Byggebråk:

Frykter boligprosjekt skal gi prisfall

Velforening vil ikke ha 20 omsorgsboliger i nabolaget, de frykter at boligprisene skal synke.

SKULLE BYGGES: Her på dette jordet på Nordbyhagen, rett utenfor Jessheim sentrum, var det planlagt 20 omsorgsboliger. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SKULLE BYGGES: Her på dette jordet på Nordbyhagen, rett utenfor Jessheim sentrum, var det planlagt 20 omsorgsboliger. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RETTELSE: Etter at denne saken ble publisert på Børsen og Dagbladet er vi gjort oppmerksom på et manglende tilsvar i saken. Grunnen til dette er at Dagbladet ikke mottok tilsvaret grunnet feil kontaktinformasjon til Dagbladet. Også til opplysning: Ullensaker kommune vedtok i et kommunstyremøtet 26. oktober 2021 at de avventer behandlingen av denne saken til den kommer opp på ordinært vis. I en tidligere versjon framkommer det at politikerne har snudd. Det medfører ikke riktighet da saken ikke er formelt behandlet.

JESSHEIM (Dagbladet):Etter at en bonde og den lokale Velforening protesterte, har en sak om planlegging av 20 omsorgsboliger igjen havnet på politikernes bord.

- Ullensaker har fordoblet innbyggertallet siden årtusenskiftet. Nå bor det over 40.000 mennesker i kommunen, og vi har et skrikende behov for omsorgsboliger, sier tidligere ordfører Harald Espelund (Frp) til Dagbladet.

Espelund er oppgitt over protesten, og stiller spørsmål ved ordførerens rolle.

I brevet fra velforeningen til kommunen, argumenteres det blant annet med at beboerne er skeptiske til at det bygges omsorgsboliger, på grunn av frykten for verdiforringelsen av egen bolig.

Verdiforringelse

Styreleder Torleif Sjølie i Nordbyhagen Velforening understreker at han personlig ikke har noen problemer med omsorgsboliger for utviklingshemmede.

- I vårt brev til Ullensaker kommune var verdiforringelse bare et av flere argumenter mot den planlagte lokaliseringen av omsorgsboligene. Men det er korrekt at flere av medlemmene i Nordbyhagen Velforening mener det, og at en slik lokalisering vil forringe verdien på deres boliger. Derfor skrev vi det i vår klage til Ullensaker kommune, sier Sjølie til Dagbladet.

I samme velforening er Arbeiderpartiets ordfører Eivind Jørgensen Schumacher medlem.

INHABIL: Ordfører Eivind Jørgensen Schumacher har meldt seg inhabil, fordi han bor i området hvor omsorgsboligene var planlagt. Foto: Ullensaker kommune
INHABIL: Ordfører Eivind Jørgensen Schumacher har meldt seg inhabil, fordi han bor i området hvor omsorgsboligene var planlagt. Foto: Ullensaker kommune Vis mer

Inhabil

- Jeg la klagen fra velforeningen fram som en referatsak for formannskapet. Når Senterpartiet løftet saken inn som en politisk sak, erklærte jeg meg inhabil. Fordi jeg bor i området og er medlem av Nordbyhagen Velforening. For øvrig er jeg ikke aktivt medlem i velforeningen, sier ordfører Schumacher.

- Hvis du ikke er aktiv i velforeningen, hvorfor meldte du deg da inhabil?

- Fordi jeg mente det var ryddig. Derfor deltar jeg heller ikke i Arbeiderpartiets behandling av saken. Siden jeg er medlem av velforeningen og derfor har meldt meg inhabil, kommenterer jeg ikke denne saken, sier ordfører Schumacher.

Gruppeleder Bjørn Berg i Ullensaker Arbeiderparti sier til Dagbladet:

- Ullensaker Ap tar naurligvis avstand fra uttalelsen om at disse boligene vil påvirke prisene i området. Dette er medmennesker vi vil jobbe for at får egnede boliger, men akkurat dette grøntarealet har vårt parti ikke ønsket å bygge ut. Det er et standpunkt vi har hatt også før det ble snakk om omsorgsboliger i området.

- Ordføreren har opptrådt ryddig i denne saken, og drøftet sin habilitet med kommunejuristen. For å fjerne all tvil om at han har påvirket partiets standpunkt i saken har han meldt seg inhabil også i partiets behandling, samt i forlkevalgte organer. Jeg kjenner Eyvind som et varmt medmenneske som absolutt ikke innehar det synet som kommer til uttrykk fra velforeningen, sier Berg.

«Dypt bekymret»

Men det er ikke alle som er like imponert over ordførerens rolle i omsorgsbolig-saken.

SKAMMELIG: Tidligere ordfører Harald Espelund (Frp) mener det er skammelig å protestere mot omsorgsboliger, og argumentere med frykt for at boliogprisene skal falle. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SKAMMELIG: Tidligere ordfører Harald Espelund (Frp) mener det er skammelig å protestere mot omsorgsboliger, og argumentere med frykt for at boliogprisene skal falle. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Schumachers partifelle i Eidsvoll, lege og psykiater Hans Arvid Øberg og Ullensakers tidligere Frp-ordfører Harald Espelund stiller spørsmål ved ordførerens rolle.

- Jeg er dypt bekymret for ordfører Schumacher og Arbeiderpartiets rolle lokalt i reguleringsplanen i kommunen. Der vellet til ordføreren i brev er bekymret for verdifall på boliger, deriblant ordførerens egen, hvis det bygges omsorgsboliger i området, sier Øberg.

«Skammelig»

- Ordføreren setter opp brevet som en referatsak i formannskapet før han melder seg inhabil. Deretter blir brevet realitetsbehandlet. Slikt skremmer meg, både formelt og realpolitisk, sier Øberg.

Eks-ordfører Harald Espelund (Frp), som nå er leder i kommunens kontrollutvalg stiller også spørsmål ved ordførerens rolle og reagerer kraftig på innholdet i brevet.

- For meg vitner dette om et skammelig menneskesyn. Jeg hadde ikke ventet at Arbeiderpartiet ville være med og stoppe utbygging av sårt trengte omsorgsboliger. Et slikt menneskesyn som kommer fram i brevet er skammelig, mener Espelund.

- Ikke snudd

- Det er ikke Arbeiderpartiet som har snudd. Vi har hele tiden vært imot å bygge ut dette området. Først da utbyggere ville bygge boliger, deretter da de vil bygge omsorgsboliger. Arbeiderpartiet har hele tiden ment at det ville være feil med en fortetting i dette området på Jessheim, sier Schumacher.

Det var Senterpartiet som ifølge ordføreren tidligere stemte for å starte planarbeidet med omsorgsboliger i Nordbyhagen, som etter klagene ombestemte seg.

- Det er både vondt og leit at noen forsøker å framstille det som om jeg er mot at omsorgsboliger legges til boligfelt. Slike holdninger, og argumenter om verdiforringelse er forkastelig, sier ordfører Schumacher.

«Bare trist»

Rådgiver og tidligere mangeårig leder av Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen, sier han aldri tidligere har opplevd i Norge at det har blitt protestert mot bygging av omsorgsboliger, fordi eiendomsprisene kan falle.

- Jeg har bare hørt om slike argumenter i USA for mange år siden. Da ble det protestert mot at fargede kunne flytte inn i hvite boligområder. Dette er bare trist, sier Gitlesen.

IKKE HØRT: Rådgiver Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for Utvlingshemmede. Foto: Privat
IKKE HØRT: Rådgiver Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for Utvlingshemmede. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer