Mutert corona

Frykter «Bærum-tilstander» i Sverige

Sverige stenger grensa mot Norge.

POLKØ: Køene foran vinmonopolene i Bærum var opptil flere hundre meter lange lørdag, etter nedstengingen av Oslo. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse med Sveriges innenriksminister Mikael Damberg i ettermiddag forklarer han hvorfor Sverige stenger grensa mot Norge fra kommende midnatt.

Forbudet er knyttet til utbruddet av det muterte coronaviruset fra England, som har satt ti kommuner i Oslo-regionen i full nedstenging.

Vil minske risikoen

Damberg gjentar resonnementet som ligger bak innreiseforbudet: At nedstengingen i Norge antakelig vil innebære en større risiko for at nordmenn tar seg over grensa til nabolandet for å benytte seg av tilbud som er åpne der, men ikke i hjemregionen.

STRAMMER TIL: Innenriksminister Mikael Damberg (S). Foto: Fredrik Sandberg /TT / NTB
STRAMMER TIL: Innenriksminister Mikael Damberg (S). Foto: Fredrik Sandberg /TT / NTB Vis mer

- Det er derfor vi stenger grensa - for å minske risikoen for smittespredning, sier Damberg, og utdyper:

- Når norske butikker og vinmonopol stenger, er det en risiko for at nordmennene kommer til Sverige og bidrar til smittespredning og trengsel her.

Overført til aktuelle norske forhold frykter ministeren altså en «Bærums-effekt»; da Oslo og ni andre kommuner sørøst for hovedstaden stengte ned i går, valfartet innbyggere fra disse kommunene til nabokommuner uten nedstenging, som Bærum - for en stor del til åpne vinmonopol, trass i myndighetenes eksplisitte fraråding.

- Bør teste seg

I tillegg til grensestengingen fraråder svensk UD nå reiser til Norge som ikke er nødvendige. Ministeren utdyper hva de nye restriksjonene vil ha å si for personer som har besøkt Norge, og skal tilbake til Sverige.

- Alle oppfordres til å coronateste seg og sette seg selv i karantene fram til man får svar på testen, sier Damberg.

Det kommer også fram at de allerede eksisterende innreiseforbudene som gjelder Danmark og Storbritannia, forlenges fram til 14. februar.

Det påpekes fra pressen på brifingen at det muterte viruset allerede er påvist i Sverige, med 55 bekreftede tilfeller, hvorav 16 uten kobling til reise. Aftonbladet spør hvorfor svenske myndigheter ikke har innført mer inngripende tiltak.

MER SMITTSOMT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at den muterte versjonen av coronaviruset er opptil 70 prosent mer smittsomt. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Vi har ikke sett noen stor klyngespredning av det muterte viruset i Sverige, svarer Damberg.

- Godt samarbeid

Ministeren framholder at den svenske regjeringen har et godt samarbeid med sin norske motpart.

- Forhåpentligvis: Med de tiltakene som Norge nå innfører, håper vi at det ikke blir noen stor smittespredning i Oslo. Det vil være bra for Norge, men også for Sverige, sier Mikael Damberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer