«Det nye hovedkontoret skal oppleves som åpent og inviterende av ansatte, besøkende og naboer», skriver NRK i sin visjon for rikskringkasterens planlagte hovedkontor i Ensjøveien i Oslo.
Men for andre år på rad stilles det spørsmål om NRKs tomtekjøp omfatter nok areal til å oppnå dette.

NRK flytter til Ensjø
- For liten
«PBE er positiv til at NRK har utpekt Ensjø for nytt hovedkontor, men mener at planområdet må utvides for at en utnyttelse som foreslått kan tilpasses nærområdet i tråd med overordnede føringer for stedet».
Det skrev Plan- og bygningsetaten (PBE) i et brev om rikskringkasterens planprogram for Ensjøveien 3, 5 og 7 den 16. juni i fjor.
I underkant av et år seinere, den 23. mai, viser et møtereferat at Rådet for byarkitektur deler PBEs bekymringer.
«Utnyttelsen overskrider begrensninger gitt i overordnede planer. Umiddelbart ser det ut som om tomten er for liten for det ønskede programmet, dersom man skal legge til rette for ønskede byrom», skriver rådet.
- Flyplass på Kampen
Ifølge lederen av rådet, arkitekt Tanja Lie, er frykten at NRK vil en «flyplass», altså et typisk utilgjengelig næringsområde, noe hun og rådet mener ville være svært trist for bydelen.
- Det er kjempeviktig for byen at dette blir en utadrettet virksomhet. Vi vil helst ikke at dette skal bli en slags flyplass på Kampen - et fort som er lukket og isolert fra resten av bydelen, sier Lie til Dagbladet.

Rådet mener at NRK, som en statsfinansiert institusjon, har et større samfunnsansvar i utformingen av de nye lokalene, enn hva tilfellet er hos en ordinær næringsaktør.
- Det nye hovedkvarteret burde være noe som fellesskapet har eierskap til, men akkurat nå virker det ikke som om det er den rollen NRK ønsker å innta, sier arkitekten videre.

NRK-tomta: Naboer slår alarm
- Spesialbehandling
Lie sier samtidig at det er NRK vil kunne forvente en stor grad av samarbeidsvillighet med både byen og bydelen med prosjektet, men at denne vil være ufortjent dersom allmennkringkasteren ikke er sitt ansvar bevisst.
- Dersom de skal handle som en hvilken som helst næringsaktør, så er det heller ingen grunn til å gi NRK spesialbehandling, sier Lie.
Hun er samtidig klar på at det ennå ikke er avgjort hvordan den endelige tomta skal se ut, og at det fortsatt er håp for at NRK skal bli en positiv tilstedeværelse i Ensjøveien.

NRK-tomta: Maktkampen tilspisses
- Speiler ambisjonene
Overfor Dagbladet avviser også samfunnskontakt og kommunikasjonsansvarlig for hovedkontorprosjektet, Øyvind Werner Øfsti, at NRK planlegger en «flyplass» på Ensjø.
- Vi vil definitivt ikke bli en borg eller en flyplass - vi vil bli mer åpne og tilgjengelige enn det vi er på Marienlyst i dag, sier Øfsti.
Til tross for bekymringene opplever samfunnskontakten at ønskene rådet har i stor grad speiler NRKs egne.
- Rådet har noen veldig gode tanker om NRKs etablering på Ensjø, som i stor grad speiler ambisjonene vi selv har. Vår visjon «er sammen om et et kreativt mediehus i verdensklasse», noe som i større grad skal oppleves som inviterende og åpent for publikum, sier Øfsti.

Han påpeker også at formålet med planprogrammet nettopp er til for å motta innspill og for å lage en oppskrift og et grunnlag for hva som skal utredes og utforskes videre i prosessen.
Vil ikke spres
Ifølge Øfsti er det også for NRK et poeng i å unngå å oppta et for stort tomteareal, ettersom det er sentralt for flyttingen at kringkasteren ønsker mer nærhet enn det som har vært mulig på Marienlyst.
- Vi vil ikke ha en veldig spredt bygningsstruktur, for det går også på tvers av våre ambisjoner om å åpne opp internt for å stimulere til mer og bedre samarbeid på tvers av avdelinger og redaksjoner, sier Øfsti.
Han poengterer også at planprogrammets funksjon har vært nettopp å motta innspill og lage oppskriften for det videre arbeidet med tomta.