Frykter brutal smell for Norge i juni

Kan bli årets dyreste uke for Norge.

SKREKKSCENARIO: Drømmen er en solfylt sommer med badesko og late dager. Men før den tid kan bedriftene stå overfor tidenes mareritt-uke midtveis i juni. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SKREKKSCENARIO: Drømmen er en solfylt sommer med badesko og late dager. Men før den tid kan bedriftene stå overfor tidenes mareritt-uke midtveis i juni. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Én eneste uke midt i juni kan ende opp med å dytte betydelige deler av norsk næringsliv utfor stupet.

- Dette blir en syretest, fastslår Christian Aandalen, partner i Fair Group, overfor Børsen.

Inkassoselskapet Fair tegner i en fersk analyse et skremmende bilde av hvordan sommeren kan se ut for det norske næringslivet. Et næringsliv som allerede er hardt rammet av coronapandemiens tsunamieffekt på økonomien.

Trippel smell

Helt konkret frykter inkassoselskapet en trippel smell for norske bedrifter. I løpet av noen få dager skjer følgende:

  • Innbetalingen av moms som ble utsatt i den første krisepakka, forfaller 10. juni.
  • Fire dager senere forfaller den neste ordinære innbetalingen av moms.
  • På samme tid skal de ansatte få utbetalt feriepengene sine.

Fair anslår at det totalt skal utbetales flere titalls milliarder kroner i moms til staten.

- Det kan bety kroken på døra for selskaper som sliter med likviditeten. Dette vil gi oss et bedre bilde av hvor hardt Norge er rammet, skriver Fair i sin analyse.

Et massivt press

Det norske næringslivets betaling av merverdiavgiften til staten skjer normalt i seks omganger i løpet av året. Som følge av coronakrisa ble imidlertid betalinga for første termin utsatt. Nå kommer to momskrav til forfall samtidig.

- Vi tror absolutt det kan trigge en konkursbølge, sier Aandalen.

COVID-19: Helse- og omsorgsminister Bent Høie presenterte tre scenarioer og en tidsramme på hvor lenge vi må leve med coronaviruset. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

«I sum innebærer to mva-utbetalinger og feriepengeutbetaling et massivt press på likviditetssituasjonen i norske selskaper», heter det i analysen.

- Jeg tør ikke spå hvor mange som kan rammes, men vi anser det som sannsynlig at det vil bli en betydelig andel, sier Aandalen og peker i retning serveringsbransjen, overnatting og retail.

Kassene tømmes

Sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon sier det ikke er tvil om at mange bedrifter sliter.

- Hver fjerde medlemsbedrift sier at de ikke kan eller er usikre på om de vil klare å betale ut feriepenger til sine ansatte. 11 prosent sier at de ikke har likviditet til å betale ut feriepenger og 13 prosent er usikre. Samtidig sier en av fire bedrifter at de har problemer med å betale regninger som forfaller om kort tid, oppsummerer Dørum.

I den siste medlemsundersøkelsen som ble gjennomført i slutten av april, svarte rundt hver femte som ble spurt. Dørum medgir at det gir en mulig feilmargin ved at de som kjenner trykket hardest også er mest tilbøyelig til å svare.

- Det er likevel hevet over tvil at mange av våre medlemsbedrifter sliter. For når omsetningen svikter, inntektene uteblir og regningene fortsetter å løpe, ja da tømmes kassa, konstaterer Dørum.

Konkurs-gåte

Antallet konkurser i Norge så langt i år har overrasket mange, gitt den ekstraordinære situasjonen landet og verden er kastet ut i. For der det var ventet en massiv konkursbølge som følge av coronapandemiens lammende effekt på verdensøkonomien, viser den offisielle statistikken en flat utvikling sammenliknet med fjoråret.

Men det er trolig snakk om store mørketall.

«Skatteetaten sender i løpet av et år vanligvis 2 500 selskaper til skifteretten. Det tilsvarer omtrent 200 i måneden. Siden 12. mars er ingen selskap sendt til skifteretten», påpeker Fair.

Selskapet viser til tallene i Sverige, som til tross for større aktivitet i næringslivet har sett det største antallet konkurser på 20 år.

- Hvis vi sammenlikner oss med Sverige, som har hatt langt mindre grad av lockdown, ser vi det som unaturlig at færre har gått konkurs i Norge. Vi tror Skatteetaten har vært varsom med å sende ut konkursbegjæringer. Det blir interessant å se når de setter i gang igjen, sier Fair-partner Aandalen.

Firedobling

Skrekkscenarioet er at ved en konkursbølge der mange mister jobben, så vil det slå hardt ut på privatøkonomien.

- Hvordan kommer det til å se ut?

- Vi ser allerede at andelen husholdninger som har bedt om betalingsutsettelse eller avdragsordning, har firedoblet seg siden januar, sier Aandalen.

Han legger til at det foreløpig ikke har utløst noen inkassoeksplosjon.

- Men den kan komme?

- Ja, det kan den. Mye står og faller på hvordan ulike aktører i norsk næringsliv skal håndtere mislighold og betalingsutsettelser. I denne perioden har mange utvist skjønn.

Aandalen mener at man allerede til sommeren vil se få et tydelig bilde av hvor dramatisk situasjonen kommer til å bli.

- Norsk næringsliv har vært tålmodig, men nå som Norge sakte, men sikkert vender tilbake, vil man møte ekstremt tøffe fartsdumper på veien, sier han.

Litt, litt lysere

NHO-økonom Øystein Dørum tror den gradvise gjenåpningen av Norge vil slå positivt ut for de mest kriserammede bransjene, men bare gradvis.

- Nå som Norge sakte begynner å åpne opp, vil vi se litt høyere omsetning i butikker, restauranter og uteliv, og marginalt høyere omsetning for hoteller. Når vi kommer til juni, og med et viktig forbehold om at pandemien ikke blusser opp igjen, vil vi være i en litt lysere situasjon. Med strek under litt, sier Dørum til Børsen.

ENDELIG UTEPILS: Det ble lange køer da kranene endelig åpnet opp i Oslo igjen etter coronapandemien. Video: Ørjan Ryland/Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer

Alle avlyste arrangementer er en grunn til at det ikke kommer til å ta helt av for hotellbransjen, mener han.

- Det blir trått også framover. Konferansemarkedet vil være trått. Og uten Norway Cup, Øyafestivalen, Notodden bluesfestival eller Arendalsuka - bare for å nevne noen få eksempler - så vil det ta tid før hotellbransjen friskmeldes, framholder NHO-økonomen.

Feriepengeforslag

NHO har spilt inn et forslag om at bedrifter skal kunne søke i lønnsgarantiordningen for å kunne betale ut feriepenger.

- Tanken er at heller det, enn at de ansatte går til krav mot bedriften og får ut feriepengene sine. Men så går bedriften konkurs, og det ble den siste utbetalingen de fikk, sier Dørum.

- Hva med momsinnbetalingene, vil det være aktuelt å be om ytterligere utsettelser eller lettelser?

- NHO har ikke bedt om det, ennå. Målet med alle akuttiltakene har vært å holde sunne bedrifter flytende. Man må hele tida vurdere om tiltakene er tilstrekkelige til det formålet, sier Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer