Mutert corona

Frykter «Bærum-tilstander» i Sverige

Sverige stenger grensa mot Norge.

POLKØ: Køene foran vinmonopolene i Bærum var opptil flere hundre meter lange lørdag, etter nedstengingen av Oslo. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse med Sveriges innenriksminister Mikael Damberg i ettermiddag forklarer han hvorfor Sverige stenger grensa mot Norge fra kommende midnatt.

Forbudet er knyttet til utbruddet av det muterte coronaviruset fra England, som har satt ti kommuner i Oslo-regionen i full nedstenging.

Vil minske risikoen

Damberg gjentar resonnementet som ligger bak innreiseforbudet: At nedstengingen i Norge antakelig vil innebære en større risiko for at nordmenn tar seg over grensa til nabolandet for å benytte seg av tilbud som er åpne der, men ikke i hjemregionen.

- Det er derfor vi stenger grensa - for å minske risikoen for smittespredning, sier Damberg, og utdyper:

- Når norske butikker og vinmonopol stenger, er det en risiko for at nordmennene kommer til Sverige og bidrar til smittespredning og trengsel her.

Overført til aktuelle norske forhold frykter ministeren altså en «Bærums-effekt»; da Oslo og ni andre kommuner sørøst for hovedstaden stengte ned i går, valfartet innbyggere fra disse kommunene til nabokommuner uten nedstenging, som Bærum - for en stor del til åpne vinmonopol, trass i myndighetenes eksplisitte fraråding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.