Lønnsoppgjøret

Frykter at arbeidsfolk taper

Den mektige lederen for Fellesforbundet frykter at medlemmene igjen får reallønnsnedgang etter lønnsoppgjøret. Jørn Eggum sier de ikke kan leve med mindre enn 4,8 prosent lønnsøkning.

KLAR: Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er klar for gule vester om LOs lønnskrav ikke blir innfridd. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
KLAR: Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er klar for gule vester om LOs lønnskrav ikke blir innfridd. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

- Sånn inflasjonen har vært de siste to åra så kan vi ikke garantere det.

Lederen for LOs største fagforbund i privat sektor, Jørn Eggum, snakker om utsiktene for at medlemmene hans i industrien skal sitte igjen med mer penger etter årets lønnsoppgjør.

Tirsdag vedtok LO sitt krav til lønnsoppgjøret for 2023. De krever et oppgjør som er høyere enn den forventede prisstigningen på 4,8 prosent.

Ikke smålåten

- Vårt krav er slå den forventede prisstigningen. Det beste anslaget er fra teknisk beregningsutvalg. Når de kommer med det anslaget er det vårt mål.

Det er Eggum og hans Fellesforbundet som skal først ut i lønnsforhandlingene, og danne grunnlaget med det såkalte frontfagsoppgjøret som skal være rettesnor for alle andre lønnsoppgjør.

Han har god tro på at de ender med et resultat over 4,8 prosent.

- Jo, selvsagt. Det må vi, hvis vi skal slå den anslåtte prisveksten.

Eggums motpart i lønnsforhandlingene, Stein Lier Hansen i Norsk Industri, har gått ut og antydet et oppgjør på rundt 4,5 prosent. Men det er Eggum langt fra fornøyd med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.