Krigen i Ukraina

Frykter desperat Putin

Orlogskaptein og forsker Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen mener det sannsynlig at russerne i løpet av vinteren vil forsøke å sabotere gassrørledningene i Nordsjøen.

FORSYNER ENERGI: Det er over 8800 km med rørledninger i havet utenfor Norge, som forsyner Europa med energi. Foto: Alf Ove Hansen / NTB
FORSYNER ENERGI: Det er over 8800 km med rørledninger i havet utenfor Norge, som forsyner Europa med energi. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er tragisk at norske myndigheter i flere tiår har neglisjert og oversett faren for sabotasje mot undervannsinstallasjoner i Nordsjøen. Regjering etter regjering har blitt advart, men intet har blitt gjort, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen til Dagbladet.

Strømmen er ikke i tvil om at det er russerne som står bak de fire eksplosjonene utenfor Bornholm.

- Jeg ser at det fra russisk hold er forsøkt å skylde på både Norge, briter og amerikanere står bak sabotasjen. Det er ikke noe annet enn forsøk på desinformasjon. Når det går dårlig for russerne i Ukraina, forsøker de nå å true med energi. Det har de gjort før, i Ukraina midt på 2000-tallet, sier orlogskapteinen.

«Strutsepolitikk»

Strømmen mener norske myndigheter umiddelbart bør opprette sikkerhetssoner rundt gassrørledningene, i Nordsjøen, slik det allerede er rundt oljeplattformene.

- I dag er vårt problem at politiet ikke har kompetanse til å sikre infrastrukturen i sjøen – olje og gassrørledninger. Forsvaret har ikke ressursene som trengs. Det kan ikke beskrives som annet enn bekymringsfullt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer