Joe Biden

Frykt for handelskrig: - Farlig signal

Europeiske politikere frykter at investeringer forsvinner til USA som følge av nye amerikanske subsidier og lavere bensinpriser.

NYE TILTAK: USAs president Joe Biden signerte Inflation Reduction Act i august. Den vil gi store subsidier til grønne investeringer i USA. Europeiske politikere er bekymret. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
NYE TILTAK: USAs president Joe Biden signerte Inflation Reduction Act i august. Den vil gi store subsidier til grønne investeringer i USA. Europeiske politikere er bekymret. Foto: AP Photo/Andrew Harnik Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): I august signerte USAs president, Joe Biden, Inflation Redution Act (IRA). Tiltakspakka for å bremse inflasjonen var på svimlende 369 milliarder dollar (om lag 3764 milliarder kroner). Her går blant annet store summer til å subsidiere satsing på grønn industri. I tillegg er bensinprisene i Europa nå omtrent fem ganger høyere enn i USA.

Nå dropper flere store selskaper planene om å investere i ny produksjon i Europa. I stedet satser de på USA.

- Flytter momentum

Et av selskapene er det svenske batteriselskapet Northvolt. Med IRA får selskapet subsidier verdt 600 til 800 millioner dollar (om lag 6,1 til 8,2 milliarder kroner) ved å bygge en ny fabrikk i USA. I Tyskland - hvor de egentlig planla å satse - ville de fått 155 millioner euro (om lag 1,6 milliarder kroner) i subsidier.

- IRA flytter mye av momentum fra Europa til USA, sier toppsjef for Northvold, Peter Carlsson, til Financial Times.

Situasjonen har fått alarmen til å gå i EU.

- Jeg mener vi trenger å våkne i Europa nå, sa Frankrikes president, Emmanuel Macron i en tale til franske industriselskaper i forrige uke.

EU har anklaget USA for å bryte med reglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og de har opprettet en arbeidsgruppe som skal løse konflikten.

Blant annet ber EU om at USA gjør ni endringer i subsidiereglene og hevder at USA starter et «race mot bunnen» i utdeling av penger til næringslivet. EU er særlig bekymret for konsekvensene for bilindustrien. IRA innebærer nemlig at USA bare vil subsidiere elektriske biler som hovedsakelig er bygd med deler fra USA. I dag står EU for mer enn 25 prosent av den globale produksjonen av elektriske kjøretøy. USA står for ti prosent.

USA: Joe Biden nektet å svare da han ble spurt om Nord Stream-lekkasjene under en pressekonferanse om orkanen «Ian» torsdag 29. september. Video: AP Vis mer

- Farlig signal

Visegeneralsekretær for den europeiske lobbyorganisasjonen BusinessEurope, Luisa Santos, sier til Financial Times at det amerikanske lovverket sender et «farlig signal» som kan føre til mer proteksjonisme.

Bidens-administrasjonens øverste handelsrådgiver, Katherine Tai, mener imidlertid at EU burde innføre flere subsidier. Hun er samtidig «svært overbevist» om at partene vil finne en løsning.

Likevel er det nå frykt for at det skal oppstå en handelskrig mellom USA og EU. Subsidiepakka til USA trer i kraft i januar.

- Timingen på dette proteksjonistiske tiltaket kunne knapt vært verre mens Tyskland har åpen panikk for at flere av landets største selskaper - delvis på grunn av økte energikostnader etter Russlands invasjon av Ukraina - stenger hjemlige operasjoner for å investere andre steder, skriver Politico.

Tirsdag møttes Frankrikes finansminister Bruno Le Maire og Tysklands Robert Habeck. De varsler en tydelig reaksjon på USAs subsidieplan.

Vurderer motreaksjon

- Når vi ser på IRA, er status quo utenkelig, en handelskrig ville være uansvarlig. Europa må forsvare sine interesser som en prioritet, sier Le Maire etter møtet, ifølge Reuters.

Han legger til at det kan bli aktuelt for EU å vedta en «kjøp europeisk»-lov som en motreaksjon.

- Dersom vi ser på det som skiller den amerikanske Inflation Reduction Act fra det europeiske insentiv-programmet, så er det ikke først og fremst pengemengden. Det er lengden på beslutningene, sier Habeck etter møtet.

Både Le Maire og Habeck argumenterer for at det er viktig at europeiske selskaper er konkurransedyktige midt i den russiske krigen i Ukraina og skyhøy prisvekst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer