Sivert Bjørnstad:

Frp-riking får penger fra hjemkommunen

Stortingsrepresentant og mangemillionær Sivert Bjørnstad (Frp) tar imot godtgjørelse fra Trondheim kommune samtidig som han får full lønn fra Stortinget. Dette til tross for at Stortingets presidentskap oppfordrer ham til å ikke gjøre det.

TROSSER OPPFORDRING: Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) tar imot godtgjørelse fra Trondeheim kommune selv om Stortingets presidentskap oppfordrer ham til å ikke gjøre det. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TROSSER OPPFORDRING: Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) tar imot godtgjørelse fra Trondeheim kommune selv om Stortingets presidentskap oppfordrer ham til å ikke gjøre det. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2013 har stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) tatt imot omkring 220 000 kroner fra Trondheim kommune samtidig som han har mottatt full lønn fra Stortinget.

Dette til tross for at Stortingets presidentskap har oppfordret stortingsrepresentanter til å ikke ta imot godtgjørelser fra kommunale eller fylkeskommunale folkevalgte verv siden april 2021.

- Det er riktig at jeg, i tillegg til å sitte på Stortinget, også er valgt inn i bystyret og i kontrollutvalget i Trondheim kommune. Dette er jeg valgt til av velgerne i Trondheim. For dette mottar jeg godtgjøring per møte jeg deltar på, ingen fast godtgjøring. Dette på lik linje med alle de andre folkevalgte i kommunen som ikke er frikjøpte i kommunale, politiske verv. Langt de fleste av disse møtene foregår på kveldstid og kolliderer ikke med møter i Stortinget.

Det uttaler Bjørnstad, som står oppført med over 63 millioner kroner i formue i skattelistene.

- For mitt vedkommende har det i gjennomsnitt betydd i underkant av 24 000 kroner årlig utbetaling for alle disse møtene, før skatt. Heldigvis er det slik at alle mottar lik godtgjøring for folkevalgte verv i Norge, uavhengig av inntekt, formue, legning eller andre forhold.

STORTINGSREPRESENTANT: Sivert Bjørnstad (Frp).Foto: Terje Bendiksby / NTB
STORTINGSREPRESENTANT: Sivert Bjørnstad (Frp).Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Ingen oppfølging

Blant annet har Bjørnstad fått 82 333,1 kroner i måneden fra Stortinget siden august 2019, ifølge tall som Dagbladet har fått innsyn i. Samtidig har han fått 32 000 kroner fra Trondheim kommune i 2020, 32 000 kroner i 2021 og 12 000 kroner for de første fem månedene av 2022.

Bjørnstad har møtt på Stortinget siden oktober 2013. I denne perioden har han fått full lønn fra Stortinget samtidig som han har tatt imot omkring 220 000 kroner fra Trondheim kommune.

Stortingets administrasjon opplyser til Dagbladet at det ikke finnes noe system for å holde oversikt over hvilke stortingsrepresentanter som mottar godtgjørelser for andre folkevalgte verv. Det skyldes at det ikke finnes noe regelverk som er til hinder for at man kan motta godtgjørelser for andre folkevalgte verv parallelt.

Stortingsrepresentanter skal imidlertid opplyse om slike godtgjørelser i registeret for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser, slik som Bjørnstad har gjort.

Stortingets administrasjon opplyser at hver stortingsrepresentant selv må vurdere hvordan de vil forholde seg til presidentskapets oppfordring.

«Følgelig skjer det heller ikke noen oppfølgning overfor representanter som velger å ikke følge oppfordringen», får Dagbladet opplyst.

Doble godtgjørelser

Nylig avslørte Dagbladet forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tok imot omkring 70 000 kroner fra Steinkjer kommune samtidig som han fikk full lønn fra Stortinget i 2018 og 2019. Den gang var han ordfører i Steinkjer kommune og vararepresentant på Stortinget.

Gram sier at han har fulgt alle regler, men at han har valgt å tilbakebetale 79 769 kroner til Steinkjer kommune for å unngå at det sås tvil om hans integritet.

I tillegg har MDG-politiker Rauand Ismail fortalt til Dagbladet at han forgjeves har forsøkt å unngå å få dobbelt opp med faste godtgjørelser fra Oslo kommune og Stortinget. Han mener at man burde ha ryddet opp i ordningen med doble godtgjørelser for lenge siden.

Vararepresentanter på Stortinget som mottar godtgjørelse for folkevalgte verv på kommunalt eller fylkeskommunalt nivå kan på flere måter forsøke å unngå å få doble godtgjørelser: De kan søke om permisjon, de kan be kommunen eller fylkeskommunen om å ikke utbetale godtgjørelser og de kan be Stortinget om å ikke utbetale godtgjørelser.

Stortingets administrasjon opplyser til Dagbladet at de kjenner til enkelte tilfeller hvor stotingsrepresentanter eller vararepresentanter har bedt om å ikke få utbetalt godtgjørelse. Videre opplyser de at de følger anmodningen i de tilfeller hvor representantene sender en skriftlig henvendelse om å ikke motta godtgjørelse for en periode.

To farer

I 2021 anbefalte Godtgjøringsutvalget at godtgjørelser til folkevalgte som har folkevalgte verv på flere nivåer bør samordnes slik at det samlede nivået ikke blir oppfattet som urimelig høyt.

Statsviter og seniorforsker Trine Myrvold ved OsloMet har sagt til Dagbladet at hun synes at det er fint med mer åpenhet omkring at enkelte politikere mottar godtgjørelser fra flere folkevalgte verv samtidig.

Nylig trakk hun fram to farer som doble godtgjørelser utgjør.

- Om politikere mottar veldig høye godtgjørelser, vil man kunne mistenke at enkelte påtar seg verv for å tjene mye penger. Og det er ikke noen god motivasjon for å ta på seg denne typen verv, sa hun og tok for seg den andre faren:

- En annen fare er at det kan bli såpass lukrativt å påta seg verv at vervene ikke blir fordelt på så mange hender. Det kan være noen fordeler med at noen folkevalgte har flere verv, for eksempel at man får en gjennomgående representasjon, men de fleste vil nok oppleve at det er fint om vervene fordeles slik at mange kan påta seg verv. Man må sikre at det ikke blir slik at folk holder på vervene sine fordi at de er lukrative.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer