SAS-streik:

Freser mot SAS: - Skinnforhandlinger

Pilotforening-topp hevder SAS kom med nye krav etter at meklingsfristen hadde gått ut og mener selskapet ikke førte reelle forhandlinger. Selskapet avviser påstandene på det sterkeste.

STREIK: 900 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen mellom SAS og pilotene ikke førte fram mandag. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB
STREIK: 900 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen mellom SAS og pilotene ikke førte fram mandag. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

STOCKHOLM (Børsen): Ett minutt etter at forhandlingsfristen gikk ut, skal SAS ha kommet med et helt nytt krav til pilotene. Det hevder formannen i Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, når han møter pressen i Stockholm mandag ettermiddag.

- Dette er ganske forferdelig. Vi har prøvd å imøtekomme SAS hele veien, også de siste dagene. Vi trodde faktisk vi skulle klare dette, men så finner de bare opp nye krav, sier han.

Thyregod ønsker ikke å si noe om hva det nye kravet skal ha bestått av før han har snakket med foreningens medlemmer, men sier at innholdet var helt nytt.

  • SAS avviser Thyregods påstander på det sterkeste. Les svaret fra SAS lenger ned i saken.

Han sier pilotene strakte seg langt for å imøtekomme SAS-ledelsens krav, men hevder de ble møtt med liten vilje fra motparten.

- Vi var nærmest i mål, så jeg forstår virkelig ikke hvorfor de brøt her. SAS fikk det de ba om, så kom det et nytt krav ett minutt over tolv, gjentar han.

- Hvordan oppleves det å sitte i slike forhandlinger, dersom det stadig kommer nye krav?

- Det er ganske frustrerende. Jeg har jobbet med dette i åtte måneder, sju dager i uka - nærmest uavbrutt - så jeg synes dette er tungt.

STREIK: Konsernsjef i SAS Anko van der Werff raser etter at det nå blir pilot-streik. Video: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

- Gir ikke mening

På spørsmål fra Børsen sier Thyregod at han opplever at SAS ikke førte reelle forhandlinger.

- Nei. Jeg kaller det skinnforhandlinger. Det settes et mål, som vi imøtekommer, så flytter de målet. Det virker som skinnforhandlinger for meg, sier forbundslederen, som mener at sas «ikke ønsket å bli enige».

- Hva er i så fall ledelsens underliggende motivasjon?

- Det har jeg ikke peiling på. Vi finner nok ut av det framover.

- Har de lurt dere?

- Å sitte i åtte måneder for å diskutere noe som kunne vært klart på åtte dager eller åtte timer gir ikke mening for meg, svarer han tørt.

SAS er forelagt Thyregods uttalelser i denne saken. Pressesjef i SAS, Tonje Sund, avviser danskens påstander kategorisk i en kort tekstmelding:

- Det stemmer ikke, og vi kjenner oss overhodet ikke igjen i den beskrivelsen, skriver hun.

Selskapet står i en historisk økonomisk krise. SAS har advart om at en streik vil kunne få dramatiske konsekvenser for hele selskapet og at «tusener av arbeidsplasser på bakken og i lufta» vil bli satt i fare.

KONSERNSJEFEN I HARNISK: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs om pilotstreiken i SAS. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Forstår ikke

Nå sier ledelsen i selskapet rett ut at streiken setter selskapets framtid i fare:

«En streik på dette tidspunktet er knusende for SAS og risikerer selskapets framtid, sammen med jobbene til tusenvis av kolleger», het det i en børsmelding fra selskapet mandag morgen.

- Derfor har vi også tilbudt SAS det de ba om og kommet i møte på alt. Vi var nærmest i mål, så jeg forstår virkelig ikke hvorfor de brøt her. De fikk det de ba om, så kom det nytt krav ett minutt over tolv. Sånn har det vært de siste tre dagene, kontrer Thyregod.

Han mener dessuten at det blir feil å legge skylda for flygigantens økonomiske krise over på pilotene som nå går ut i streik.

- Konkursfaren for SAS ligger ikke i pilotlønninger eller i streik. Trusselen om konkurs kommer fra en gjeld på 40 milliarder kroner.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer