Frp-forslag: - Vil åpne kranene nå

Frp vil at Stortinget skal overkjøre regjeringen og helsemyndighetene, og åpne kranene umiddelbart. De legger nå fram forslaget for de folkevalgte.

FULL STOPP: Siden 14. desember har det vært full stans for alle landets ølkraner. Frp vil nå oppheve skjenkestoppen umiddelbart. De fremmer hasteforslag for Storinget. Foto: AP/ NTB.
FULL STOPP: Siden 14. desember har det vært full stans for alle landets ølkraner. Frp vil nå oppheve skjenkestoppen umiddelbart. De fremmer hasteforslag for Storinget. Foto: AP/ NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå er grensa nådd. Det er masse mennesker som risikerer å miste jobben, sier Frp's Bård Hoksrud.

Utelivsbransjen har slått alarm om konkursras som følge av stengte ølkraner. En undersøkelse fra NHO Reiseliv viser at nesten halvparten av alle utelivsbedriftene frykter konkurs.

I Bergen har ikke færre enn fire utsteder måtte gi opp forrige uke, etter de nye tiltakene.

Nå krever Frp at det nasjonale forbudet mot skjenking tar slutt umiddelbart, og fremmer forslag om dette for Stortinget.

- Bør stanse umiddelbart

En rekke politikere har allerede rykket ut og krevd en umiddelbar slutt på forbudet. Blant dem er MDGs Rasmus Hansson og Frp's Roy Steffensen. I Bergen har byrådsleder Roger Valhammer (Ap) krevd det samme, mens KrF-lederen i Hemsedal, også noe overraskende ba om åpne kraner.

- Vi vil ha slutt på den absolutte skjenkestoppen. Med en gang, sa Hansson til Dagbladet sist onsdag.

Frp vil fremme forslaget om å fjerne skjenkestoppen allerede i morgen onsdag.

- Vi får de samme tilbakemeldingene fra restaurantbransjen over hele landet. De klarer ikke å få økonomi i dette uten at folk skal kunne få kjøpt seg en øl eller et glass vin til maten, sier Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud til Dagbladet.

Frp ønsker i første omgang å fjerne skjenkestoppen for restaurantene. Det betyr at barer og diskoteker fortsatt må holde stengt om forslaget vinner gjennom.

- Jeg tror det er stor forståelse for å oppheve skjenkestoppen på restauranter, men ikke på nattklubber. Det er ikke det samme overalt. Da har man mulighet til å sikre at man overholder smittevernreglene, sier Hoksrud.

- Jeg tror folk har større forståelse for at det på nattklubb er strengere regler, enn at du bare kan bestille eplemost når du spiser biff på restaurant, supplerer partikollega Roy Steffensen.

- Haster

Inntil videre gjelder forbudet mot skjenking fram til 14. desember. Helseminister Ingvild Kjerkol har vært tydelig på at det ikke er aktuelt å avslutte den før den datoen. Men Frp mener bransjen ikke kan vente, og at tiltaket på opphøre nå.

- Det haster. Allerede i romjula gikk fire skjenkesteder i Bergen konkurs på grunn av forbudet, sier Steffensen.

Mandag gjorde Høyre-leder Erna Solberg det klart at hun støtter regjeringens skjenkestopp. Hun fikk spørsmål om saken på NRKs Politisk kvarter.

- Jeg støtter at regjeringen skal ta smittevernvedtakene, og jeg har ikke tenkt å bidra til det jeg opplevde i fjor vår, at et Storting faktisk vedtar å oppheve et skjenketak mot de faglige anbefalingene vi hadde på det tidspunktet. Jeg mener vi skal lære av at det ikke var en god idé da flertallet på Stortinget gjorde det.

SKJENKESTOPP: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier at de er klare over at smitteverntiltakene medfører en stor byrde. Reporter: Edward Stenlund Vis mer

Solberg viser til at Stortinget vedtok å myke opp skjenkereglene i fjor etter et forslag fra nettopp Frp.

Denne gang kan forslaget få en tøffere skjebne i stortingssalen. Sammen med Høyre har nemlig regjeringspartiene Ap og Sp flertall i nasjonalforsamlingen.

Frp-politikerne mener fortsatt det bør være rom for lokale skjenkeregler, men at den enkelte kommune kan avgjøre dette bedre enn regjeringen.

- Det er ingen logikk i at vi skal sitte inne i Oslo og bestemme at en restaurant i Vadsø ikke kan servere alkohol hvis ikke det er noe lokalt som tilsier det, sier Steffensen.

Hastebehandling

SVs Torgeir Knag Fylkesnes sier til Dagbladet at de ikke vil støtte Frps forslag nå.

- Vi må først få en skikkelig vurdering av forholdsmessigheten av nasjonal skjenkestopp. Hvordan står tilaket i forhold til smitteverneffekt? Tiltaket var jo først og fremst et føre var-tiltak i møte med omikron i desember, skriver SV-nestlederen i en tekstmelding.

Han stiller spørsmål ved om skjenkestoppen er lovlig. Bergens Tidende skrev først om dette.

Også Rødt er i tenkeboksen, mens MDG altså allerede har tatt til orde for å gjøre slutt på skjenkeforbudet.

Frp-politikerne ønsker hastebehandling av saken, og håper å få med seg stortingsflertallet på det. Planen er å få stemt over forslaget allerede onsdag.

- Vi mener at dette bør vi kunne behandle i morgen nå. Vi ser på reaksjonene ute, vi ser at flere politiske partier som sier de er positive til å gjøre noe. Nå fremmer vi forslag, sier Hoksrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer