Freser mot «kvelende» riking-planer

Vil sende inn bulldosere og bygge opp luksusresort i skotsk turistperle.

PROTESTERER: Innbyggerne i den lille skotske landsbyen frykter at hele samfunnet blir snudd på hodet når utenlandske investorer begynner å ta for seg. Foto: Shutterstock / NTB
PROTESTERER: Innbyggerne i den lille skotske landsbyen frykter at hele samfunnet blir snudd på hodet når utenlandske investorer begynner å ta for seg. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Denne sommeren har idyllen slått kraftige sprekker i den lille landsbyen Kenmore i Perthshire i det skotske høylandet.

I det stille har utenlandske investorer kommet på banen og kjøpt opp eiendommer og tomter med mål om å reise et splitter nytt luksusresort med eksklusive boliger, spa, golfbane og restauranter.

Det får mange til å se rødt. De siste ukene har turister og lokale innbyggere blitt møtt med «veien er stengt»-skilt og «ingen adgang»-plakater på steder man vanligvis ville hatt fri tilgang.

IDYLLISK: Innbyggerne i den lille landsbyen ser rødt etter at amerikanske investorer lanserte enorme luksusplaner i byen. Foto: Shutterstock / NTB
IDYLLISK: Innbyggerne i den lille landsbyen ser rødt etter at amerikanske investorer lanserte enorme luksusplaner i byen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Flere tusen imot

Ifølge The Guardian og Observer mener flere at dette, kombinert med den nylige nedleggelsen av lokale fasiliteter som et postkontor, hotell og båtutleiefirma, er symptomatisk for «kvelingen» av Kenmore.

- De fjerner de tilbudene som har eksistert for folk i årevis, og gjør det i stedet eksklusivt - alt i profittens navn, tordner Rob Jamieson, som driver en lokal taxibedrift, overfor The Guardian.

Han har opprettet en protestgruppe som på ei snau uke ha fått over 2000 medlemmer.

- Dette blir ikke et hotell der du kan ta kona di ut for å spise, ei heller en golfbane hvor du bare kan gå og spille. Alt blir lagt til rette for veldig rike medlemmer og ikke samfunnet som allerede bor her, fortsetter han.

Denne norske stranda har fått plass på topplista til worlds50beaches.com. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Må kjøpe bolig for tilgang

Det er det amerikanske selskapet Discovery Land Company (DLC) som står bak luksusplanene. Ifølge selskapet selv er målet å bygge et såkalt «gated community» - grovt forklart et eksklusivt boligsamfunn.

Det krever kjøp av eiendom for å få tilgang til resorten, der boligene er priset mellom 3 og 50 millioner dollar. Planene skisserer også egne butikker, velværeanlegg, samt utvidede rekreasjonsfasiliteter.

Det lokkes også med at landsbyen bare befinner seg en 90 minutters kjøretur fra Glasgow - eventuelt 30 minutter med helikopter.

- Bygger med respekt

Selv om enkelte er optimistisk til at utviklingen kan bli en vitaminsprøyte for den lokale økonomien, er ikke andre like overbevist.

- Kenmore trenger at noen investerer, men dette er ikke riktig. Dette vil kun være til nytte for et lite antall mennesker og vil samtidig endre områdets karakter fullstendig, sier en ikke navngitt innbygger til Observer, gjengitt av The Guardian.

En talsperson for DLC framholder imidlertid at selskapet er forpliktet til å sikre en bærekraftig framtid for lokalmiljøet gjennom utbyggingen.

- Vi vil bygge med respekt for lokalmiljøet, der innbyggerne vil holdes oppdatert om framdriften gjennom kommunens og våre nettsider, sier talspersonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer