Europeisk superliga

Freser mot «eliten»: - Grotesk

Mandag kom ideen om den europeiske «superligaen». Den vekker sterke reaksjoner fra flere i fotballmiljøet.

FORBANNELSE: Supportere protesterte utenfor Anfield i forbindelse med Liverpools deltagelse i Super League. Foto: REUTERS/Carl Recine
FORBANNELSE: Supportere protesterte utenfor Anfield i forbindelse med Liverpools deltagelse i Super League. Foto: REUTERS/Carl Recine Vis mer
Publisert

- Det handler bare om penger, om å grabbe til seg mest mulig penger, makt og kontroll, sier Dag Langerød til Dagbladet mandag morgen.

Langerød, som er ansvarlig redaktør for Manchester Uniteds offisielle norske supporterklubb, er i likhet med store deler av fotballverden forbløffet over nyheten som sprakk natt til mandag:

Seks engelske, tre spanske og tre italienske storklubber skal danne en ny Superliga «så fort som mulig», med kamper i midtuka.

Og det handler, som Langerød sier, om enorme summer.

Lukrativt

Bare for å delta på moroa, skal de 15 klubbene som grunnlegger den nye superligaen dele rundt 35 milliarder kroner mellom seg. Pengene skal brukes til å opprette nødvendig infrastruktur, samt veie opp for tapene som følge av covid-19-pandemien.

Så langt har storklubbene AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid og Tottenham meldt seg klare for superligaen.

Det har satt sinnene i kok hos UEFA, FIFA, andre fotballklubber og supportere verden over. Nyheten markerer også startskuddet for det som ligger an til å bli en bitter kamp om kontroll, rettigheter og nær ufattelige pengesummer knyttet til verdens mest populære idrett.

Blant dem Langerød, som er ansvarlig redaktør for Manchester Uniteds offisielle norske supporterklubb.

Den nye «superligaen» vekker sterke reaksjoner. Slik kan reglene i den nye eksklusive ligaen bli. Vis mer

Han får støtte fra noen av verdens største fotballprofiler:

«Ren grådighet», mener Gary Neville. «Et skritt bort fra 70 år med europeisk fotball, sier Sir Alex Ferguson.

- De involverte klubbene blir nektet å spille i enhver annen turnering på nasjonalt, europeisk og verdensplannivå. Spillerne kan også bli nektet å spille landskamper for landet sitt, uttalte UEFA i en pressemelding.

«Fotball, slik vi kjenner det i dette landet, kommer til å bli knust i tusen biter. Disse seks klubbene viser at dette spillet bare handler om penger for dem!», skriver QPR-spiller Charlie Austin på Twitter.

Christian Purslow (tidligere daglig leder i Liverpool) - nå Aston Villa-direktør:

REAGERER: Aston Villa-direktør Christian Purslow. Foto: Anna Gowthorpe/BPI/REX
REAGERER: Aston Villa-direktør Christian Purslow. Foto: Anna Gowthorpe/BPI/REX Vis mer

- Dette strider mot alt denne idretten står for og betyr for millioner av mennesker, sier Aston Villa-direktør Christian Purslow, som tidligere var daglig leder i Liverpool.

- Tanken er at usikkerheten som følger med idrett, og som gjør den så attraktiv og til noe vi alle elsker, er ødeleggende for forretningsmodellene til disse gigantklubbene, sier Purslow til BBC, i et intervju gjengitt av The Guardian.

Han hevder videre at dette er et system som bare er til de store klubbenes vinning.

- Derfor utformer de en ordning som skal fjerne denne usikkerheten, for å gi forutsigbarhet til forretningsvirksomheten deres. Slik kan de, dersom de blir dårlig administrert eller har et dårlig år, fortsatt være med i eliteturneringen. Høres det ut som fotball for deg? For meg så høres det ut som et grotesk konsept, fortsetter Purslow.

- Trekker opp stigen

Psykolog og BI-professor Jan Ketil Arnulf har lenge vært interessert i fotballøkonomi. Han mener de nylanserte planene står i stil med en generell trend i verden:

- De som er helt i toppen av eliten blir så grådige, at de ønsker å definere sine egne regler, sier han til Børsen.

Han mener superligaen vil forsterke skjevfordelingen i en allerede «veldig skjev inntektspyramide».

- De rike blir rikere, mens de fattige bare blir fattigere. Dermed blir også distribusjonen skeivere, sier Arnulf, som mener det er vanskelig å vurdere effekten denne superligaen vil ha dersom den blir en realitet.

Sportskommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther er sterkt kritisk til den foreslåtte «Super League». Vis mer

- De som allerede har størst tilgang på de største inntektene, prøver tilsynelatende å trekke opp stigen etter seg, fortsetter han.

BI-professoren registrerer imidlertid at planene allerede blir møtt med enorm motstand på grasrotnivå, og sier han er usikker på om superligaklubbene kan lykkes uten støtte fra publikum.

- Eliter undervurderer ofte hvor avhengige de er av grasrota. Det er veldig mange flere mennesker i verden som driver med fotball enn dem, og de risikerer å skyve fra seg veldig mange.

SJEF: Andrea Agnelli, Juventus-direktøren, er blant sjefene for den nye superligaen. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
SJEF: Andrea Agnelli, Juventus-direktøren, er blant sjefene for den nye superligaen. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP Vis mer

- Jeg tror ikke noen vet svaret på dette, men vi har stilt liknende spørsmål i Norge. Som for eksempel i skisporten, hvor man lurer på om vi selv kan ødelegge idretten ved at Norge tar gull hele tida. At konkurransen eroderes ved at vi fortsetter å være best hele tiden.

- Denne ligaen vil samle noen av verdens aller største klubber. Risikerer resten å bli etterlatt?

- Ja, og det strider imot veldig mange av de prinsippene for fanlojalitet og mot hele guttedrømmen om å lykkes. Det ser ut som om det ligger en elitisme i dette, som mange synes er usmakelig.

- Det er ikke slik at vinneren tar alt, men det er ikke så langt unna, fortsetter han.

- Hvor solidariske er disse planene?

- Det er nettopp det dette ikke er. Solidarisk. I tillegg til å være en gladiatorkamp, så har fotballen stått for en drøm om å klatre på karrierestigen. Det har vært veien til det helt fantastiske for fattige gutter fra Rio og Manchester. Her kan vi ende opp med et «Super-Colosseum», hvor alt er lukket for den absolutte eliten.

UVISS FREMTID: Det gjenstår å se hva som skjer med Champions League i fremtiden. Reuters/UEFA/Handout
UVISS FREMTID: Det gjenstår å se hva som skjer med Champions League i fremtiden. Reuters/UEFA/Handout Vis mer

- Det jeg er helt sikker på, er at det finnes så mye korrupsjon i fotballen fra før, at bransjen ikke mangler på eksempler å basere dette på.

Arnulf mener det samtidig er ironisk at FIFA og UEFA, som i nyere tid har stått i storm på storm med korrupsjonsskandaler, plutselig har endt opp som moralen og etikkens vokter i denne saken.

- Det er i sannhet skjebnens ironi, sier han.

- De håper åpenbart at de er i stand til å ta en kartellorientert kontroll over både oppmerksomhet og inntekter. Om de vil lykkes med det, vet ikke jeg.

Arnulf mener det er nok av eksempler fra idrettens verden, hvor elitene ønsker «hummer og champagne hele veien, mens det ender med ingen av delene.»

- Det kan godt være at verden har blitt så korrupt at det er mulig å få til dette. Men jeg husker også viljen til å opprette en proffliga for skøyteløp. Det skulle vise seg å være det siste man gjorde før publikum forsvant. Dette kan være et sånt øyeblikk, spekulerer han.

- Dette er gambling, og på ingen måte en opplagt suksess. Spørsmålet er om det uansett ikke vil være noe problem for disse klubbene. Det er nemlig allerede så mektige at de ikke frykter å male seg inn i et hjørne. Nå vil de ta tilbake litt kontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer