«Debatten»

Fredrik Solvang brukte upublisert lobby-rapport

MDG-leder Une Bastholm ble arrestert av programleder Fredrik Solvang i partilederdebatten. Solvang viste til en upublisert rapport fra Rystad Energy. Nå kan Dagbladet avsløre at rapporten var bestilt - og eies - av Norsk olje og gass.

AVBRYTER: Under partilededebatten i Arendal, avbryter NRK-programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm, og trekker inn en upublisert rapport bestilt fra Norsk olje og gass. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet/Børsen): Une Bastholm argumenterte i gårsdagens partilederdebatt for at det vil ha en klimaeffekt hvis Norge slutter med olje og gass.

MDG-lederen viste blant annet til uavhengig forskning fra SSB i sitt argument, men ble raskt parkert av programleder Fredrik Solvang.

- De sa det ville gi noe klimaeffekt, så vet vi at Rystad Energy kommer med en rapport om noen uker som sier det stikk motsatte: at det vil ha en negativ effekt, sa Fredrik Solvang med henvisning til hva som vil skje hvis Norge avslutter petroleumsindustrien.

Bastholm: - Solvang snubler

Une Bastholm selv reagerer på at Solvang bruker en upublisert rapport som hun selv ikke har kjennskap til.

- Jeg tror ikke det var bevisst hersketeknikk fra Fredrik Solvang, men det er uheldig. Han snublet litt der som programleder, han burde ikke ha gjort det, sier Bastholm til Dagbladets finansnettsted Børsen.

- Det beste når man diskuterer kilder er å ha roen til faktisk å ta stilling til konklusjonene, fortsetter MDG-lederen.

Rystad Energy opplyser til Dagbladet at de ikke kan kommentere rapporten Fredrik Solvang viser til. Årsaken er at rapporten er bestilt av en klient, og at klienten eier rapporten.

REAGERER: Une Bastholm reagerer på at NRK ikke opplyste om at rapporten Fredrik Solvang refererte til var bestilt av en lobbyorganisasjon. Foto: Hans Arne Vedlog
REAGERER: Une Bastholm reagerer på at NRK ikke opplyste om at rapporten Fredrik Solvang refererte til var bestilt av en lobbyorganisasjon. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Norsk olje og gass-rapport

Nå kan Dagbladet avsløre at rapporten Solvang refererte til ble bestilt av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass fra Rystad Energy.

Norsk olje og gass er også åpne på at det var de som la til rette for at Fredrik Solvang kunne snakke direkte med Rystad.

Lobbyorganisasjonen opplyser til Dagbladet at rapporten ikke er klar, og at de ikke kjenner konklusjonene i rapporten.

MDG-leder Bastholm sier følgende når Dagbladet opplyser henne om at rapporten var bestilt av Norsk olje og gass - en interesseorganisasjon - da hun selv viste til uavhengig forskning.

- Dette overrasker ikke. Norsk olje og gass har enormt mye makt allerede og et stort apparat som driver lobby mot politikere og media for å pushe historien om at norsk olje er bra for klima. Det er helt utrolig at politikerne ukritisk gjengir næringens propaganda, sier Bastholm, som er kritisk til NRKs bruk av rapporten.

- NRK bør såklart også være kritisk til rapporter som er bestilt av en enkeltnæring med stor økonomisk interesse.

ARENDAL: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad får terningkast en av Dagbladets kommentarorer. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger. Reporter: Jørgen Gilbrant. Vis mer

NRK: Ordinær research

Redaktør i nyhetsdivisjonen Knut Magnus Berge i NRK svarer på vegne av Fredrik Solvang og debattredaksjonen.

Han sier at NRKs kontakt med Norsk olje og gass og Rystad var en del av ordinært researcharbeid.

- Vi ønsket å illustrere at det er omstridt hva som er effekten av å kutte norsk oljeproduksjon. I den forbindelse gjorde vi research på hele feltet. Så har vi en viss forståelse for at Bastholm reagerer på at en upublisert rapport blir presentert på denne måten. Poenget var å illustrere at det er strid om faktagrunnlaget, sier Berge.

- Bastholms poeng var å vise til uavhengig forskning på feltet, er det ikke kritisk da at dere opplyser at rapporten dere refererer til er bestilt av Norsk olje og gass?

- Vi kunne sikkert opplyst om dette bedre. Men poenget vårt var å få fram at dette er et punkt det er strid om, sier Berge.

Avviser å ha bli brukt

- Er dere brukt av Norsk olje og gass?

- Nei, det er vi som gjør researchen og vi researcher bredt. Jeg føler ikke at vi er brukt. Det var vi som tok kontakt med infoavdelingen i Norsk olje og gass i researchen til debatten, og så satte de oss i kontakt med Rystad. Det var ordinær research og vi er ikke brukt, sier Berge.

- Men er dere ikke nettopp blitt brukt når dere refererer til en rapport bestilt av en lobbyorganisasjon med klar økonomisk interesse, uten å opplyse om dette?

- Poenget var å få fram uenigheten om effekten av å kutte norsk olje- og gassproduksjon og for å illustrere det, sier Berge.

Dagbladet spør så om NRK også har drevet research overfor miljø- og klimaorganisasjoner som Naturvernforbundet, Bellona eller Natur og Ungdom.

- Vi brukte store deler av debatten i går på klima. Jeg kan forsikre om at vi har gjort en bred research og snakket med både partier, fagfolk og organisasjoner på alle sider i denne diskusjonen.

Administrerende direktør i Norsk olje og gass Anniken Hauglie bekrefter at de ble kontaktet av Solvang i fobrindelse med bakgrunnsarbeidet til debatten.

- Vi gjorde Solvang oppmerksom på rapporten og koblet han med Rystad. Hva de snakket om vet ikke jeg, sier Hauglie.

-Hva visste dere om rapporten?

-Vi har fått noen indikasjoner på noen av funnene til Rystad, men jeg har ikke sett rapporten selv.

- Hva får dere ut av at rapporten ble nevnt i partilederdebatten på NRK?

- Det er viktig for balansen i debatten å få fram at et av verdens største analyseselskap innen energi fastslår at ensidig norsk petroleumskutt ikke nødvendigvis bidrar til globale utslippskutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer