Etter lanseringen av chatroboten ChatGPT har flere teknologiselskaper fått en kraftig oppsving på aksjemarkedet den siste tida. Enkelte investorer hevder det minner om «dot com-bobla».
Da ble det investert enormt i den nye internettsektoren som oppsto på slutten av 90-tallet. Konkurser og overprisete aksjer førte imidlertid til at bobla sprakk i 2000.

- Kan føre til utryddelse
- Vanvittige antakelser
Flere ledende økonomer tror mange aksjer nå er sterkt overpriset, og at det hele kan minne om en boble.
- Bare selskaper nevner ordet «AI» øker aksjeprisen. Det minner veldig om «dot com»-æraen, sier James Penny, sjefstrateg i TAM Asset Management til Bloomberg.
- Denne typen bedriftsatferd som vi ser nå er ikke så forskjellig fra det som fant sted i «dot com-bobla», hvor selskap etter selskap prøvde å tilfredsstille investorene ved å legge «.com» til navnet, sier økonom David Rosenberg til Markets Insider.

Advokat-flause i retten: - Uten sidestykke
Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, deler bekymringen.
- Et bra selskap trenger ikke nødvendigvis å være en god investering. Vi så at selskaper med enorm vekst likevel falt kraftig fordi ting ble tatt ut av proporsjoner. En del av aksjene på markedet nå er priset med en vanvittig antakelse om hva som skjer i framtida, så det er jo en viss fare for at noe liknende kan skje.
Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, er uenig i at vi nå ser en boble.

- Det er nok en del selskaper som har blitt dratt med i dragsuget av AI-hypen, og som kommer til å levere under forventningene som markedet har til dem. Samtidig tror jeg ikke vi er i nærheten av det vi så under dot-com-bobla.
Nær smertegrensen
Chen trekker fram andre faktorer som vil ha en negativ påvirkning på markedet framover.
- Fra et fundamentalt ståsted er det flere faktorer som gjør at markedet ser skummelt ut. For eksempel er det bekymringsfullt at eiendom går så bra og med en forventning om at rentene vil falle. Jeg tror rentene kommer til å holde seg høye mye lengre enn det mange andre markedsaktører tror i dag.
- Spesielt bekymrende er det at eiendomssektoren er svært høyt belånt. Dersom vi får langvarige høye renter framover nærmer vi oss smertegrensen til flere aktører, spesielt i eiendomsbransjen.