Renteheving:

Frontalangrep på sentralbanksjefen: - Isdronning

Rødt-lederen er forbanna etter Norges Banks rentefinte.

FORBANNA: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBANNA: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg blir forbanna og redd på vegne av norske arbeidsfolk. Nå har Norges Bank hatt en agressiv rentepolitikk i over et år. Nå er det mange vanlige folk som får klump i magen. Det har allerede vært et jævlig tungt år. Nå er det ikke noen hjelp å få noe sted. Det er ikke bare helt unødvendig, det kaster også folk ut i arbeidsledighet, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til Børsen.

Norges Bank, med sentralbanksjef Ida Wolden Bache i spissen, kom torsdag med en overraskende kalddusj til nordmenn med boliglån. Stikk i strid med alle økonomers forventninger skrudde sentralbanken til styringsrenta med nok et kvart prosentpoeng - til 4,5 prosent.

- Nå er det bom stopp i bygg- og anleggsbransjen med permitteringer og konkurser. Folk kastes ut i arbeidsledighet. Det er ikke direktørene som rammes av dette, det er vanlige arbeidsfolk som får det trangere, og som mister jobben, legger hun til.

Bare en snau halvtime etter Norges Banks julebombe, ble det publisert ferske tall for nyboligsalg og -igangsettelse. Den blodrøde sannheten er en nedgang i salg på 19 prosent i november. Det er under nivået for finanskrisa.

Sneve-Martinussen legger ikke skjul på hva hun tenker om sentralbanksjefen.

- Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge. Det er ikke naturlover som bestemmer hvor renta skal være, dette er både en faglig og en økonomisk debatt. Her har Norges Bank lagt seg på en knallhard linje som går ut over folk med dårlig råd.

- Det er ikke at minstepensjonister handler på Nille som er årsaken til inflasjonen. Likevel dundrer man på, blindt og raskt, med renteøkninger. Uten å vente og se på effektene. Vel, nå ser vi at folk mister jobben.

- Vet det har en kostnad

Da sentralbanksjefen var ferdig med å begrunne dagens renteøkning for de frammøtte journalistene i Norges Banks lokale i Oslo, spør Børsen henne om hun har noen kommentar til at Matinussen mener hun framstår som en «isdronning med liten omtanke for arbeidsfolk».

- Nei. Vi setter renta basert på vår vudering av utsiktene for norsk økonomi, som igjen er basert på grundige vurderinger og grundige drøftinger for å balansere hensynene i vårt mandat, sier Wolden Bache.

Hun understreker at deres mandat er en lav og stabil inflasjon, og at den nå er klart over målet.

- Men vi forsøker ikke å få prisveksten raskest mulig tilbake. Vi er opptatt av å få prisveksten ned uten en for stor oppgang i ledigheten. Vi vet det har en kostnad ved at vi hever renta, men vi vet også at kostnadene ved å la være kunne bli store, sier sentralbanksjefen.