Gransker 112 coronajuks-saker:

Frykter corona-juks fra «kriminelle stråmenn» og «trojanske hester»

- Kriminelle ser på de norske støtteordningene som en honningkrukke, sier skattekrim-topp.

MØRKE SKYER: Flere frykter en bølge med corona-juks. Her fra Norges finanssentrum, Aker Brygge. Foto: AFP/ODD ANDERSEN/NTB Scanpix
MØRKE SKYER: Flere frykter en bølge med corona-juks. Her fra Norges finanssentrum, Aker Brygge. Foto: AFP/ODD ANDERSEN/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Kriminelle utenlandske miljøer ser jo på de norske støtteordningene som en honningkrukke, sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i divisjon innsats hos Skatteetaten til Børsen.

Nilsen frykter at organiserte kriminelle aktører fra utlandet skal få tilgang til de attraktive corona-støttemidlene.

Spådde svindel-bølge

I vår ble det varslet konkursbølger, massivt støtte-juks og økt trygdesvindel.

Det var også stor nervøsitet i forhold til etatenes evne til å kontrollere mulige lovbrudd mens pandemien raste. I en intern e-post Børsen har fått tak i ble det pekt på at smittesituasjonen ga store utfordringer for Skatteetatens arbeid.

«Skatteetatens policy fram til 16.03.2020 var å innstille kontrollaktiviteten, utsendelse av vedtak, sanksjoner samt ikke anmelde. Ansatte i skatteetaten ble varslet om denne policyen under pandemien. Den nye policyen reduserer den faktiske oppdagelsesrisikoen til 0», sto det i e-posten.

Men bølgene uteble.

GRANSKER CORONA-JUKS: - Vi har ikke sett omfattende svindel, men jobber hele tiden for at det ikke skal foregå juks, sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i divisjon innsats hos Skatteetaten til Børsen. Foto: Skatteetaten.
GRANSKER CORONA-JUKS: - Vi har ikke sett omfattende svindel, men jobber hele tiden for at det ikke skal foregå juks, sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i divisjon innsats hos Skatteetaten til Børsen. Foto: Skatteetaten. Vis mer

Tar skurker fra skrivepulten

Nå er spørsmålet om det bare er stille før stormen, eller om trusselen har løyet permanent.

- Det medfører ikke riktighet at vi ikke driver ordinært utadrettet arbeid. Det korrekte er at vi etter en kort periode tidligere i vår har kommet godt i gang med den utadrettet kontrollvirksomhet etter en kort periode der dette var umulig på grunn av en uoversiktlig smittesituasjon. Vi har gode smittevernrutiner som ivaretar våre ansatte og de vi kontrollerer, sier Nilsen. Han peker også på at kriminelle kan tas fra skrivepulten.

- Jeg vil også påpeke at mange av våre kontroller gjennomføres uten at vi drar fysisk ut til virksomheten, og slike kontroller har pågått upåvirket av corona-situasjonen, sier han.

Kriminelle stråmenn

Skatteetaten jobber nå for fullt med etterretning og analyse for å kartlegge trusselen fra kriminelle aktører, «både utenlandske og norske».

- En særlig utfordring med utenlandske aktører er at midler som skal betales i skatt og avgift forsvinner ut av landet og at skatte- og avgiftskrav ikke innbetales, sier Nilsen til Børsen.

FÅ SERIØSE: Torbjørn Røe Isaksen er sjokkert over massiv useriøsitet i bilvaskbransjen. Han varsler nye og strengere tiltak å rydde opp i den svarte økonomien. Reporter/Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Nilsen peker også på at kriminelle skjuler seg bak stråmenn og skjulte strukturer, som såkalte «trojanske hester».

- Det er også en utfordring at kriminelle, norske som utenlandske, framstår med virksomheter som er etablert med stråmenn fordi kriminelle ønsker å være anonyme, forteller Nilsen. For de er ikke i tvil om at pandemien kan føre til økt juks.

- Vi vet av atferdsundersøkelser den siste tiden at aksepten for skatteunndragelse økes vesentlig når det er fare for at arbeidsplasser kan gå tapt eller virksomheter går konkurs, sier Nilsen.

Avslått 18 600 søknader

Siden corona-utbruddet i vår har Skatteetaten jobber med full kraft for å bekjempe misbruk av de attraktive corona-milliardene. Siden ordningen åpnet i april, har 70.000 søknader om tilskudd blitt innvilget mens 19.000 søknader er avslått. 5,9 milliarder kroner er utbetalt til foretak som er rammet av koronasituasjonen, opplyser Skatteetaten.

- Skatteetatens automatiske kontrollmekanisme har avslått cirka 18.600 søknader til en verdi av 1,6 milliarder kroner før utbetaling, forteller Nilsen.

Skatteetaten har mottatt 286 tips om juks med corona-midler, og det er 112 pågående kontrollsaker per dags dato.

- Per i dag er det besluttet kontroll i 591 saker. I 126 saker som er avsluttet har vi krevd tilbake 19,9 millioner, forteller Nilsen.

Anmeldt tre saker

Skatteetaten har så langt anmeldt tre saker, hvor av en har resultert i en tilståelsesdom. En mann må sone ni måneder i fengsel, etter at han lurte til seg 600 000 kroner i koronastøtte. Han sa han hadde tapt inntekter i to firmaer, men det stemte ikke.

- Kan du si noe mer om de to andre sakene?

- Skatteetaten kommenterer aldri enkeltsaker på grunn av taushetsplikt, sier Nilsen, men han er ikke i tvil om at kontrollen er god.

- Bedriften må dokumentere tallene i ettertid gjennom attest fra revisor eller autorisert regnskapsfører. Det vil bli gjennomført kontroller med krav om tilbakebetaling og sanksjoner dersom det blir avdekket svindel. Skatteetaten vil gjennomføre etterkontroller ut året og i hele 2021, sier Nilsen.

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. I år er det helt stille. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Offentlige milliarder

Flere rapporter peker også på at misbruk av offentlige midler kan øke på grunn av corona-situasjonen.

- Som følge av Covid19 er det gitt tiltakspakker også til offentlige innkjøpere for å gjennomføre hasteanskaffelser og stimulere til aktivitet. Dette øker risikoen og kan sannsynligvis tiltrekke seg kriminelle med ønske om økonomisk profitt, sier Nilsen, som sier de nå har forsterket innsatsen mot offentlig innkjøp.

- Det offentlige Norge kjøper varer og tjenester for 500 milliarder kroner i året. Også de useriøse aktørene ønsker seg en del av denne kaka. Vårt oppdrag er å hindre at det skjer. Det gjør vi blant annet gjennom å krympe de useriøse aktørenes handlingsrom, og spille på lag med seriøse virksomheter. Vi har inngått flere landsdekkende samarbeidsavtaler med store innkjøpere, og retter en forsterket innsats mot offentlige innkjøpere i disse dager, sier Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer