Boligsalg:

Frimurer-krav skaper reaksjoner: - Problematisk

Fem års medlemskap i en lukket herreklubb er kravet for å legge inn bud på en leilighet på Oslo vest. - Det er ikke intensjonen å utelukke kvinner, svarer frimurerlosjen.

SALGSKRITERIER: Man må ha vært medlem i frimurerlosjen i minst fem år og være over 55 år for å få kjøpt leiligheten på Bygdøy. Foto: Lise Åserud / NTB
SALGSKRITERIER: Man må ha vært medlem i frimurerlosjen i minst fem år og være over 55 år for å få kjøpt leiligheten på Bygdøy. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble nylig lagt ut en annonse for en leilighet på Finn.no i Conrad Hemsens vei på Bygdøy, vest i Oslo.

I annonsen blir det understreket flere ganger at kjøperen må ha gyldig medlemskap i Den Norske Frimurerorden. Det blir også påpekt at medlemskapet må ha vært gyldig i minst fem år, og at kjøperen må være over 55 år.

Det er bare menn som kan være medlem i den Norske Frimurerorden. Det bekrefter de på nettsidene sine.

«Den Norske Frimurerorden er en frittstående, selvstendig sammenslutning av menn fra alle yrkesgrupper, som over hele landet møtes for å utvikle sin personlighet og å omgås i tradisjonsbundne og verdige former.

Den Norske Frimur­erorden er ikke en hemmelig orden, men vårt arbeide foregår i et luk­ket forbund, med selvutvikling til nestens gavn som mål», heter det der.

Det var Vårt Oslo som først omtalte saken.

Indirekte forskjellsbehandling

Helene Falck, jurist i Likestillings- og diskrimineringsombudet, sier til Børsen at det er forbudt å forskjellsbehandle en kjøper av en bolig på grunn av alder, kjønn eller etnisitet, men at det er finnes unntak fra forbudet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer