- Framstår utrolig utspekulert

Ola Borten Moe burde forstått at aksjekjøpene var et habilitetsbrudd, mener to omdømmeeksperter.

HABILITETSBRUDD: Ola Borten Moe går av som statsråd og nestleder i Senterpartiet, etter habilitetsskandalen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HABILITETSBRUDD: Ola Borten Moe går av som statsråd og nestleder i Senterpartiet, etter habilitetsskandalen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble det klart at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) går av både som statsråd og nestleder i Senterpartiet.

Det kommer i kjølvannet av at Borten Moe innrømmet brudd på regjeringens retningslinjer for aksjehandel og habilitetsreglene.

Regjeringen har vært rammet av flere skandaler de siste månedene, som da kulturminister Anette Trettebergstuen ble tvunget til å gå av som følge av habilitetsspørsmål. I juni kom det fram at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ga styreverv til god venn og lagdommer Frode Elgsem.

Men Borten Moes sak er den verste så langt, mener dosent og omdømmeekspert Dag Inge Fjeld ved Høyskolen Kristiania.

- Av de habilitetsskandalene som har vært i denne regjeringen, så er dette den mest alvorlige. Det er helt åpenbart at han burde forstått at man ikke skal gjøre slikt som statsråd. Det er helt uforståelig at den tanken ikke slo ham, forteller Fjeld.

Saken har nærmest utslettet tillitet til Borten Moe som politiker, mener omdømmeekspert Trond Blindheim.

- Det er en ganske alvorlig sak. Det handler om at han har misbrukt både velgernes, partiets og regjeringens tillit. Han har rett og slett mistet all tillit som politiker, sier han til Dagbladet.

- Grei håndtering

Fredag ettermiddag fortalte Borten Moe at han på ulike tidspunkt siden april i fjor har handlet aksjer i Kongsberg Gruppen, Yara og Sparebank 1 Midt-Norge.

- Jeg tenkte at dette var helt greit, fordi jeg ikke hadde noe konstitusjonelt ansvar for disse selskapene, sa han.

Statsråden erkjente likevel at disse aksjehandlene har medført brudd på både habilitetsreglene og regjeringens egne regler.

Statsministeren har trolig mye å finne ut av i sommer, sier Blindheim.

- Jeg kan forstå at Støre trolig trenger en god tenkepause nå i sommer, for å finne ut hva de skal gjøre framover.

- Vil Støre klare å få skuta på rett kjøl igjen?

- Det virker ikke slik, det har jo bare blitt verre og verre. Han har jo også selv vært i hardt vær flere ganger. Men det kan jo komme til et punkt der folk rett og slett synes synd på ham, sier Blindheim.

- VIL FÅ MYE Å GJØRE: Statsminister Jonas Gahr Støre vil ha mye å finne ut av i sommer, mener Blindheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- VIL FÅ MYE Å GJØRE: Statsminister Jonas Gahr Støre vil ha mye å finne ut av i sommer, mener Blindheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Burde forstått det

Selv om Borten Moe har innrømmet habilitetsbrudd, hevder han at han ikke visste at investeringene var et brudd på regjeringens retningslinjer.

- Jeg tenkte at det var en sikker og trygg måte å plassere pengene mine på. Min vurdering da var at det var varsomt, men jeg innser nå at det ikke var det, sa Borten Moe under en pressekonferansen fredag ettermiddag.

Blinheim mener at Borten Moe burde forstått at aksjehandelen var et habilitetsbrudd, særlig etter rekken med habilitetssaker som har gått sin gang i mediene de siste måneden.

- Habilitetsregler er så enkle at en garvet politiker som Borten Moe burde ha forstått dem.

Fjeld mener at det hele framstår som en svært lyssky situasjon.

- Det at regjeringen skulle gå inn og hjelpe til med å få produsert nok ammunisjon til å sende til Ukraina, og at Borten Moe da investerer i en ammunisjonsfabrikk, framstår utrolig utspekulert, forteller han til Dagbladet.

INVESTERTE: Borten Moe investerte over 400 000 kroner i ammunisjonsprodusenten Nammo på Raufoss. Foto: Geir Olsen / NTB
INVESTERTE: Borten Moe investerte over 400 000 kroner i ammunisjonsprodusenten Nammo på Raufoss. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Har vært så mye

Politikerne burde vite bedre, særlig etter rekken med saker som har vekket oppsikt de siste månedene, mener Trond Blindheim.

- Det er slett ikke bra, det har vært så mange saker. Det har vært fusking med reiseregninger, MeToo-saker, solbrilletyveri, det har vært så enormt mye som har kommet oppå hverandre. Det er vanskelig å forstå at politikere ikke har lært å holde svinestien sin ren.

Blindheim er bekymret for at alle skandalene kan føre til omfattende politikerforakt.

- Vi ser jo hvordan Ap har falt i meningsmålingene, og det samme har Sp. Det skyldes i aller høyeste grad også av at den ene skandalen bare har blitt avløst av den neste. Dette går jo på tillit til hele regjeringen, og særlig til statsministeren.

Han er også redd for at liknende ting kan foregå bak kulissene.

- Det kan jo nesten se ut som at slike habilitetsproblemer er mer utbredt enn man kanskje hadde trodd. Når man ser en kakerlakk på kjøkkengulvet, så kan du være sikker på at det er hundre til bak komfyren, forteller Blindheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer