Frihavn for oligarker: - Litt søkt

Oligarken Aleksej Mordasjovs superyacht «Nord» dukket plutselig opp i Hongkong i forrige uke. Der ligger den foreløpig trygt, ifølge norsk ekspert, tross motstand fra USA.

VEKKER OPPSIKT: Mordasjovs milliardyacht seilte inn til Hongkong forrige uke. Norsk ekspert forklarer hvorfor den enn så lenge ligger trygt. Foto: Isaac Lawrence / AFP / NTB
VEKKER OPPSIKT: Mordasjovs milliardyacht seilte inn til Hongkong forrige uke. Norsk ekspert forklarer hvorfor den enn så lenge ligger trygt. Foto: Isaac Lawrence / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det vekket oppsikt da gigantyachten «Nord», tilknyttet oligark Aleksej Mordasjov, dukket opp i Hongkong forrige uke.

Tross press fra USA, tar ikke myndighetene grep.

- Vi kan ikke gjøre noe som ikke har noe juridisk grunnlag, sa Hongkongs leder John Lee denne uka, ifølge NBC.

- Vi vil overholde FNs sanksjoner, det er vårt system, det er vårt lovverk, la han til.

- Litt søkt

USA er lite fornøyde og har rettet en tydelig advarsel:

- Hongkongs rykte som et finanssenter avhenger av overholdelse av internasjonale lover og standarder, sier en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge BBC.

Det er ikke overraskende at USA ytrer det, ifølge seniorforsker ved NUPI, Hans Jørgen Gåsemyr.

- Men all den tid Kina og Hongkong ikke støtter opp under sanksjonene, er det heller ikke naturlig at de følger USAs linje når det gjelder hvilke yachter eller skip de går om bord i, sier han til Børsen.

- Så det er litt søkt å foreslå at de skal ta grep overfor yachten, før en person har gjort noe som er brudd med Hongkongs eller kinesisk lov. Det er ikke noen ny situasjon. Yachten ville kunne legge til i de fleste havner i verden utenfor Nato-land og de få andre landene som støtter opp om sanksjonene, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.