Frykter Brexit-tilstander i Norge

Skrekkbilder fra Storbritannia viser tomme butikkhyller og tomme bensinpumper. Venstre-leder Guri Melby frykter at Støre-regjeringen vil skape tilsvarende tilstander her hjemme.

TOMME HYLLER: En kvinne handler blant tomme butikkhyller på et supermarked i Storbritannia. Venstre mener det samme kan skje her hjemme. Foto: Dinendra Haria/LNP/Shutterstock
TOMME HYLLER: En kvinne handler blant tomme butikkhyller på et supermarked i Storbritannia. Venstre mener det samme kan skje her hjemme. Foto: Dinendra Haria/LNP/Shutterstock Vis mer
Publisert

- Jeg håper forhandlerne på Hurdalssjøen følger nøye med på det som skjer i Storbritannia nå.

Venstre-leder og avtroppende kunnskapsminister Guri Melby sikter til den dramatiske situasjonen i Storbritannia. Stor mangel på lastebilsjåfører fører til at varer ikke når fram til butikkene, og at bensinstasjonene går tomme for drivstoff.

- Det er tomme butikkhyller og kø på bensinstasjonene. Folk får ikke kjøpt bensin. Det utvikler seg til skikkelig kaos. Det er veldig vanskelig for folk og for næringslivet, sier Melby.

- Norge er utsatt

Anslag viser at Storbritannia mangler så mange som 20 000 lastebilsjåfører etter at flere tusen av dem har forlatt landet til fordel for kontinentet. Situasjonen forklares med Brexit, men også av coronapandemien, som har ført til at mange har reist fra Storbritannia og har vanskelig for å komme inn igjen.

Melby frykter at vi kan oppleve samme situasjon her hjemme med en Ap/ Sp-regjering. Hun mener nemlig de kan sette det norske samarbeidet med Europa på spill.

ADVARER: Venstre-leder og avtroppende kunnskapsminister Guri Melby frykter vi kan se lignende scener som i Storbritannia hvis en ny regjering setter EØS-avtalen i spill. Foto: Heiko Junge / NTB
ADVARER: Venstre-leder og avtroppende kunnskapsminister Guri Melby frykter vi kan se lignende scener som i Storbritannia hvis en ny regjering setter EØS-avtalen i spill. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Dette er åpenbart en situasjon Norge er akkurat like utsatt for, hvis vi går ut av EØS-avtalen, sier Melby.

Senterpartiet, som nå forhandler om regjeringssamarbeid med Ap, har programfestet at de vil ta Norge ut av EØS-samarbeidet. De ønsker i stedet alternative avtaler med europeiske land som skal sikre norske bedrifter adgang til markedet.

Samtidig har fagbevegelsen krevd en utredning om EØS-avtalen. Dagbladet kjenner til at Fellesforbundet i sine innspill til regjeringsforhandlingene krever at en ny regjering må gjennomføre en utredning som ser på alternativer til dagens avtale.

- Setter næringslivet i spill

I forkant av regjeringssonderingene var Ap-leder Jonas Gahr Støre klar på at EØS-avtalen ligger til grunn for en Ap-ledet regjering.

- Åpner du likevel opp for en utredning av alternativene slik fagbevegelsen ønsker?

- Jeg har ingen kommentar til det før vi setter oss ned. Arbeiderpartiet er for EØS-avtalen, vi trenger ingen utredning for å bekrefte det. Men kunnskap om avtalen og handlingsrommet kan aldri skade.

BRÅK: Dramatiske scener utspilte seg i en bensinkø i London mandag 27. september. Video: Stefan Silva Vis mer

Melby mener denne typen grep er nok for å skape usikkerhet og sette samarbeidet med EU i spill. Hun frykter derfor alvorlige konsekvenser, selv om Norge ikke river i stykker EØS-avtalen med det første.

- Bare usikkerhet rundt EØS kan føre til at vi mister arbeidskraft. Mange vil da se på Norge som et usikkert marked, og heller velger å dra andre steder, sier Venstre-lederen.

- Det at Støre tyr til en sånn løsning for å berge et regjeringsprosjekt, setter næringslivet i spill. Man går ned et spor som undergraver EØS-avtalen. Det er ikke en buffé der du kan plukke de rettene du liker best.

Statsministeren er bekymret

Statsminister Erna Solberg har også tidligere advart om å tukler med Norges tilknytning til Europa.

- Jeg er bekymret for undergravingen av EØS-avtalen. Jeg er ikke bekymret for at de vil si opp avtalen, for det tror jeg ikke de kommer til å gjøre. Jeg tror heller ikke de vil komme i gang med forhandlinger om alternativ. Men de kan blokkere direktiver, og da vil forvitringen skje gradvis med EØS-avtalen, sa Solberg til Dagbladet etter valgnederlaget i september.

- Når det begynner, vil det bli større usikkerhet i norsk næringsliv, og det vil gå på bekostning av investeringer framover, utdyper den avtroppende statsminister.

Melby mener til og med at konsekvensene i Norge kan bli verre i Norge enn det vi nå ser på andre siden av Nordsjøen.

- Hvis vi går så langt som Sp, SV og Rødt vil, mener jeg det er stor fare for at vi vil se liknende scener her hjemme. Det er det ingen grunn til å tro noe annet. Vi er et langt mindre land, og har allerede mangel på arbeidskraft. Bønder får ikke grønnsakene opp av jorda, og restaurantene mangler kokker. Vi vil se akkurat det samme som i Storbritannia, ja kanskje verre, advarer Venstre-lederen avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer