Frp's laksekrigere: - Må gripe inn

SV-topp Torgeir Knag Fylkesnes reagerer sterkt på sentrale Frp-eres interesser i oppdrettsbransjen. - Umulig å ta seriøst.

HÅNDTERING: SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener Sylvi Listhaug må inn og håndtere saken der Frp-politikere med lakseaksjer kjemper mot lakseskatten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HÅNDTERING: SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener Sylvi Listhaug må inn og håndtere saken der Frp-politikere med lakseaksjer kjemper mot lakseskatten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- De mister all troverdighet, smeller det fra SV-nestlederen.

Beskyldningen er rettet mot en rekke sentrale Frp-ere som har eierandeler i oppdrettsnæringen og samtidig står på barrikadene mot den omstridte lakseskatten.

Storeier fra Frp

En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) har aksjeposter i hele fire oppdrettsselskap.

Njåstad holdt nylig møte med oppdrettsgiganten Mowi, som ledd i kampen mot finansminister Trygve Slagsvold Vedums skattebombe mot laksenæringen, skriver bransjeavisa IntraFish. Njåstad eier selv aksjer i det samme selskapet.

TROR IKKE: Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (SV) klarer ikke å ta Frp-politikernes engasjement seriøst. Foto: Berit Roald / NTB
TROR IKKE: Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (SV) klarer ikke å ta Frp-politikernes engasjement seriøst. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Også Sivert Bjørnstad, som sitter i Stortingets næringskomité, eier aksjer i næringen. For hans del dreier det seg om to ulike selskaper.

- Jeg synes det er påfallende det engasjementet som nå legges ned i Frp i kamp mot grunnrenteskatten. Det er mye større engasjement om grunnrenteskatten enn det er i andre saker fra Frp. Det er tydelig at det er noe veldig viktig som står på spill, sier Fylkesnes.

- Kan ikke tas seriøst

Han understreker at stortingsrepresentanter ikke kan være inhabile. Han mener likevel det nå er på tide for partilederen å gjøre noe med det han kaller «samrøre».

- Her mener jeg det er åpenbart at Sylvi Listhaug bør gripe inn. Når det er personlig økonomi som står på spill på beslutninger, og de samme personene engasjerer seg direkte i disse sakene, så er det helt åpenbart en leders ansvar at folk kan stole på det partiet der. At de ikke bare handler om egen vinning, men partiets politikk, sier Fylkesnes.

SV-toppen sier han ikke lenger klarer å ta Frp-politikerne som kjemper mot lakseskatten alvorlig.

- Mener du de bør tas av saken?

- Det må i hvert fall håndteres. Jeg klarer ikke nå å ta deres engasjement seriøst. Det er for mye samrøre mellom Frp og oppdrettsnæringen nå til at enten det er ledende folk i ledelsen som er direkte hyret inn til at det er mulig å ta dette her skikkelig seriøst, sier Fylkesnes.

- Billige poeng

Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke interessert i SV-toppens råd. Hun mener Fylkesnes i stedet har sine egne interessekonflikter.

- Vi har registrert at Fylkesnes har investert penger i utleieboliger. Det er hans valg. Jeg syns det er positivt at Frps stortingsrepresentanter investerer pengene sine i norske selskap. Det blir bare et problem hvis de tar til orde for noe som er i strid med partiets politikk. Det er absolutt ikke tilfelle her, for vi har et landsmøtevedtak på at vi er mot grunnrentebeskatning av havbruksnæringen og det var FrP som sørget for at et tilsvarende forslag ble skrotet da vi satt i regjering, skriver Listhaug i et svar til Dagbladet og fortsetter:

- Det vet Fylkesnes veldig godt, så her forsøker han bare å skåre billige politiske poeng. Jeg lurer også på om Fylkesnes mener at politikere som eier gårdsbruk skal være inhabile i behandlingen av jordbruksoppgjøret? Da er det flere i regjeringen og på Stortinget som ville fått en stor utfordring.

Listhaug mener engasjementet til hennes politikere er ektefølt, og mener regjeringen har begått løftebrudd med lakseskatten.

- Frp har mange representanter som kommer fra kystsamfunn og som forstår hvor ekstremt viktig havbruksnæringen er for en rekke lokalsamfunn. Det er grunnen til at våre representanter nå engasjerer seg sterkt mot regjeringens forslag om å påføre næringen en særnorsk ekstraskatt som kan medføre tap av tusenvis av arbeidsplasser i distriktene. Det samme engasjementet ser vi også hos lokalpolitikere fra alle partier i de kommunene som blir rammet av dette og forargelsen er naturligvis stor over at det foreslås av Ap og Sp som før valget lovet at de ikke skulle innføre denne ekstraskatten, skriver Listhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer