Frisør-dronning slår alarm: - Vi makter ikke

Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen frykter for selskapets framtid: - Både arbeidsplasser og livsverk er i stor fare, sier hun.

BEKYMRET: Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen er bekymret for livsverkets framtid, etter at coronapandemien slo beina under hele næringen hun representerer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKYMRET: Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen er bekymret for livsverkets framtid, etter at coronapandemien slo beina under hele næringen hun representerer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skandinavias største frisørkonsern, Raise Gruppen AS, skriver i et åpent brev til statsminister Erna Solberg og regjeringen at coronakrisa er ferd med å true framtida til selskapet.

- Situasjonen er svært dramatisk for oss. Med løpende kostnader og null kroner i omsetning settes bedriften nå etter 36 år i privat eierskap i fare. Likviditeten er sterkt presset og soliditeten vil hurtig komme under press.

I brevet, som er signert Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen og datter og konserndirektør Christinah Nicolaisen på vegne av Raise Gruppen, vises det til at regjeringens krisegrep har ført til drastiske inngrep i frisørbransjen over hele landet, ved at de har blitt pålagt total lukking av samtlige salonger.

SMITTEVERN: Dagligvarekjedene innfører en rekke tiltak for å minimere smitte. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Livsverk i stor fare

Som en følge av dette ble rundt 750 av selskapets norske medarbeidere permittert med umiddelbar virkning den 12. mars.

- Vi ble påtvunget å stenge 102 salonger, med lovnader fra statsministeren om permitteringslønn på 2 dager, som nå har blitt 5 dager til tross for stengte dører.

Nå etterlyser de ytterligere tiltak fra regjeringen.

- Fra å være en sunn bedrift, bygget opp sten på sten igjennom mange år, er vi i en situasjon hvor både arbeidsplasser og livsverk er i stor fare. Myndighetene har stengt våre dører, men har ikke lansert tiltak som i nærheten står i forhold til dette inngrepet.

Raise Gruppen er Skandinavias største frisørkonsern med ansvaret for over 1000 medarbeidere i Norge og Sverige. Konsernet består av selskapene Nikita Hair og Sayso Hair & Style, i tillegg til flere frisørskoler.

- Gjelder ikke oss

De vedgår at regjeringen har gjort det letter å få banklån med statlig lånegaranti, men understreker at tiltaket kun omfatter mindre bedrifter.

- Dette gjelder ikke oss da kravet er at man som SMB kan ha maks 250 medarbeidere. Vi er også en av de få norske bedrifter som har hatt mot til å satse i to andre land, både i Sverige og USA. Konsekvensen av at norske myndigheter har stengt oss ned, gjør at også etableringene og investeringene i Sverige og USA er i fare.

Derfor ber de heller regjeringen om å se til Danmark.

- I Danmark får virusrammede bedrifter dekket sine faste utgifter. Virksomheter som har måttet stenge på grunn av forbud som myndighetene har innført, får ekstra mye hjelp. Disse bedriftene kan nå få dekket opptil 100 prosent av deres faste utgifter, slik som husleie, strøm og renteutgifter. En liknende ordning må på plass i Norge, svært hurtig.

Etterlysningen er at den norske regjeringen følger etter «for å unngå tap av bedrifter og arbeidsplasser den selv har forbudt å holde åpne.»

- Vi forstår at dette må gjøres som en dugnad, men vi makter ikke å bære kostnadene ved denne dugnaden alene. Derfor må vi få hjelp til å dekke kostnadene i den perioden vi pålegges å holde stengt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer