- Fryktelig og uunngåelig

En langvarig konflikt i Rødehavet, og en økende spenning i Midtøsten, kan være knusende for global økonomi, frykter toppøkonomer.

ANGRIPER JEMEN: USA bekrefter amerikansk-britisk angrep mot den Iran-støttede Houthi-gruppa i Jemen i natt. Video: AP. Vis mer
Publisert

Natt til fredag eskalerte spenningen i Midtøsten betraktelig, da USA og Storbritannia aksjonerte mot Houthi-mål i Jemen.

Det kom etter at den iranskstøttede militsen i ukevis har angrepet sivile skip i Rødehavet, noe som har skapt bekymring for verdenshandelen. Mange rederier velger nemlig gigantomveien rundt Afrika.

Nå advarer en rekke av verdens ledende økonomer om at en vedvarende konflikt, med økt spenning i Rødehavet og Midtøsten, kan ha en knusende effekt på global økonomi.

Krisa kan fyre opp prisveksten igjen, og energiforsyninger kan forstyrres, advarer de videre.

- Et alvorlig problem

Det kommer fram i Verdensbankens ferske rapport om globale økonomiske utsikter. Der pekes det på at viktige skipsruter nå er forstyrret, at man ser konsekvenser i forsyningskjeder, og at risikoen for inflasjonsdrivende flaskehalser har økt.

«I en situasjon med eskalerende konflikter kan energiforsyningen også bli betydelig forstyrret, noe som fører til en økning i energiprisene. Dette vil ha betydelige ringvirkninger for andre råvarepriser og øke geopolitisk og økonomisk usikkerhet, noe som igjen kan dempe investeringene og føre til en ytterligere svekkelse av veksten», advarer de i rapporten.

- Dette har utviklet seg til å bli et alvorlig problem, sier tidligere sjeføkonom i OECD, John Llewellyn, til The Guardian.

Han anslår en 30 prosents risiko for at verdenshandelen står overfor alvorlige forstyrrelser som følge av krisa.

- Dette er en fryktelig og uunngåelig utvikling som kan føre til at situasjonen i Rødehavet sprer seg til Hormuzstredet og den bredere Midtøsten, tilføyer Llewellyn.

Kan få oljepriseksplosjon

Eventuelle forstyrrelser i Hormuzstredet utenfor kysten av Iran, er av mange pekt på som et skrekkscenario i konflikten. Dette fordi en stor andel av verdens oljekonsum passerer her hver dag.

- Hvis du får en måneds forstyrrelse i Hormuzstredet, vil oljeprisen klatre 20 prosent, anslår Goldman Sachs' sjef for oljeanalyse, Daan Struyven, overfor CNBC.

Men ved en eventuell total nedstenging ser det betydelig verre ut. En situasjon der stredet stenges helt over tid, vil kunne føre til en dobling av oljeprisen, frykter han.

Også sjeføkonomene i World Economic Forums ferske rapport om utsiktene for 2024, trekker fram Midtøsten som en bekymring.

- Inflasjonen forblir sårbar for sjokk i råvaremarkedene og forsyningskjeder, står det i rapporten.

Blant risikofaktorene trekker de fram eventuelle langvarige forstyrrelser i Rødehavet og opptrapping av regionale konflikter.

- Omtrent 87 prosent forventer at den seineste geopolitiske utviklingen vil øke den globale økonomiske usikkerheten i løpet av de neste tre åra, og åtte av ti forventer at det vil gi økte svingninger i aksjemarkedene.

Økonomene er særlig bekymret for geopolitiske gnisninger. 69 prosent sier de forventer at splittelsene vil øke i 2024.

Samtidig venter 56 prosent av de spurte at den globale veksten vil svekkes i år.