Finans Norge

Frikjent etter neger-utspill

Finans Norge vant saken mot Wahid Shah i Diskrimineringsnemnda, etter å ha brukt uttrykket «negerarbeid» under et intervju.

INTERN EVALUERING: - Uavhengig av behandlingen i nemnda er det viktig at Finans Norge som organisasjon lærer av dette. Derfor har vi gjennomført en intern evaluering hvor også de tillitsvalgte var involvert, sier kommunikasjonsdirektør i Finans Norge. Bildet er av administrerende direktør Kari Olrud Moen. Foto: Kilian Munch
INTERN EVALUERING: - Uavhengig av behandlingen i nemnda er det viktig at Finans Norge som organisasjon lærer av dette. Derfor har vi gjennomført en intern evaluering hvor også de tillitsvalgte var involvert, sier kommunikasjonsdirektør i Finans Norge. Bildet er av administrerende direktør Kari Olrud Moen. Foto: Kilian Munch Vis mer
Publisert

Finans Norge har ikke diskriminert eller trakassert Wahid Shah på grunn av etnisitet. De har heller ikke brutt plikten til å forebygge og søke å hindre trakassering.

Det konkluderer Diskrimineringsnemnda med i en sak mellom Wahid Shah og Finans Norge.

Det konkluderes imidlertid med at Finans Norge har brutt arbeidsgivers opplysningsplikt etter likestillings- og diskrimineringsloven paragraf 31 overfor Shah.

«Negerarbeid»

- Det er skuffende at Diskrimineringsnemnda har valgt å ikke gi medhold i denne saken, selv om de uttrykker sterk tvil, sier advokat Shah til Dagbladet.

GLAD HAN TOK KAMPEN: Wahid Shah føler selv han har vunnet kampen, og er glad han tok opp kampen med Finans Norge. Foto: Samir Madad
GLAD HAN TOK KAMPEN: Wahid Shah føler selv han har vunnet kampen, og er glad han tok opp kampen med Finans Norge. Foto: Samir Madad Vis mer

Bakgrunnen for saken er at Shah i 2021 søkte på en stilling som jurist med teknologi-interesse hos Finans Norge. Under tredjegangsintervju spurte Shah om hva han kunne forvente av arbeidsoppgaver.

Til svar fikk han beskjed om at «negerarbeid» var beskrivende for deler av arbeidsoppgavene. Samme dag fikk Shah en beklagelse over telefonen.

Les Finans Norge sitt svar lenger ned i saken.

Shah fikk kort tid seinere avslag på jobben hos Finans Norge, og etterspurte da hvilke kvalifikasjoner kandidaten som hadde blitt valgt hadde.

Capus AS, rekrutteringsselskapet, svarte at Shah kunne få svar når han hadde sagt opp sin rolle i daværende jobb.

Advokaten sendte tilsvarende henvendelse til juridisk direktør i Finans Norge. Kort tid etterpå trakk personen som hadde fått stillingen seg. Det ble derfor iverksatt en ny ansettelsesprosess for å fylle stillingen. Shah fikk da beskjed om at han ikke ville få begrunnelse på hvorfor han ikke ble valgt, før stillingen var besatt. Den informasjonen fikk han tilsendt på e-post i slutten av april 2022.

Helt uakseptabelt

Til Dagbladet forteller Shah at han ble satt ut av kommentaren «negerarbeid».

- Jeg tenkte på det hele tida. «Ønsker jeg å jobbe her nå?». Selvfølgelig påvirker det prestasjonen, sier han.

- Jeg hørte at vedkommende brukte begrepet «negerarbeid». Jeg så at Wahid reagerte, og at vedkommende prøvde å rette opp i det, har juridisk direktør i Finans Norge, Nils Henrik Heen, tidligere uttalt til E24.

Heen var selv til stede under intervjuet.

Diskrimineringsnemnda skriver i vedtaket at de finner grunn til å understreke at uttrykket «negerarbeid» er en helt uakseptabel ytring. De har likevel kommet fram til, under sterk tvil, at slik uttrykket må tolkes i denne saken, ikke rammes av forbudet mot trakassering i likestillings- og diskrimineringsloven.

- Rettslig sett innebærer uttrykket «sterk tvil» at nemnda har vurdert saken nøye og funnet at det er argumenter både for og imot et brudd på diskrimineringsloven. Dette betyr at avgjørelsen ikke var entydig og at det er mulig at en annen nemnd, eller et annet rettsinstans, kunne ha kommet til en annen konklusjon under liknende omstendigheter, sier Shah.

Selv om han er skuffet over nemndas konklusjon, mener han selv at han har vunnet saken.

- Uten tvil. Ikke formelt, men i praksis.

Shah har selv minoritetsbakgrunn og har både familie og venner fra Afrika. For han var det viktig å ta «kampen» mot organisasjonen Finans Norge.

- Det viktigste i denne saken er at Finans Norge, og andre organisasjoner, har innsett at det er viktig med gode rutiner og retningslinjer på hvilke begrepsbruk som er tiltatt i arbeidslivet.

Intern evaluering

I en e-post til Dagbladet skriver kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, Jan Erik Fåne, at dette er en svært uheldig sak.

- Vi har beklaget ordbruken, og understreker igjen at begrepet som ble brukt er helt uakseptabelt. Vi har gitt en uforbeholden unnskyldning for dette, og beklaget sterkt overfor kandidaten.

Fåne legger til at begrepsbruken imidlertid ikke har innvirket ansettelsesprosessen, og at selve ansettelsesprosessen ikke har vært diskriminerende.

- Uavhengig av behandlingen i nemnda er det viktig at Finans Norge som organisasjon lærer av dette. Derfor har vi gjennomført en intern evaluering hvor også de tillitsvalgte var involvert.

Diskrimineringsnemnda har også lagt vekt på at det ikke finnes holdepunkter for at Finans Norges beslutning om å velge en annen kandidat, har årsakssammenheng med Shahs etnisitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer