Stortinget og aksjehandel:

Frp-refs: - Alternativ virkelighet

Stortinget, minus Frp, strammer inn reglene for aksjehandel for stortingspolitikerne. Det får Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til å se rødt: - Oppsiktsvekkende virkelighetsfjernt, tordner hun.

STRAMMER INN: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er glad for innstrammingene i reglene for stortingspolitikerne, men overrasket over Frps standpunkt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRAMMER INN: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er glad for innstrammingene i reglene for stortingspolitikerne, men overrasket over Frps standpunkt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Høstens mange skandaler med aksjehandler i politikken gjorde at det plutselig ble full fart på arbeidet med å stramme inn reglene både for medlemmer av regjeringen og for stortingspolitikerne.

Nå strammer Stortinget inn regelverket for seg selv. Stortingets presidentskap la fram forslaget som ble vedtatt med et overveldende flertall tirsdag.

- Det er noen ganske omfattende endringer, som betyr at det norske storting får det mest åpne registeret i hele Norden, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til Dagbladet.

- Skal styrke tilliten

Gharahkhani forklarer kort hva innstrammingene består av:

- Stortingsrepresentantene skal heretter opplyse om alle aksjer, både kjøp og salg. De skal opplyse om tidspunktet for transaksjonene, eierandeler i selskapet og antall aksjer. Dette skal opplyses fortløpende og seinest hver fjortende dag da registeret skal oppdateres, sier stortingspresidenten.

Partileder i Høyre Erna Solberg vil fortsatt være gift med Sindre Finnes. Kommentator i Dagbladet mener det er utidig å be noen skille seg. Video: NTB / Dagbladet TV Vis mer

Saker som Sindre Finnes 3300 aksjehandler mens kona Erna Solberg (H) var statsminister (hun ble sittende som partileder) og aksjehandlene som Anniken Huitfeldts (Ap) ektemann Ola Flem utførte (hun måtte gå av som utenriksminister) - ligger som et bakteppe for innstrammingene.

- Å sikre åpenhet bidrar til å styrke tilliten. Gjennom den tida vi har vært i nå, så er det viktig at Stortinget viser den tilliten gjennom disse omfattende endringene, framholder Gharahkhani.

- Oppsiktsvekkende

En omfattende liste med forslag fra blant andre Rødt lå som et grunnlag for innstrammingene.

- Vi har bak oss et annus horribilis for tilliten til demokratiet. Etter alle sakene om habilitet og aksjehandel er det viktig at Stortinget tar ansvaret for å rydde opp, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til Dagbladet.

- Jeg er glad for at vi fikk flertall for flere av våre forslag til innstramninger i registeret for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser, legger hun til.

Men ikke alt er rosenrødt i Sneves øyne:

- Det er oppsiktsvekkende at Frp går mot å stramme inn reglementet og øke åpenheten. Etter å ha vært høye og mørke de siste månedene, sier Frp nå at det ikke er behov for særlig registrering og åpenhet for toppolitikere, sier hun og legger til:

- Det er nesten som partiet befinner seg i en alternativ virkelighet, hvor den tillitskrisa som har slått inn over demokratiet det siste året, ikke har funnet sted. Det er oppsiktsvekkende virkelighetsfjernt, raser Rødt-lederen.

Ønsker bredt register

Frp's Morten Wold, som også sitter i presidentskapet, hevder at Sneve forsøker å lage en konflikt som ikke finnes.

- Frp ønsker også innstramming og åpenhet. Men vi ønsker at det skjer gjennom et offentlig aksjonærregister i sanntid, sier han til Dagbladet.

FEIL: Frps Morten Wold avviser kritikken fra Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Torstein Bøe / NTB
FEIL: Frps Morten Wold avviser kritikken fra Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Et slikt register ble vedtatt innført av Stortinget for ti år siden, men lar vente på seg, framholder han.

- Det er en bedre løsning enn et særregister som bare skaper byråkrati og dobbeltarbeid. Det er bred enighet på Stortinget om nødvendigheten av å gjenreise tillit, sier Wold til Dagbladet.

Nei til lobbyregister

En innstramming som derimot ikke fikk flertall, var et forslag om lobbyregister, altså en oversikt over aktører som oppsøker Stortinget for å påvirke partiene.

- Det er veldig skuffende, for et slikt register handler også om åpenhet og tillit. Jeg kan ikke forstå at det vil være et problem med mer åpenhet, sier Ingrid Fiskaa (SV) som sitter i presidentskapet.

Et argument mot et slikt register, er at lobbyvirksomheten da bare vil flytte ut fra Stortinget og over på andre arenaer.

- Det er et argument som ikke holder vann. Det vil alltid foregå ting både på huset og utenfor huset. Da får vi heller finne andre metoder for å få mer åpenhet om påvirkningsarbeidet på andre arenaer, mener Fiskaa.

- Etter alle de rundene vi har hatt om ulike eksempler på maktmisbruk og hemmelighold, så ville det vært veldig på sin plass å gjøre de tiltakene vi kan innføre. Det handler om tilliten til demokratiet, sier Fiskaa.