Boligsalg:

Frimurer-krav skaper reaksjoner: - Problematisk

Fem års medlemskap i en lukket herreklubb er kravet for å legge inn bud på en leilighet på Oslo vest. - Det er ikke intensjonen å utelukke kvinner, svarer frimurerlosjen.

SALGSKRITERIER: Man må ha vært medlem i frimurerlosjen i minst fem år og være over 55 år for å få kjøpt leiligheten på Bygdøy. Foto: Lise Åserud / NTB
SALGSKRITERIER: Man må ha vært medlem i frimurerlosjen i minst fem år og være over 55 år for å få kjøpt leiligheten på Bygdøy. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble nylig lagt ut en annonse for en leilighet på Finn.no i Conrad Hemsens vei på Bygdøy, vest i Oslo.

I annonsen blir det understreket flere ganger at kjøperen må ha gyldig medlemskap i Den Norske Frimurerorden. Det blir også påpekt at medlemskapet må ha vært gyldig i minst fem år, og at kjøperen må være over 55 år.

Det er bare menn som kan være medlem i den Norske Frimurerorden. Det bekrefter de på nettsidene sine.

«Den Norske Frimurerorden er en frittstående, selvstendig sammenslutning av menn fra alle yrkesgrupper, som over hele landet møtes for å utvikle sin personlighet og å omgås i tradisjonsbundne og verdige former.

Den Norske Frimur­erorden er ikke en hemmelig orden, men vårt arbeide foregår i et luk­ket forbund, med selvutvikling til nestens gavn som mål», heter det der.

Det var Vårt Oslo som først omtalte saken.

Indirekte forskjellsbehandling

Helene Falck, jurist i Likestillings- og diskrimineringsombudet, sier til Børsen at det er forbudt å forskjellsbehandle en kjøper av en bolig på grunn av alder, kjønn eller etnisitet, men at det er finnes unntak fra forbudet.

- Det er ikke ulovlig å ha private klubber og foreninger som er forbeholdt et kjønn, og det er ikke ulovlig å gi fordeler til medlemmer. Spørsmålet her er om den ansvarlige kan begrunne at forskjellsbehandlinga er nødvendig for å oppnå et saklig formål, sier hun.

SE BOLIGEN: Nylig solgt 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk rikskringkasting Vis mer

Det er Diskrimineringsnemnda som eventuelt kan vurdere om kravet om medlemskap bryter med forbudet mot diskriminering eller ikke. For å kunne vurdere saken må nemnda motta en klage fra en som ønsker å kjøpe boligen, men ikke får det, på grunn av kravene.

- Dette er ikke en direkte forskjellsbehandling på grunn av kjønn, men så vet vi jo at kvinner ikke kan være medlemmer av denne ordenen, så dette er et spørsmål om kvinner vil indirekte forskjellsbehandles ved at man stiller et sånt krav om medlemskap, sier Falck.

For å kunne være medlem av ordenen må man ha «gitt sin tilslutning til den kristne tro», heter det på losjens nettsted. Falck mener en eventuell forskjellsbehandling på grunn av religion vil ha samme vurdering som for kjønn.

- Det er ikke et krav om at man er kristen i annonsen. Så det blir samme spørsmål som gjelder for kjønn, om det vil bli indirekte forskjellsbehandling, svarer juristen.

Hun opplyser også om at det var oppe en sak i nemnda i 2010, der et boligselskap bare ville selge boliger til ugifte kvinner. Den gangen ble det vurdert til at det var i strid med likestillingsloven, og selskapet ble pålagt å endre vedtaket.

- Merkelig

Anne Hege Grung, leder av Norsk kvinnesaksforening, reagerer på kjøpskriteriene.

- Det er merkelig at borettslaget stiller sånne krav til kjøper. Man må være medlem av Obos for å kjøpe leilighet i Obos også, men forskjellen er at det er åpent for alle å bli medlem i Obos. Dette er problematisk, og noe jeg godt syns kan prøves juridisk, sier hun til Børsen.

Grung mener Likestillingsombudet bør ta saken opp til vurdering.

- Dette er en større prinsipiell sak som bør prøves i Diskrimineringsnemnda. Uten å være konspirasjonsteoretiker så er frimurerlosjen full av menn i høye posisjoner med en viss innflytelse. Så dette er opplagt diskutabelt, og kan prøves mot forskjellige typer lovverk, også indirekte mot kjønnslikestilling, sier hun.

Hun mener dette viser at det ikke er full likestilling i Norge.

- Dette synliggjør en forskjell, og det bryter mot forståelsen av at vi har oppnådd full likestilling mellom kjønnene, sier hun, og legger til:

- Det er organisasjonsfrihet i Norge, så hvis folk vil organisere seg i kjønnssegregerte organisasjoner så er det en ting. Men hvis det får følger for hvem som kan kjøpe eiendom og følger for andre samfunnsområder så er det et større problem.

- Et gode for medlemmene våre

I 2020 ble det lagt ut to andre leiligheter i borettslaget for salg, med de samme kriteriene for kjøperne. Det ble den gang omtalt av E24.

Kristoffer Sandven, pressekontakt i Den Norske Frimurerorden, sier til Børsen at borettslaget det gjelder i sin tid ble bygget av frimurerlosjen, og at det derfor er klausulert til medlemmer i foreninga.

Frimurerlosjen har rundt 15 000 medlemmer i Norge. Sandven påpeker at også kvinner, som er enker av frimurere, kan kjøpe boligen.

- Det er ikke uvanlig med klausulering i borettslag, sier han.

Han opplyser om at Frimurerhjemmene tidligere hadde hele området rundt leiligheten, og at borettslaget det gjelder ble bygget på 80-tallet. Like ved ligger leiligheter tilknyttet losjen som blir leid ut til medlemmer.

Han vil ikke kommentere Likestillings- og diskrimeringsombudets påstand om at dette kan være brudd på likestillingsloven, men syns selv ikke at boligsalget er diskriminerende.

- Det er ikke det som er intensjonen, at det bare er menn som kan kjøpe boligen. Det er ment til å være et gode for medlemmene våre, sier Sandven.

- Men for å være medlem i Frimurerlosjen må man være mann - blir det ikke da diskriminerende?

- Det er ikke intensjonen å utelukke kvinner. Enker av frimurere kan også kjøpe boligen, det er flere kvinner som bor der ute, sier han.

- Ikke hørt om tidligere

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, sier til Børsen at det finnes eksempler på klausuler i boligsalg.

- Det finnes en del klausulerte boliger, men det vanlige er nok at det er boliger som er bygget spesielt for omsorgstrengende. Da hender det også at man har en prisregulering. Man finner også det samme når det gjelder ungdomsboliger, der kommuner eller andre har gitt tilskudd til å få noen boliger rimeligere, til for eksempel unge under 30. Også har du De eldres bospareklubb, som har hatt en del sånne klausuler, sier han, og legger til:

- Men jeg har ikke hørt om en sak som dette noen gang tidligere, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer