Freser etter «oljesjokk»: - Ubegripelig

Danmark vedtok nylig forbud mot mer oljeleting. Nå raser tidligere minister mot avgjørelsen.

STOPP: De danske oljekranene skal stenges innen 2050, har det danske Folketinget avgjort. På bildet ser vi A.P. Møller-Maersks oljeplattform Halfdan i Nordsjøen. Foto: Claus Bonnerup / Polfoto / NTB
STOPP: De danske oljekranene skal stenges innen 2050, har det danske Folketinget avgjort. På bildet ser vi A.P. Møller-Maersks oljeplattform Halfdan i Nordsjøen. Foto: Claus Bonnerup / Polfoto / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av desember vedtok et bredt flertall i det danske Folketinget et forbud mot mer oljeleting. De vil også avvikle industrien innen 30 år.

Ifølge NTB innebærer avtalen at landet dropper den åttende konsesjonsrunden. Dermed lukkes kranene for dansk oljevirksomhet innen 2050, i stedet for en gang i løpet av 2050-tallet, som danskene hadde åpnet for dersom de hadde gått i gang med konsesjonsrunde åtte.

Olje-neiet ble kjent et par måneder etter at den største operatøren i Nordsjøen, franske Total, bestemte seg for å trekke seg fra den åttende konsesjonsrunden, som på det tidspunktet var utsatt, og som det i det hele tatt hersket stor usikkerhet rundt.

Ifølge Berlingske sendte avgjørelsen sjokkbølger, og ble av Total begrunnet med at de måtte ha «klarhet rundt store investeringer som har innflytelse på langsiktig planlegging».

Signaleffekt

- I dag må man helt objektivt si at vi har truffet noen veldig historiske beslutninger for Danmark, sa klimaminister Dan Jørgensen da avgjørelsen om enigheten i Folketinget ble annonsert.

Han la også til at han er sikker på at avgjørelsen vil bli lagt merke til internasjonalt.

- Den står godt sammen med beslutningen om å bli fossilfri i 2050, sa Jørgensen.

Danmark er EUs største oljeprodusent, men på 40. plass internasjonalt. Danmark har en daglig produksjon på 150 000 fat. For å sette det i perspektiv: Norge er verdens 13. største produsent, og produserer to millioner fat olje hver dag, ifølge Worldometers.

Danskene har siden utvinningen begynte tjent 541 milliarder danske kroner på oljevirksomheten. I 2019 var inntektene 5,9 milliarder danske kroner.

- Leserbrevnivå

Selv om det, i alle fall sammenliknet med Norge, er for småpenger å regne, så er Danmarks første energiminister, Poul Nielson, rasende over at den åttende konsesjonsrunden blir skrinlagt.

Som energiminister var det han som i 1979 satt ved forhandlingsbordet da den danske stat skulle forhandle med A.P. Møller - Mærsk. Nielsons oppgave var å sikre den danske stat større inntekter fra Nordsjøen.

Nielson mener avgjørelsen er symbolpolitikk som «argumentasjonsmessig ligger på leserbrevnivå», ifølge Berlingske.

Den danske regjeringen anslår selv at en sluttdato i 2050 og en avlysning av den åttende konsesjonsrunden vil koste den danske statskassa 13 milliarder danske kroner.

Tidligere har det danske Klimarådet, et uavhengig rådgivende ekspertorgan, anslått at konsekvensen av å trykke inn oljebremsen fram mot 2050 vil påføre den danske statskassa tap på et sted mellom 16 og 35 milliarder danske kroner, avhengig av oljeprisen.

Det anslås likevel at Danmark vil få inn mellom 88 og 240 milliarder danske kroner på oljen fram til 2050.

Da Klimarådet i en rapport i sommer anbefalte å avlyse den åttende konsesjonsrunden, fastslo de at det primært var «med hensyn til den internasjonale signaleffekten».

Naturlig avgjørelse

Regjeringen har, ved klimaminister Dan Jørgensen, gått med på at det danske olje-neiet har forsvinnende liten effekt på klimaet, men de mener beslutningen er den naturlige konsekvensen av at Danmark har forpliktet seg til å være CO₂-nøytrale i 2050.

- Det ville være merkelig hvis vi som regjering sa at i 2050 skal vi ikke bruke fossilt drivstoff, men vi kan godt bruke penger på å ta det opp av jorda og selge det til andre land. Det ville ikke sende et godt signal, har Jørgensen sagt.

- Ubegripelig

Denne retorikken går ikke den tidligere energiminister Nielson med på. Han mener Danmark burde skvist oljesitronen så langt det lar seg gjøre når klimaeffekten er forsvinnende liten.

- Man kunne brukt hele merinntekten på konkret grønn omstilling, for eksempel elektrifisering av jernbanenettet, noe som er absolutt nødvendig, sier Nielson til Berlingske, og fortsetter:

- De summene som skal investeres i grønn omstilling er alene et kolossalt argument for at det er fullstendig ubegripelig at vi har sagt nei til å ta det vi kan få inn fra Nordsjøen.

Den tidligere energiministeren feller følgende dom over regjeringen, og klimaministerens, egen retorikk om oljeavgjørelsen.

- Dan Jørgensen har i alle fall en meget avslappet måte å administrere sin beskjedenhet på.

Også den kjente, svenske klimaaktivisten Greta Thunberg langet ut mot Danmark etter avtalen i Folketinget, men med et litt annet utgangspunkt enn tidligere energiminister Nielson.

«Den egentlig nyheten her er at Danmark tilsynelatende vil fortsette med å hente opp fossilt drivstoff i mer enn tre tiår. For oss barna er dette ikke 'gode nyheter'. Vi er i en klimakrise. Opptre deretter», smalt det fra Thunberg på Twitter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer