Kilder til Dagbladet:

Freder omstridt skattepakke

Etter det Dagbladet erfarer, blir den omstridte oljeskattepakka liggende i regjeringens forslag til statsbudsjett som legges fram torsdag. Det kan likevel komme justeringer.

FREDER OLJESKATTEPAKKA: Etter det Dagbladet erfarer fjerner ikke regjeringen den omstridte oljeskattepakka i forslaget til statsbudsjett som legges fram torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
FREDER OLJESKATTEPAKKA: Etter det Dagbladet erfarer fjerner ikke regjeringen den omstridte oljeskattepakka i forslaget til statsbudsjett som legges fram torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for høylytte rop fra flere opposisjonspartier freder regjeringen den omstridte oljeskattepakken i morgendagens forslag til statsbudsjett.

Det forteller kilder med innsikt i budsjettarbeidet til Dagbladet.

Slik Dagbladet forstår kan det likevel bli justeringer i eller rundt oljeskattepakken for å hente mer penger direkte fra oljeselskapene. Disse beløpene kan bli i miliardklassen.

Omstridt

Oljeskattepakken er beregnet å koste staten tilsammen 11 milliarder kroner.

Dagbladet får opplyst at det ikke kommer endringer som vil ramme leverandørindustrien eller stoppe utbyggingen av planlagte prosjekter.

Det var tidlig i juni 2020 at de daværende regjeringspartiene, sammen med Ap, Sp og Frp, ble enige om den såkalte oljeskattepakken. Pakken ga oljeselskapene store skattefordeler.

Disse skulle gjelde investeringer gjort i 2020 og 2021, men også nye prosjekter hvor det er levert inn en såkalt plan for utbygging og drift innen utgangen av 2022.

I ettertid har flere, inkludert Erna Solberg selv, vedgått at skattepakken var en feil. Solberg forklarte i vår at de urolige tidene under pandemien gjorde at man må ta beslutningen på kappen for at norsk politikk gjorde denne feilen.

- Jeg tror de fleste av oss kan se at med de høye oljeprisene vi har nå, så har det vært helt unødvendig. Men det visste vi ikke da, har Solberg uttalt.

Likevel har den altså blitt stående og vil fortsatt gjøre det i neste års forslag til statsbudsjett.

Øker formuesskatten

Regjeringen øker også fagforeningsfradraget til 7700 kroner i statsbudsjettet for 2023, får Dagbladet bekreftet.

Støre-regjeringen økte i fjor fagforeningsfradraget fra 3800 kroner til 5500 kroner. Daværende arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) lovet samtidig å øke det på nytt til 7700 kroner i år.

Dette løftet blir altså nå innfridd.

Totalt koster grepet rundt 680 millioner kroner, basert på kostnadene som ble beregnet i fjor. Det skjer samtidig som regjeringen har varslet et historisk stramt budsjett med lav oljepengebruk og store skatteøkninger.

Fra før har Dagbladet meldt at formuesskatten økes i det kommende statsbudsjettet.

I tillegg kan det bli snakk om å øke satsen for formuesskatt. I fjorårets statsbudsjett innførte Støre-regjeringen en økt sats for dem med formuer over 20 millioner kroner. Denne fikk SV økt til 1,35 prosent i forhandlingene.

Dagbladet blir fortalt at et aktuelt grep også er å kutte i aksjerabatten som i dag er på 25 prosent. I Hurdalsplattformen har Ap og Sp lovet å kutte denne til 20 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer