Papua Ny-Guinea:

- Fryktelig feil

Papuanske myndigheter ble radbrukket etter storinnkjøp av luksusbiler før internasjonalt toppmøte. Nå legger de seg langflate - og selger med milliontap.

LUKSUSBIL: En Maserati av samme type som dem som ble kjøpt inn til toppmøtet i Papua Ny-Guinea. Foto: Neale Haynes / REX / NTB
LUKSUSBIL: En Maserati av samme type som dem som ble kjøpt inn til toppmøtet i Papua Ny-Guinea. Foto: Neale Haynes / REX / NTB Vis mer
Publisert

I 2018 inntok flere statsledere Papua Ny-Guineas hovedstad Port Moresby.

Anledningen var toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC), et økonomisk forum etablert for å fremme vekst og samhandel i regionen.

Der ble de møtt med en flåte av luksusbiler, deriblant 40 av merket Maserati.

Det ekstravagante kjøpet vakte umiddelbare reaksjoner. Store deler av landets befolkning lever i fattigdom, og landet var preget sykdomsutbrudd og ettervirkningene av et større jordskjelv.

40 kjøpt - to solgt

Flere av deltakerne - deriblant New Zealands statsminister Jacinda Ardern - nektet å sette seg i passasjersetet på luksusbilene.

For å komme kontroversen i møte, lovet daværende statsminister Peter O'Neill at staten ikke ville gå i minus, og at privat sektor ville ende opp med regninga. Daværende APEC-minister i landet, Justin Tkatchenko, framholdt at bilene ville «selge som varmt hvetebrød», ifølge BBC.

Tre år seinere er bare to av de 40 bilene solgt. Bilene ble kjøpt inn for 20 millioner papuanske kina - litt over 49 millioner kroner. Nå selges de med 20 prosent avslag, til den nette sum av 400 000 kina hver - cirka 982 600 kroner. Det skriver The Guardian.

GODE TALL: Oljefondssjef Nicolai Tangen kunne presentere gode resultater for fondet den siste tida, men kom samtidig med en advarsel. Video: NTB Vis mer

- Hadde vi vært mer framsynte, ville ikke Maseratiene blitt kjøpt inn i utgangspunktet. Vi begikk en fryktelig feil, sier landets finansminister John Pundari til lokalavisa Papua New Guinea Post-Courier.

Ifølge The New York Times kostet det 11,2 millioner kroner bare å fly bilene inn i landet.

- Villighet til å sløse

Pundari pekte blant annet på fraværet av Maserati-forhandlere i landet som en årsak til at avgjørelsen framstår lite gjennomtenkt i ettertid.

Luksusbilene ble kjøpt gjennom en et selskap i Sri Lanka. Hensikten var at de skulle frakte toppmøtets deltakere rundt.

- Kjøpet viser en alvorlig mangel på framsyn og en skuffende, åpenbar villighet til å sløse med offentlige midler i et utviklingsland hvor grunnleggende offentlige goder, fra veier til helsetjenester, er bredt utilgjengelige eller alvorlig under pari, sier direktør Paul Barker ved PNG Institute of National Affairs i en uttalelse gjengitt av The Guardian.

Også politiker Bryan Jared Kramer, medlem av det papuanske parlamentet, reagerte sterkt. Han mener at pengene heller burde vært brukt til å bygge nye skoler og sykehus.

- I stedet ble det sløst vekk, bare så O'Neill kunne imponere APEC-delegater på vår bekostning. Samtidig bor flertallet i Papua Ny-Guinea i fattigdom, og lærere og offentlig ansatte risikerer lønnskutt, uttalte han i 2018, ifølge The Guardian.

- Åpenbar svindel

Ifølge FNs utviklingsprogram lever over halvparten av innbyggerne i Papua Ny-Guinea i fattigdom. Landet befinner seg på plass nummer 155 av 193 på lista over land rangert etter Human Development Index. I 2018 levde 40 prosent på mindre enn 11 kroner dagen, ifølge Time.

Etter at toppmøtet var ferdig, ble bilene stående på lager i hovedstaden. I 2019 måtte daværende finansminister vise lokale medier at ingen av bilene var stjålet eller savnet, ifølge BBC.

I etterkant av kontroversen tok opposisjonspolitikere til orde for en nasjonal todagersstreik i protest mot innkjøpet.

- Folk har all rett til å være støtt av det som nå kommer fram, og de har all rett til å uttrykke motstand mot denne åpenbare svindelen, sa opposisjonspolitiker Mekere Morauta i en uttalelse gjengitt av The Guardian.

Ni biler stjålet

Maseratiene var ikke de eneste som ble kjøpt inn. I 2019 kom det fram at 284 biler, kjøpt inn og lånt ut i forbindelse med toppmøtet, ikke var returnert. Det opplyste paupuanske myndigheter til Reuters.

Ifølge politiet var ni biler stjålet. Noen av bilene manglet bildeler, og noen av bilene var blitt returnert med alvorlige skader.

Samtidig som toppmøtet fant sted, var Papua Ny-Guinea rammet av det første polio-utbruddet på 18 år, ifølge Time, samt en alvorlig medisinmangel.

Papua Ny-Guinea ble utpekt som vertsland for toppmøtet i 2013. Mellom 2013 og 2018 fikk landets økonomi en sterk knekk.

I februar 2018 ble landet rammet av et jordskjelv som rammet 544 000 mennesker. 270 000 trengte umiddelbar humanitær assistanse som følge av katastrofen, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer