Frihavn for oligarker: - Litt søkt

Oligarken Aleksej Mordasjovs superyacht «Nord» dukket plutselig opp i Hongkong i forrige uke. Der ligger den foreløpig trygt, ifølge norsk ekspert, tross motstand fra USA.

VEKKER OPPSIKT: Mordasjovs milliardyacht seilte inn til Hongkong forrige uke. Norsk ekspert forklarer hvorfor den enn så lenge ligger trygt. Foto: Isaac Lawrence / AFP / NTB
VEKKER OPPSIKT: Mordasjovs milliardyacht seilte inn til Hongkong forrige uke. Norsk ekspert forklarer hvorfor den enn så lenge ligger trygt. Foto: Isaac Lawrence / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det vekket oppsikt da gigantyachten «Nord», tilknyttet oligark Aleksej Mordasjov, dukket opp i Hongkong forrige uke.

Tross press fra USA, tar ikke myndighetene grep.

- Vi kan ikke gjøre noe som ikke har noe juridisk grunnlag, sa Hongkongs leder John Lee denne uka, ifølge NBC.

- Vi vil overholde FNs sanksjoner, det er vårt system, det er vårt lovverk, la han til.

- Litt søkt

USA er lite fornøyde og har rettet en tydelig advarsel:

- Hongkongs rykte som et finanssenter avhenger av overholdelse av internasjonale lover og standarder, sier en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge BBC.

Det er ikke overraskende at USA ytrer det, ifølge seniorforsker ved NUPI, Hans Jørgen Gåsemyr.

- Men all den tid Kina og Hongkong ikke støtter opp under sanksjonene, er det heller ikke naturlig at de følger USAs linje når det gjelder hvilke yachter eller skip de går om bord i, sier han til Børsen.

- Så det er litt søkt å foreslå at de skal ta grep overfor yachten, før en person har gjort noe som er brudd med Hongkongs eller kinesisk lov. Det er ikke noen ny situasjon. Yachten ville kunne legge til i de fleste havner i verden utenfor Nato-land og de få andre landene som støtter opp om sanksjonene, legger han til.

Gigantyacht

Den 142-meter lange yachten er en av verdens største og har en verdi på 500 millioner dollar – cirka 5,4 milliarder kroner. Fartøyet kan skilte med to helikopterdekk, kino og 20 luksuskabiner.

Bloomberg-kommentator Matthew Brooker mener den aktuelle yachten demonstrerer hvor avslappet Beijing er med tanke på å bli assosiert med Russland.

«Hvis du trenger et symbol på det russisk-kinesiske forholdets tilstand, flyter det rundt i vannet i Hongkong», skriver Brooker.

Han biter ikke på Hongkong-leder Lees forklaring om hvorfor de ikke tar grep.

«Dette er ikke et juridisk spørsmål, selvfølgelig. Alt handler om geopolitikk. Hongkong-regjeringens protester om at de er handlingslammet etter loven, ser spinkle ut. Myndighetene har kanskje ingen forpliktelse til å handle på Russland-sanksjonene, men hvis de ville ha en grunn, kan du være sikker på at de ville funnet en.»

- Sterkere og tydeligere enn før

Stålmagnaten Mordasjov ble sanksjonert av EU, USA og Storbritannia etter invasjonen i februar, som følge av hans bånd til Putin.

Bloomberg-kommentatoren mener at yachten neppe ville reist til Hongkong dersom de ikke hadde fått noen som helst forsikring i forkant. Han mener det er vanskelig å se for seg at ikke Beijing hadde en finger med i dette spillet.

- Det er ingen tvil om at Hongkong går i en retning hvor de blir mer likt Fastlands-Kina, og at kinesiske myndigheter har en mye tydeligere føring på forhold i Hongkong enn for noen år tilbake, sier Gåsemyr.

Rettssystemet og det politiske systemet er imidlertid grunnleggende forskjellig, påpeker han.

Men Beijings mulighet til å gripe inn er sterkere enn før, ifølge NUPI-forskeren. Det kan være forhold knyttet til for eksempel en båt fra utlandet som kommer inn, og under det som er utenrikspolitiske saker.

- Da har Hongkong særlig mindre de skulle sagt. Men når det gjelder straff og lovbrudd og rettsprosesser har Hongkong fortsatt sitt eget system.

Nekter å ta grep

På spørsmål om Hongkong er oligarkenes nye frihavn, sier Gåsemyr:

- Verken Kina eller Hongkong har sluttet seg til sanksjonsregimet. Det må være knyttet til noe som er kriminelt i Hongkong, eller som går under de avtalene som gjelder der. Da er det internasjonalt politisamarbeid som utløser det, sier han og legger til:

- Det er vel mer at Hongkong fortsetter å være like mye frihavn som før invasjonen. Og det vil det være veldig mange havner i verden som er.

- Økende frustrasjon

- Hvordan vil du beskrive det russisk-kinesiske forholdet i dag?

- Kina og Russlands forhold har varma seg opp over mange år, også lenge før de to lederne Xi og Putin kom til makta. Men det har bare fortsatt å bli sterkere, der de samarbeider om flere typer saker. Begge land har også gått i mer autoritær retning. De har en felles agenda mot militære allianser som Nato, sier Gåsemyr.

Men Kina og Russland har også ganske mange ulike interesser, ifølge NUPI-forskeren, som påpeker at Kina er veldig integrert i verden og har alt å tjene på å være integrert i internasjonale organisasjoner.

- Jeg har ingen tvil om at det er økende frustrasjon i Kinas ledelse knytta til hvor pålitelig og forutsigbar Putin og Russland er. Dilemmaet vil bli større jo lenger krigen varer og jo styggere den blir. Det forblir en viktig relasjon. Det blir også en større belastning jo lenger Russland holder på en vedvarende krig og okkupasjonslinje overfor Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer