Matvarepriser:

Freser etter «utbyttefest»

Dagligvaretoppene tar ut milliarder i utbytte samtidig som kassalappen lyser rødt for flere husholdninger. - Hårreisende, mener stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap).

UTBYTTE-KRITIKK: Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) raser over matvaretoppenes gigautbytter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
UTBYTTE-KRITIKK: Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) raser over matvaretoppenes gigautbytter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

1. juli ble matvareprisene heftig skrudd opp, blant annet som følge av krigen i Ukraina, og de økte kostnadene den har medført på flere fronter. I tillegg er skyhøye strømpriser og drivstoff nok til å produsere en rekke grå hår hos norske husholdninger.

For noen passer ikke lenger kassalappen inn i et allerede trangt budsjett. To år med pandemi har også satt preg på bankkontoene til mange.

Dagligvaretoppene trenger imidlertid ikke å skru av strømmen på hytta. Forrige uke ble det kjent at Reitan-toppene Odd Reitan og sønnene Ole Robert og Magnus Reitan tok ut utbytte på 1,5 milliarder kroner for fjoråret. En halv milliard hver av dem.

Det samme gjorde Stein Erik Hagen, etter et enormt resultat for investeringsselskapet Canica, som er hovedaksjonær i dagligvarekjeden Orkla.

Maner til moderasjon

Kontrasten blir ikke godt mottatt av stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap).

- Det er umusikalsk og hårreisende at de har tatt ut de enorme utbyttene i ei tid som er krevende for mange. De aller færreste kan kjenne seg igjen i det. Det er ikke bare vanlige folk som må vise moderasjon nå når kassalappen og strømregninga øker, det er betimelig å også spørre disse dagligvaretoppene hvor samfunnsansvaret ligger, raser hun overfor Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer