Lakseskatt:

Freser tilbake mot SV: - Provosert

SVs forhandlingsleder anklager laksegigantene for «politisk press». Salmar ber politikerne sette seg inn i eget forslag.

SLÅR TILBAKE: Konsernsjef i Salmar, Frode Arntsen, langer ut mot SV. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SLÅR TILBAKE: Konsernsjef i Salmar, Frode Arntsen, langer ut mot SV. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Flere oppdrettsselskaper har i løpet av ei uke varslet permitteringer av til sammen over tusen ansatte. Mandag kom laksekjempe Salmar på banen og varslet at 851 ansatte kan permitteres fra nyttår.

Selskapene peker på regjeringens forslag til den såkalte lakseskatten, og mener det struper næringen langs kysten.

- «Politisk press»

SVs forhandlingsleder Torgeir Knag Fylkesnes går hardt ut mot permitteringsvarslene.

- Vi forstår bekymringene til de små familieeide og lokalt eide bedriftene for verdsettingen av konsesjonene. Men det er ikke de bedriftene som varsler permitteringer, sier Fylkesnes, som omtaler laksegigantens overskudd som «enorme».

SV-toppen mener laksegigantene driver et politisk spill med folks arbeidsplasser som våpen.

- Selskapene reagerer på noe som er på høring. Det er ikke vanskelig å se at disse permitteringene først og fremst er politisk press. Jeg synes ikke noe om at man bruker folks arbeidsplasser på den måten, sier Fylkesnes.

GÅR VIRALT: Martin Rist Angelsen og fiskebåten «MS Skolmen» fikk spesielt besøk da de var ute på sildfiske. Nå er videoen hans sett over 90 000 ganger. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Konsernsjef i Salmar, Frode Arntsen, sa tidligere mandag til Børsen at selskapet ikke brukte folk og deres arbeidsplasser i et politisk spill. Han reagerer på at det argumentet nå kommer fra SV.

- Jeg tenker at det er trist at Fylkesnes viser at han ikke har skjønt konsekvensene av forslaget. At ikke ledende politikere kan sette seg inn i foreslåtte forslag bedre, det er skremmende, tordner han til Børsen.

- Bakholdsangrep

Han peker på at kjernen i saken er at regjeringen vil innføre en normpris, og at selskapene skal skattes av dette. Det vil gi en langt høyere skatt enn dersom selskapene skattes for kontraktpris, mener han.

- Det jeg blir provosert over, er en fylkespolitiker som konsekvent har omtalt dette som laksemilliardærer, når Salmar er et firma som har bygget opp store fabrikker for å ha lokale arbeidsplasser langs kysten. Salmar har satset milliarder for å bygge opp fordelingsindustri i Norge. At ikke politikere skal verdsette og skjønne det bedre, er jeg svært overrasket over, fortsetter tordentalen.

Arntsen sier at Salmar slettes ikke er fremmed for å betale mer skatt, og inviterer politikerne til bordet for dialog.

- Det er godt mulig at vi skal bidra mer til fellesskapet, men da må vi finne løsninger sammen som næring og myndighet, som gjør at vi kan eksistere sammen. Ikke sånne overraskende bakholdsangrep som de har kommet med nå, det går ikke.

- Hva foreslår du?

- Normprisen må skrotes og legges bort med en gang, så må vi ta en «time out» hvor vi har en god prosess sammen, arbeidstaker, arbeidsgiver og myndighet. Så må vi finne gode løsninger sammen, slik at myndighetene får sitt, samtidig som rammefaktorer for at næringer kan utvikle seg videre er på plass. Da er vi positive, og skal gjerne bidra, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer