Krigen i Ukraina

Frykter desperat Putin

Orlogskaptein og forsker Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen mener det sannsynlig at russerne i løpet av vinteren vil forsøke å sabotere gassrørledningene i Nordsjøen.

FORSYNER ENERGI: Det er over 8800 km med rørledninger i havet utenfor Norge, som forsyner Europa med energi. Foto: Alf Ove Hansen / NTB
FORSYNER ENERGI: Det er over 8800 km med rørledninger i havet utenfor Norge, som forsyner Europa med energi. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er tragisk at norske myndigheter i flere tiår har neglisjert og oversett faren for sabotasje mot undervannsinstallasjoner i Nordsjøen. Regjering etter regjering har blitt advart, men intet har blitt gjort, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen til Dagbladet.

Strømmen er ikke i tvil om at det er russerne som står bak de fire eksplosjonene utenfor Bornholm.

- Jeg ser at det fra russisk hold er forsøkt å skylde på både Norge, briter og amerikanere står bak sabotasjen. Det er ikke noe annet enn forsøk på desinformasjon. Når det går dårlig for russerne i Ukraina, forsøker de nå å true med energi. Det har de gjort før, i Ukraina midt på 2000-tallet, sier orlogskapteinen.

«Strutsepolitikk»

Strømmen mener norske myndigheter umiddelbart bør opprette sikkerhetssoner rundt gassrørledningene, i Nordsjøen, slik det allerede er rundt oljeplattformene.

- I dag er vårt problem at politiet ikke har kompetanse til å sikre infrastrukturen i sjøen – olje og gassrørledninger. Forsvaret har ikke ressursene som trengs. Det kan ikke beskrives som annet enn bekymringsfullt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.