Frykter barnehagekrise: - Uholdbart

Den svenske eiendomsgiganten SBB er i gjeldskrise, og vurderer å selge selskapet. Det kan gå ut over flere hundre norske barnehager.

KAN MÅTTE STENGE: Om SBB går konkurs, kan flere hundre barnehager i Norge bli tvunget til å flytte ut av byggene de leier. Foto : Berit Roald / NTB
KAN MÅTTE STENGE: Om SBB går konkurs, kan flere hundre barnehager i Norge bli tvunget til å flytte ut av byggene de leier. Foto : Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag ble det kjent at det svenske eiendomsselskapet Samhällsbyggnadsbolagen (SBB) vurderer å selge selskapet, etter at det i en lang periode har falt kraftig på Stockholmsbørsen.

De mange rentehevingene i Sverige har rammet selskapet, som er høyt belånt, hardt.

Dagbladet har tidligere avslørt at milliardkonsernet har fått gullkanta lånebetingelser i Husbanken, den norske statens bank for vanskeligstilte i boligmarkedet.

SBB har nemlig de siste åra kjøpt over 300 norske barnehager, som de leier ut til de kommersielle kjedene Espira, Læringsverkstedet, Norlandia og Trygge Barnehager.

- Alt er usikkert

At selskapet nå er i en gjeldskrise, kan potensielt gå hardt ut over norske barnehagebarn, ifølge Rødts Hege Bae Nyholt.

Hun frykter hva som vil skje om selskapet nå går konkurs.

- Vi er plutselig i en situasjon hvor alt er usikkert. Vi vet ikke hva som skjer om de går konkurs, eller hvem som eventuelt blir nye eiere av barnehagebyggene i Norge. Det er uholdbart, sier hun til Børsen, og fortsetter:

- Vi erfarte under pandemien at stengte barnehager er dyrt for alle. Barn, ansatte og foreldre har også rett på forutsigbarhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.