Klimaregningen:

Freser mot superrike: - Ekstremt provosert

Halvannen uke før «det viktigste klimatoppmøtet i vår tid» går en ny rapport i strupen på verdenseliten.

LUKSUS-UTSLIPP: CO2-utslippene er i ferd med å ta seg opp igjen til nivået før coronapandemien, godt hjulpet av verdens rikeste. Bildene viser luksusyachter under Monaco Yacht show i 2017. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB
LUKSUS-UTSLIPP: CO2-utslippene er i ferd med å ta seg opp igjen til nivået før coronapandemien, godt hjulpet av verdens rikeste. Bildene viser luksusyachter under Monaco Yacht show i 2017. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Det burde si seg selv at de som forurenser mest, nemlig de rike, også må ta det største ansvaret. Likevel får folk med privatfly og yachter suse rundt med utslippsbomber, mens de med mindre penger og luksus har måttet ta regninga.

Det er den krystallklare meldinga fra SV-leder Audun Lysbakken, etter at han har lest en fersk klimarapport fra World Inequality Lab (WIL).

Rapporten peker på at den rikeste tidelen av verdens befolkning er ansvarlig for halvparten av alle globale utslipp. I den andre enden av skalaen finner man den fattigste halvdelen, som «bare» er ansvarlig for 12 prosent.

Vil ramme de rikeste

Studien konkluderer også med at byrden av klimapolitikken som er innført for å begrense klimaendringene, har vært uforholdsmessig stor for forbrukere med lav inntekt, spesielt som følge av CO₂- og energiskatter.

ENIGE: SV-leder Audun Lysbakken og leder i Rødt Bjørnar Moxnes er enige om at de rikeste blant oss skal betale mer for utslippene sine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ENIGE: SV-leder Audun Lysbakken og leder i Rødt Bjørnar Moxnes er enige om at de rikeste blant oss skal betale mer for utslippene sine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Derfor mener WIL-direktør og professor ved Paris School of Economics, Lucas Chancel, det nå er på tide å innføre nye skattemodeller som rammer verdens rikeste mye hardere.

- Det bør legges mer vekt på politiske tiltak som rammer rikere grupper via skatter på andelen de forurenser, sier Chancel som ledet studien.

Lysbakken mener rapporten «viser tydelig hva som er problemet»:

- Nemlig at de rikeste over hele verden får mye større fordeler enn det andre folk får. De betaler en mye mindre andel av rikdommen sin til fellesskapet, og de overlater ansvaret til folk med mindre penger. Sånn skal det ikke være, sier han til Børsen og legger til at «vi må faktisk gjøre det dyrere å være rik».

Vil ha forbud

Lysbakken får også støtte fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som sier partiet er «helt enige i at de rikeste bør betale for det enorme klimaavtrykket de har.»

- Og så må det bli forbudt å forurense på det nivået de superrike gjør, sier Moxnes til Børsen og legger til:

- En rapport fra Framtiden i våre hender viser at de 10 prosent rikeste husholdningene i Norge slipper ut dobbelt så mye CO₂ som gjennomsnittet. Folk er lei av å høre prat om at det liksom er en dugnad dette, når det er noen få som står for de store delene av utslippet. Det gjør meg ekstremt provosert, og nå må de rike bidra med sin del for at klimautslippene skal gå ned, noe denne rapporten også viser.

Partilederen trekker også fram sommerens flykrangel mellom Rødt og den norske milliardæren Stein Erik Hagen, og mener sistnevnte er et godt eksempel på at de rike i samfunnet forurenser mer enn resten av oss.

- Vi har sett i Norge at Stein Erik Hagen mener at det er miljøvennlig av ham å gå fra å fly helikopter til å fly sjøfly til hytta si, og det viser bare hvor enormt stort klimaavtrykk de rikeste har. De rikeste skal både skatte mer, men de må også slutte med alle de idiotiske tiltakene de gjør som de tror er miljøvennlige. Det er ikke miljøvennlig å ha privatfly, og det må Hagen innse.

- Tar klima på alvor

Stein Erik Hagen sier til Børsen at han ikke har noen kommentar til Moxnes' uttalelser, men legger til:

- Du kan jo se hvor mange sjøfly og småfly det er registrert i Norge. Det er ganske mange. Jeg synes det er riktig at de velstående i verden skal betale mer i skatt enn de fattige. Sånn må det være, og sånn er det også, sier Hagen.

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

- Vi må ta klima på alvor på hver vår måte. Hvis vi alle reduserer litt fra det vi gjorde før, så er det fint. Jeg har byttet ut oljefyr hjemme med jordvarme og har etterisolert på hytta. Vi må hele tiden gjøre små ting som dette for å redusere klimaavtrykket, fortsetter han.

«BETALER MER»: Stein Erik Hagen sier det er helt riktig at de rikeste betaler mer i skatt enn de fattigste, og mener det allerede er slik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
«BETALER MER»: Stein Erik Hagen sier det er helt riktig at de rikeste betaler mer i skatt enn de fattigste, og mener det allerede er slik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vil du si at klimautfordringene står høyt på agendaen for deg?

- Jeg tenker stadig på å gjøre ting som reduserer utslippene. Jeg har blant annet flere elbiler, og vi må alle gjøre det vi kan.

- Må dele

WIL-rapporten er publisert i forkant av klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, som starter om halvannen uke.

Der samles store deler av verdens toppledere for å stake ut kursen videre i kampen for klimaet. Bakteppet er en verden hvor CO₂-utslippene er i ferd med å ta seg opp igjen til nivået før coronapandemien.

Frederic Hauge, grunnlegger av miljøorganisasjonen Bellona, har beskrevet COP26 som «det viktigste klimatoppmøtet i vår tid». Han er overbevist om at forskjellene mellom rik og fattig vil stå høyt på agendaen i Glasgow.

- Dette kommer til å være en av de store sakene under møtet. Både kapital og teknologioverføring står høyt på agendaen. Det handler om at man nå er i en situasjon hvor de rike landene må ta kostnadene som følger med utvikling av ny teknologi, og så må de være villige til å dele den teknologien med resten av verden, sier han til Børsen.

OPTIMIST: Klimaveteranen og Bellona-grunnlegger Frederic Hauge beskriver seg selv som betinget optimist i forkant av klimatoppmøtet som starter i Glasgow om halvannen uke. Foto: Heiko Junge / NTB
OPTIMIST: Klimaveteranen og Bellona-grunnlegger Frederic Hauge beskriver seg selv som betinget optimist i forkant av klimatoppmøtet som starter i Glasgow om halvannen uke. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Vi er alle velstående i Norge

Hauge mener Norge har et spesielt stort ansvar som et av verdens rikeste land.

- I global sammenheng er vi alle velstående i Norge. I tillegg får vi store deler av inntektene våre fra et produkt som ender opp som utslipp i atmosfæren. Så er det ikke sikkert folk synes det er en god idé at vi skal få beholde inntektene fra den siste delen av olja, i det som er noen av verdens mest sårbare områder. Det kommer til å bli sterkt kritisert.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

- Er det vanskelig for Norge å ta en sentral rolle i klimaforhandlinger, med den oljerikdommen vi sitter på?

- Norge har vært profesjonelle og ryddige i disse forhandlingene, derfor får vi tillit og oppgaver. Norge blir lyttet til, men det forventes også at vi kan vise til konkrete resultater. Ikke minst når det kommer til klimafinansiering, for det er behovet tilnærmet uendelig. Nordmenn har et høyt Co₂-avtrykk per innbygger.

Hauge mener imidlertid det ikke bare er verdens rikeste som må skjerpe seg.

- Vi må alle skjerpe oss. Så er det slik at folk har forskjellige forutsetninger for å kunne utgjøre en forskjell. Men det er klart at store forskjeller mellom fattige og rike globalt, bidrar til en mistillit i klimaforhandlingene som er ødeleggende.

Klimaveteranen beskriver seg selv som betinget optimist i forkant av møtet.

- Hadde jeg ikke vært litt optimist, så hadde det vært vanskelig å holde ut alle disse åra. Men jeg er fortvilet over at vi ikke har kommet lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer