Freser etter «oljesjokk»: - Ubegripelig

Danmark vedtok nylig forbud mot mer oljeleting. Nå raser tidligere minister mot avgjørelsen.

STOPP: De danske oljekranene skal stenges innen 2050, har det danske Folketinget avgjort. På bildet ser vi A.P. Møller-Maersks oljeplattform Halfdan i Nordsjøen. Foto: Claus Bonnerup / Polfoto / NTB
STOPP: De danske oljekranene skal stenges innen 2050, har det danske Folketinget avgjort. På bildet ser vi A.P. Møller-Maersks oljeplattform Halfdan i Nordsjøen. Foto: Claus Bonnerup / Polfoto / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av desember vedtok et bredt flertall i det danske Folketinget et forbud mot mer oljeleting. De vil også avvikle industrien innen 30 år.

Ifølge NTB innebærer avtalen at landet dropper den åttende konsesjonsrunden. Dermed lukkes kranene for dansk oljevirksomhet innen 2050, i stedet for en gang i løpet av 2050-tallet, som danskene hadde åpnet for dersom de hadde gått i gang med konsesjonsrunde åtte.

Olje-neiet ble kjent et par måneder etter at den største operatøren i Nordsjøen, franske Total, bestemte seg for å trekke seg fra den åttende konsesjonsrunden, som på det tidspunktet var utsatt, og som det i det hele tatt hersket stor usikkerhet rundt.

Ifølge Berlingske sendte avgjørelsen sjokkbølger, og ble av Total begrunnet med at de måtte ha «klarhet rundt store investeringer som har innflytelse på langsiktig planlegging».

Signaleffekt

- I dag må man helt objektivt si at vi har truffet noen veldig historiske beslutninger for Danmark, sa klimaminister Dan Jørgensen da avgjørelsen om enigheten i Folketinget ble annonsert.

Han la også til at han er sikker på at avgjørelsen vil bli lagt merke til internasjonalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.