Klimaregningen:

Freser mot superrike: - Ekstremt provosert

Halvannen uke før «det viktigste klimatoppmøtet i vår tid» går en ny rapport i strupen på verdenseliten.

LUKSUS-UTSLIPP: CO2-utslippene er i ferd med å ta seg opp igjen til nivået før coronapandemien, godt hjulpet av verdens rikeste. Bildene viser luksusyachter under Monaco Yacht show i 2017. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB
LUKSUS-UTSLIPP: CO2-utslippene er i ferd med å ta seg opp igjen til nivået før coronapandemien, godt hjulpet av verdens rikeste. Bildene viser luksusyachter under Monaco Yacht show i 2017. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Det burde si seg selv at de som forurenser mest, nemlig de rike, også må ta det største ansvaret. Likevel får folk med privatfly og yachter suse rundt med utslippsbomber, mens de med mindre penger og luksus har måttet ta regninga.

Det er den krystallklare meldinga fra SV-leder Audun Lysbakken, etter at han har lest en fersk klimarapport fra World Inequality Lab (WIL).

Rapporten peker på at den rikeste tidelen av verdens befolkning er ansvarlig for halvparten av alle globale utslipp. I den andre enden av skalaen finner man den fattigste halvdelen, som «bare» er ansvarlig for 12 prosent.

Vil ramme de rikeste

Studien konkluderer også med at byrden av klimapolitikken som er innført for å begrense klimaendringene, har vært uforholdsmessig stor for forbrukere med lav inntekt, spesielt som følge av CO₂- og energiskatter.

Derfor mener WIL-direktør og professor ved Paris School of Economics, Lucas Chancel, det nå er på tide å innføre nye skattemodeller som rammer verdens rikeste mye hardere.

- Det bør legges mer vekt på politiske tiltak som rammer rikere grupper via skatter på andelen de forurenser, sier Chancel som ledet studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer