Frykter det verste året siden 1709

Den britiske sentralbanken spår en økonomisk nedtur landet ikke har sett maken til på over 300 år.

BRUTALT FALL: Storbritannia ventes å få en nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 14 prosent i år som følge av koronapandemien, ifølge en prognose fra sentralbanken. Bildet viser månen over skyskraperen «The Shard» i London. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB Scanpix
BRUTALT FALL: Storbritannia ventes å få en nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 14 prosent i år som følge av koronapandemien, ifølge en prognose fra sentralbanken. Bildet viser månen over skyskraperen «The Shard» i London. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Storbritannia er blant landene som har blitt hardest rammet av coronaviruset. Onsdag kveld viste tall fra Worldometer at landet hadde 201 101 registrert smittede, og at antall døde nå er oppe i 30 076.

For å begrense smitten har britene i likhet med mye av verden stengt ned store deler av samfunnet.

Det har over lang tid vært åpenbart at den britiske økonomien ville bli brutalt rammet som følge av tiltakene. Men en oppsiktsvekkende ny prognose fra landets sentralbank, har sørget for å sette en støkk i mange øyboere torsdag morgen.

Ifølge Bank of England ventes nemlig Storbritannia å få en nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) på hele 14 prosent i år som følge av coronapandemien. Tilsvarende tall for perioden april til juni er ventet å være 25 prosent, heter det i prognosen.

Historiske dimensjoner

Dersom sentralbankens prognoser slår til, står Storbritannia overfor den største økonomiske nedturen i Storbritannia på over 300 år – siden deler av Europa ble lagt brakk av «den store frosten» i 1709, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

For å sette det hele i perspektiv var 1709 året da verdens første piano ble vist fram, Alexander Selkirk ble reddet fra en øde øy og ga Daniel Defoe inspirasjonen til å skrive boka Robinson Crusoe, mens Norges konge var dansk og het Frederik IV. Land som nettopp Danmark-Norge, Sachsen-Polen, Russland, Preusen og Hannover var i krig med Sverige sist den britiske økonomien opplevde en tilsvarende økonomisk nedtur som landets sentralbank annslår er på vei.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer