJEF: Espen Barth Eide var administrerende direktør i WEF mellom 2014 og 2017. Her under samlingen i 2015. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han viser til utenriksminister Espen Barth Eide, utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, DNB-sjef Kjerstin Braathen, Telenor-sjef Sigve Brekke og Equinor-sjef Anders Opedal.

- Mímir Kristjánsson er helt på bærtur. Det er viktig at politikere og næringsliv snakker sammen, for vi klarer ikke å løse globale utfordringer ellers. Jeg har for eksempel hatt veldig konstruktive møter med representanter for næringsmiddelindustri sammen med bondeorganisasjoner her i Davos, om hvordan vi skal lykkes med å gjøre verdens matproduksjon mer bærekraftig. Norge er med på å lede arbeidet for å følge opp klimaerklæringen om omstilling av matsystemer, sier utviklingsministeren til Børsen.

Kommunikasjonssjef i Equinor, Sissel Rinde, forsvarer også deltakelsen.

- WEF er en god og effektiv, internasjonal samarbeids- og møteplass, både på årsmøtet i januar og andre steder gjennom året. I arbeidet med energiomsetningen trengs det samarbeid mellom selskaper, myndigheter og organisasjoner, sier Rinde til Børsen.

DNB ønsker ikke å kommentere saken. Telenor har foreløpig ikke besvart Børsens henvendelse. Børsen har ikke fått svar på sin siste henvendelse til utenriksminister Espen Barth Eide.

REFSER NORDMENN: At milliardærene bruker penger på WEF i Davos, legger ikke Rødt-politiker Mímir Kristjánsson seg opp i. Men han mener norske statsledere bør holde seg unna. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REFSER NORDMENN: At milliardærene bruker penger på WEF i Davos, legger ikke Rødt-politiker Mímir Kristjánsson seg opp i. Men han mener norske statsledere bør holde seg unna. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Tror ikke på «hokus pokus»

Kristjánsson mener med andre ord at norske toppsjefer bidrar til at konspirasjonsteorier oppstår, og at det ikke er noen grunn til at disse ikke skal møte de samme personene på andre arenaer «der vi er med på å sette spillereglene».

- Jeg skulle gjerne likt å se den næringslivslederen i verden som ikke vil møte sjefen for det norske oljefondet. Vi er ikke nødt til å gjøre dette etter spillereglene som de setter i Davos.

SVARER: Investor Øystein Stray Spetalen i Valgboden Video: Dagbladet TV. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

- Bidrar ikke du til konspirasjonsteorier nå da?

- Jeg sier ikke at det foregår noe lyssky greier der nede, utover det vanlige lyssky som oppstår i lukkede rom med rike mennesker. Det går en grense mellom legitim maktkritikk og konspirasjonsteorier. Jeg mener man må påtale makt, og kritisere mangelen på åpenhet. Jeg tror ikke de styrer verden fra Davos, og at det er mer hokus pokus enn at de møtes og snakker sammen, og kanskje samkjører sine analyser om verden, fortsetter Kristjánsson.