- Frykten har tatt over

Både i Norge og i USA har det endt med blodrøde tall på børsene. Eksperter frykter at utbruddet av coronaviruset kan føre med seg alvorlige økonomiske konsekvenser.

BLODRØDT: Torsdag endte med blodrøde tall på Wall Street. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB Scanpix
BLODRØDT: Torsdag endte med blodrøde tall på Wall Street. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag førte frykten for coronaviruset til det største fallet på Oslo Børs siden 2015, da hovedindeksen endte med 4,88 prosent nedgang.

- Frykten har nå tatt helt over. Dette er en formidabel dreining på bare ei uke, da man snakket om nye rekordnoteringer på børsen, sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til Dagens Næringsliv torsdag ettermiddag.

Men også den globale økonomien rammes av virusfrykten. Seint torsdag kveld ble det klar at de amerikanske børsene har lidd seg gjennom en blodrød dag. Ifølge Reuters har den toneangivende indeksen S&P 500 oppnådd tidenes raskeste korreksjon, altså et fall på ti prosent fra en nylig topp.

Ved stengetid endte både S&P 500, Dow Jones og Nasdaq med en nedgang på over fire prosent.

Da børsen i Tokyo åpnet fredag morgen lokal tid, fortsatte verdiene å fordunste. Nikkei-indeksen falt over 3,7 prosent fra åpning.

Også i Seoul og Sydney var det nedgang på over 3 prosent ved børsens stengetid, mens det lå an til en nedgang på vel 2,5 prosent både i Hongkong og Shanghai.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Frykter 2008-tilstander

Som følge av virusutbruddet opplever vi at nasjoner oppdaterer sine reiseråd, stenger skoler og at store idrettsarrangementer utsettes, og det er dette som gjør utslag på verdens aksjemarkeder.

Ifølge undersøkelser som er blitt utført av Capital Economics, kan virusfrykten lede til alvorlige konsekvenser dersom utbruddet utvikler seg til en pandemi. De advarer om at utbruddet kan ramme økonomien på linje med finanskrisen i 2008.

Sjef for avdelingen for global økonomi, Jennifer McKeown, mener at det fortsatt finnes håp for at utbruddet kan forbigås med begrensede konsekvenser for næringsliv og land.

- En ting som begynner å bli ganske sikkert, er at vi ikke kan forutsi hvor galt dette kan gå. Men det er ikke vanskelig å komme seg til et punkt som er sammenliknbart med finanskrisen i 2008, dersom utbruddet erklæres som en pandemi. Selvfølgelig håper vi ikke at det går så galt.

SMITTET: Folkehelseinstituttet opplyser at tre nye personer er smittet av coronaviruset i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Hardt rammet

Blant selskapene torsdagens børsras rammet verst, finner vi flyselskapet Norwegian. På det meste var aksjen nede med 25 prosent, og nådde sitt laveste punkt siden 2009.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair uttalte til Børsen tidligere torsdag at markedet overreagerer.

- Kina er jo allerede på vei tilbake, både innenlands og utenlands, med unntak av arnestedet for dette viruset. Så vi snakker om en effekt på 30 dager pluss. Bare i det perspektivet alene mener jeg markedet overreagerer, sa Elnæs til Børsen.

Også Elon Musk og elbilprodusenten Tesla har opplevd en utfordrende dag, da aksjen endte med en nedgang på 13 prosent da de amerikanske børsene stengte torsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer