Kjell Inge Røkke flytter til Sveits:

Freser: - Kappløp mot bunnen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener de rikeste av oss må bidra mer til fellesskapet.

REAGERER: Bjørnar Moxnes mener Kjell Inge Røkkes flytting til Sveits er «et kvalmende bilde på forskjells-Norge». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REAGERER: Bjørnar Moxnes mener Kjell Inge Røkkes flytting til Sveits er «et kvalmende bilde på forskjells-Norge». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag morgen ble det kjent at investor og mangemilliardær Kjell Inge Røkke har meldt flytting fra Asker i Norge til Lugano i Sveits.

Røkke har selv ikke gitt noen konkret årsak til flyttingen, men skriver følgende i et brev til medaksjonærer og medarbeidere i Aker:

- Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted - det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa.

Stortingspolitiker for Rødt, Mimir Kristjánsson, mener derimot bestemt at flyttingen skjer for at Røkke vil unngå skatt.

- Det står ikke til troende at norske milliardærer skal være så glad i Sveits som de gir uttrykk for. Jeg har vært i Sveits, og det er fint der, men at absolutt alle skal få dilla på Sveits, skyldes én ting: At det er et skatteparadis, sier han til Børsen.

Han mener Røkke burde vært åpen om at mindre skatt er grunnen.

LUKSUSLEILIGHET: Dagbladet fant Bjørn Dæhlies nye hjem i det idylliske skatteparadiset Zug i Sveits. Video: Matias Ytterstad. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

- Skal ikke lønne seg

- Han kan ha hatt andre private grunner vi ikke vet om?

- Det skal man selvfølgelig ta høyde for. Men de fleste mennesker som drar til et fint sted, drar til Costa del Sol, ikke Sveits. Det er enkelt å skjule formuen sin der og unngå beskatning på skattekapital.

Kristjánsson ønsker seg en exitskatt som gir en skatteregning idet man flytter.

- Det skal ikke lønne seg å planlegge skatteflukt. Formuen hans er tjent opp i Norge, og han er rik på norske naturressurser. Når du har bygget opp så store verdier som han har, skylder du samfunnet å betale skatt.

- Et kvalmende bilde

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier seg enig med sin partikollega. Han langer ut mot romsdalingen.

- At Norges 8. rikeste mann synes han må flytte til Sveits for å spare penger, samtidig som stadig flere nordmenn står i kø for matutdeling, er et kvalmende bilde på forskjells-Norge, skriver han i en e-post.

Han mener at Røkke selv har sagt: «Har du tjent mye penger, utover en viss mengde, er det ikke dine lenger. Det er samfunnsskapt. Du er et produkt av samfunnet.»

- Det virker ikke som Røkke etterlever dette selv når han nå melder flytting til Sveits. Hvis Røkke var enig med Røkke i at rikdommen hans er samfunnsskapt, burde han også betalt noe av den tilbake over skatteseddelen, skriver Moxnes i e-posten.

- Milliardærene trenger alle oss

Moxnes mener Røkke har bygd rikdommen sin på norske arbeidere og norske naturressurser.

- Heldigvis er det ikke sånn at et et samfunn trenger milliardærene, det er milliardærene som trenger alle oss andre. Norge vil klare seg fint uten Røkke. Han tar verken med seg verftene eller oljen til Sveits, skriver han.

Han taler for å innføre bedre formuebeskatning, og å innføre en exitskatt.

- Rødt mener de rikeste bør bidra mer til fellesskapet og det er viktig at Norge ikke lar seg holde som gisler av milliardærer som truer med kapitalflukt. Hvis vi setter ned skattene for å hindre at folk som Røkke flytter, så bidrar vi til et kappløp mot bunnen i skattepolitikken, skriver han.

- Ferdig som bidragsyter

Stortingsrepresentant for Ap, Hadia Tajik, reagerer også på Røkkes flytting.

- Jeg må innrømme at denne nyheten overrasket meg. Kjell Inge Røkke er Norges rikeste mann, og annonserer nå at han er ferdig som bidragsyter til det norske fellesskapet. Et fellesskap og et samfunn som har bidratt med sitt til Røkkes karriere og formue, skriver hun i en SMS, og fortsetter:

- Han bestemmer selvsagt selv hvor han vil bosette seg, men dette aktualiserer definitivt debatten om regelverket rundt skattefri realisering av kapitalgevinster etter fem år i utlandet.

- Røkke har ingen ytterligere kommentarer

Kommunikasjonsdirektør i Aker, Atle Kigen, sier til Børsen at Kjell Inge Røkke ikke har noe å legge til utover det som står i brevet, og henviser videre til Røkkes pressekontakt, Rolf Nereng.

Han understreker likevel følgende:

- For Aker betyr dette ingenting. Aker er et norsk selskap, med solid norsk forankring. Virksomheten i Aker fortsetter som før. Røkke fortsetter som største eier og aktiv styreleder. TRG er et norsk selskap, så kapitalen jobber ut fra Norge.

Røkkes pressekontakt, Rolf Nereng, skriver følgende i en epost til Børsen:

«Uansett hva andre måtte mene, har Røkke ingen ytterligere kommentarer nå, utover den fyldige redegjørelsen han har gjort offentlig tilgjengelig».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer