Joe Biden

Frykt for handelskrig: - Farlig signal

Europeiske politikere frykter at investeringer forsvinner til USA som følge av nye amerikanske subsidier og lavere bensinpriser.

NYE TILTAK: USAs president Joe Biden signerte Inflation Reduction Act i august. Den vil gi store subsidier til grønne investeringer i USA. Europeiske politikere er bekymret. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
NYE TILTAK: USAs president Joe Biden signerte Inflation Reduction Act i august. Den vil gi store subsidier til grønne investeringer i USA. Europeiske politikere er bekymret. Foto: AP Photo/Andrew Harnik Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): I august signerte USAs president, Joe Biden, Inflation Redution Act (IRA). Tiltakspakka for å bremse inflasjonen var på svimlende 369 milliarder dollar (om lag 3764 milliarder kroner). Her går blant annet store summer til å subsidiere satsing på grønn industri. I tillegg er bensinprisene i Europa nå omtrent fem ganger høyere enn i USA.

Nå dropper flere store selskaper planene om å investere i ny produksjon i Europa. I stedet satser de på USA.

- Flytter momentum

Et av selskapene er det svenske batteriselskapet Northvolt. Med IRA får selskapet subsidier verdt 600 til 800 millioner dollar (om lag 6,1 til 8,2 milliarder kroner) ved å bygge en ny fabrikk i USA. I Tyskland - hvor de egentlig planla å satse - ville de fått 155 millioner euro (om lag 1,6 milliarder kroner) i subsidier.

- IRA flytter mye av momentum fra Europa til USA, sier toppsjef for Northvold, Peter Carlsson, til Financial Times.

Situasjonen har fått alarmen til å gå i EU.

- Jeg mener vi trenger å våkne i Europa nå, sa Frankrikes president, Emmanuel Macron i en tale til franske industriselskaper i forrige uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer