Franske vinprodusenter krever erstatning for USA-toll

Franske vinprodusenter krever kompensasjon fra staten og Airbus for den ødeleggende tollen som USA har lagt på import av europeisk vin.

HARDT RAMMET: Franske vinprodusenter er hardt rammet av tollen USA har lagt på europeisk vin. Her er en champagne-vingård utenform Reims. Foto: Francois Nascimbeni / AFP / NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Franske vinprodusenter er hardt rammet av tollen USA har lagt på europeisk vin. Her er en champagne-vingård utenform Reims. Foto: Francois Nascimbeni / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fransk eksport av vin til USA har stupt etter at president Donald Trump i oktober i fjor innførte toll på 25 prosent på en rekke europeiske produkter som gjengjeldelse for europeiske subsidier til Airbus.

Franske myndigheter opplyste i forrige uke at eksporten falt med 44 prosent fra oktober til november. USA er det viktigste markedet for franske viner etter Tyskland.

Tirsdag opplyste visepresidenten i den franske organisasjonen for vineksportører, Louis-Fabrice Latour, at de krever en kompensasjon på 300 millioner euro.

Franske myndigheter mener at det er EU som må betale kompensasjonen.

Tollen har også rammet spanske viner og olivenolje, irsk og skotsk whisky, britiske ullprodukter og en lang rekke oster fra forskjellige europeiske land. Også fly fra europeiske produsenter er rammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer