Frykter barnehagekrise: - Uholdbart

Den svenske eiendomsgiganten SBB er i gjeldskrise, og vurderer å selge selskapet. Det kan gå ut over flere hundre norske barnehager.

KAN MÅTTE STENGE: Om SBB går konkurs, kan flere hundre barnehager i Norge bli tvunget til å flytte ut av byggene de leier. Foto : Berit Roald / NTB
KAN MÅTTE STENGE: Om SBB går konkurs, kan flere hundre barnehager i Norge bli tvunget til å flytte ut av byggene de leier. Foto : Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag ble det kjent at det svenske eiendomsselskapet Samhällsbyggnadsbolagen (SBB) vurderer å selge selskapet, etter at det i en lang periode har falt kraftig på Stockholmsbørsen.

De mange rentehevingene i Sverige har rammet selskapet, som er høyt belånt, hardt.

Dagbladet har tidligere avslørt at milliardkonsernet har fått gullkanta lånebetingelser i Husbanken, den norske statens bank for vanskeligstilte i boligmarkedet.

SBB har nemlig de siste åra kjøpt over 300 norske barnehager, som de leier ut til de kommersielle kjedene Espira, Læringsverkstedet, Norlandia og Trygge Barnehager.

- Alt er usikkert

At selskapet nå er i en gjeldskrise, kan potensielt gå hardt ut over norske barnehagebarn, ifølge Rødts Hege Bae Nyholt.

Hun frykter hva som vil skje om selskapet nå går konkurs.

- Vi er plutselig i en situasjon hvor alt er usikkert. Vi vet ikke hva som skjer om de går konkurs, eller hvem som eventuelt blir nye eiere av barnehagebyggene i Norge. Det er uholdbart, sier hun til Børsen, og fortsetter:

- Vi erfarte under pandemien at stengte barnehager er dyrt for alle. Barn, ansatte og foreldre har også rett på forutsigbarhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer