Skattelister 2022:

Fremdeles Norges rikeste

Ingen kan true Gustav Magnar Witzøes posisjon på toppen av lista over Norges rikeste.

Likningstallene for 2022 ble sluppet onsdag morgen, og dette er de tre som troner på toppen. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For andre året på rad toppet laksearving Gustav Magnar Witzøe øverst på formuetoppen i Norge.

Det kommer fram i likningstallene for 2022, som ble tilgjengelig onsdag morgen, der man kan se hvem som er Norges rikeste, eller bare sjekke hvor mye sjefen tjener.

I skattetallene kommer det fram at 30 år gamle Witzøe har en formue på 26,5 milliarder kroner. Med andre ord har laksearvingen hatt et godt 2022, ettersom formuen har steget med nesten sju milliarder kroner.

Han står oppført med en skattbar inntekt på 2,4 millioner, og betalte hele 292 millioner i skatt.

Lakse-arving

Witzøe er sønn av Salmar-grunnlegger Gustav Witzøe senior, som overførte samtlige aksjer til sønnen allerede da junior var 13. Gustav Magnar Witzøe er nå hovedeier i Salmar, en av verdens største lakseoppdrettere, gjennom investeringsselskapet Kvarv AS.

Witzøe har dermed toppet listene i tre år. I fjor sto han oppført med en formue på 19,8 milliarder kroner, mens han i 2019, da han også var på toppen, sto oppført med 20,9 milliarder kroner.

I skatteåret 2020 var det Kjell Inge Røkke som sto oppført med høyeste formue. Moldenseren er nå på vei ut av skattelistene, etter å ha flyttet til Sveits i 2022.

Han er helt ute av formueslistene, men på inntektstoppen er det fremdeles moldenseren som regjerer. For fjoråret står han oppført med en skattbar innntekt på 410 millioner kroner.

- Flyttet nesten

Til Sveits har altså ikke Witzøe junior flyttet ennå, selv om han i et intervju med Sommer i P2 avslørte at han egentlig skulle flytte til skatteparadiset.

Han hadde både flybillett, alt av papirer og leilighet i Lugano klar, men han snudde i siste liten.

- Alt var klart. Alt virket riktig. Jeg ble igjen fortalt at det var riktig for alle virksomhetene vi eier. Men det var selvsagt opp til meg.

Milliardæren fortalte også at det eksisterer et Excel-ark som viser hvor mange millioner han kunne spart hvis han flyttet til Sveits, ifølge NRK.

- Derfor sa alle at jeg burde flytte. Til Sveits, altså. Og det faderlig fort. Det skulle skje før statsbudsjettet ble lagt fram, fortalte Witzøe.

Det skal ha vært kravet om totalt antall dager man må være borte fra Norge som skal ha blitt utslagsgivende for valget om å bli i landet.

Reitan på 2. plass

Når det gjelder resten av lista, så er det langt fra laksearving Witøe til nestemann på lista, som er Odd Reitan. Han står oppført med en formue på 7,9 milliarder kroner.

På tredjeplass finner vi ingen ringere enn Oljefond-sjef, Nicolai Tangen, som har en formye på 7,6 millioner kroner.

På plassene bak ham finner vi Norges to rikeste kvinner, Alexandra og Katharina Andresen, som står oppført med 7,3 og 7,2 milliarder kroner i formue.

Fredriksen rikest

I høst publiserte også finansnettstedet Kapital sin årlige liste over Norges 400 rikeste - en listen som ser noe annerledes ut enn skattelistene.

Det skyldes at Kapital rangerer etter markedsverdier, og ikke formuesverdier som skattemyndighetene bruker.

Den lista ble i år, som vanlig, toppet av skipsreder John Fredriksen, med en anslått formue på 205 milliarder kroner.

Fredriksen har i en årrekke bodd på Kypros og skatter dit, og finnes dermed ikke på skattelistene i Norge.

Når det gjelder Witzøe så regnes far og sønns formue sammen på Kapitals liste. De to er i 2023 oppført med en samlet formue på 38,5 milliarder kroner, noe som holder til en 6. plass på lista over Norges rikeste.