Europeisk superliga

Freser mot «eliten»: - Grotesk

Mandag kom ideen om den europeiske «superligaen». Den vekker sterke reaksjoner fra flere i fotballmiljøet.

FORBANNELSE: Supportere protesterte utenfor Anfield i forbindelse med Liverpools deltagelse i Super League. Foto: REUTERS/Carl Recine
FORBANNELSE: Supportere protesterte utenfor Anfield i forbindelse med Liverpools deltagelse i Super League. Foto: REUTERS/Carl Recine Vis mer
Publisert

- Det handler bare om penger, om å grabbe til seg mest mulig penger, makt og kontroll, sier Dag Langerød til Dagbladet mandag morgen.

Langerød, som er ansvarlig redaktør for Manchester Uniteds offisielle norske supporterklubb, er i likhet med store deler av fotballverden forbløffet over nyheten som sprakk natt til mandag:

Seks engelske, tre spanske og tre italienske storklubber skal danne en ny Superliga «så fort som mulig», med kamper i midtuka.

Og det handler, som Langerød sier, om enorme summer.

Lukrativt

Bare for å delta på moroa, skal de 15 klubbene som grunnlegger den nye superligaen dele rundt 35 milliarder kroner mellom seg. Pengene skal brukes til å opprette nødvendig infrastruktur, samt veie opp for tapene som følge av covid-19-pandemien.

Så langt har storklubbene AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid og Tottenham meldt seg klare for superligaen.

Det har satt sinnene i kok hos UEFA, FIFA, andre fotballklubber og supportere verden over. Nyheten markerer også startskuddet for det som ligger an til å bli en bitter kamp om kontroll, rettigheter og nær ufattelige pengesummer knyttet til verdens mest populære idrett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.