Krigen i Ukraina

Frykter desperat Putin

Orlogskaptein og forsker Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen mener det sannsynlig at russerne i løpet av vinteren vil forsøke å sabotere gassrørledningene i Nordsjøen.

FORSYNER ENERGI: Det er over 8800 km med rørledninger i havet utenfor Norge, som forsyner Europa med energi. Foto: Alf Ove Hansen / NTB
FORSYNER ENERGI: Det er over 8800 km med rørledninger i havet utenfor Norge, som forsyner Europa med energi. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er tragisk at norske myndigheter i flere tiår har neglisjert og oversett faren for sabotasje mot undervannsinstallasjoner i Nordsjøen. Regjering etter regjering har blitt advart, men intet har blitt gjort, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen til Dagbladet.

Strømmen er ikke i tvil om at det er russerne som står bak de fire eksplosjonene utenfor Bornholm.

I TÅRER: Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov ser ut til å være i tårer under Putins tale, 30. september 2022. Video: Kremlin / Twitter. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Jeg ser at det fra russisk hold er forsøkt å skylde på både Norge, briter og amerikanere står bak sabotasjen. Det er ikke noe annet enn forsøk på desinformasjon. Når det går dårlig for russerne i Ukraina, forsøker de nå å true med energi. Det har de gjort før, i Ukraina midt på 2000-tallet, sier orlogskapteinen.

«Strutsepolitikk»

Strømmen mener norske myndigheter umiddelbart bør opprette sikkerhetssoner rundt gassrørledningene, i Nordsjøen, slik det allerede er rundt oljeplattformene.

- I dag er vårt problem at politiet ikke har kompetanse til å sikre infrastrukturen i sjøen – olje og gassrørledninger. Forsvaret har ikke ressursene som trengs. Det kan ikke beskrives som annet enn bekymringsfullt.

- Hvordan vil du beskrive norske myndigheters innsats for å sikre installasjonene i Nordsjøen og rørledningene som sikrer energi til Europa?

- Den beste karakteristikken jeg kan gi om norske myndigheter, og deres vilje til å ta sikkerhet på alvor er strutsepolitikk. Norske myndigheter har gjentatte ganger blitt advart. Det eneste som har blitt gjort, er at advarslene har blitt lagt bort i en skuff, sier orlogskapteinen

Sammenheng

Tor Ivar Strømmen frykter at president Vladimir Putin kan gi klarsignal til sabotasjeaksjoner mot det norske gassrørledningsnettet, som i dag forsyner store deler av Vest-Europa med energi.

FRYKTER: Orlogskaptein og forsker Tor Ivar Strømmen frykter russisk sabotasje mot norske undervannsinstallasjoner i Nordsjøen i vinter. Foto: Forsvaret
FRYKTER: Orlogskaptein og forsker Tor Ivar Strømmen frykter russisk sabotasje mot norske undervannsinstallasjoner i Nordsjøen i vinter. Foto: Forsvaret Vis mer

- Er det noen sammenheng mellom de fire sprengingene av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, og observasjonene av droner i Nordsjøen?

- Det er ingen grunn til å anta noe annet. Vi har nå også fått meldinger om ukjente droner ved sentrale transformatorer og kraftanlegg på Vestlandet. Dette gjør russerne for å signalisere at de kan slå ut energiforsyningen til Europa, sier Tor Ivar Strømmen.

Kartlagt Norge

Han bekrefter også at det grunn til å tro at russerne de siste åra har kartlagt energiinfrastrukturen både på land og til havs i Norge.

- Saboterer og ødelegger russerne norske gassrørledninger, vil det bli kraftmangel i Europa. Blir Vladimir Putin desperat nok, er det ingen tvil om at russerne kan sabotere norsk energi-infrastruktur.

- Er det sannsynlig at russerne vil gjøre det?

- Dersom det fortsatt går dårlig med krigen i Ukraina, frykter jeg at russerne i løpet av vinteren vil utføre sabotasje mot vår infrastruktur til havs. Det kan heller ikke utelukkes angrep mot transformatoranlegg på land. Slike angrep vil kunne stoppe leveransene av energi til Europa. Noe som igjen vil føre til at Europa vil fryse, mens tysk industri må stenge ned, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen i Bergen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer