Frykter det verste året siden 1709

Den britiske sentralbanken spår en økonomisk nedtur landet ikke har sett maken til på over 300 år.

BRUTALT FALL: Storbritannia ventes å få en nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 14 prosent i år som følge av koronapandemien, ifølge en prognose fra sentralbanken. Bildet viser månen over skyskraperen «The Shard» i London. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB Scanpix
BRUTALT FALL: Storbritannia ventes å få en nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 14 prosent i år som følge av koronapandemien, ifølge en prognose fra sentralbanken. Bildet viser månen over skyskraperen «The Shard» i London. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Storbritannia er blant landene som har blitt hardest rammet av coronaviruset. Onsdag kveld viste tall fra Worldometer at landet hadde 201 101 registrert smittede, og at antall døde nå er oppe i 30 076.

For å begrense smitten har britene i likhet med mye av verden stengt ned store deler av samfunnet.

Det har over lang tid vært åpenbart at den britiske økonomien ville bli brutalt rammet som følge av tiltakene. Men en oppsiktsvekkende ny prognose fra landets sentralbank, har sørget for å sette en støkk i mange øyboere torsdag morgen.

TILBAKE: Storbritannias statsminister Boris Johnson er tilbake i Downing Street etter å ha vært sykemeldt i flere uker. Bilder fra AP. Vis mer

Ifølge Bank of England ventes nemlig Storbritannia å få en nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) på hele 14 prosent i år som følge av coronapandemien. Tilsvarende tall for perioden april til juni er ventet å være 25 prosent, heter det i prognosen.

Historiske dimensjoner

Dersom sentralbankens prognoser slår til, står Storbritannia overfor den største økonomiske nedturen i Storbritannia på over 300 år – siden deler av Europa ble lagt brakk av «den store frosten» i 1709, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

For å sette det hele i perspektiv var 1709 året da verdens første piano ble vist fram, Alexander Selkirk ble reddet fra en øde øy og ga Daniel Defoe inspirasjonen til å skrive boka Robinson Crusoe, mens Norges konge var dansk og het Frederik IV. Land som nettopp Danmark-Norge, Sachsen-Polen, Russland, Preusen og Hannover var i krig med Sverige sist den britiske økonomien opplevde en tilsvarende økonomisk nedtur som landets sentralbank annslår er på vei.

Det er med andre ord historiske dimensjoner over den britiske sentralbankens dystre prognose.

Utsiktene sentralbanken presenterer er også langt mørkere enn prognosene fra Det internasjonale pengefondet (IMF), som har anslått at Storbritannia vil se et fall i BNP på 6,5 prosent i løpet av året.

De regner med at «The Great Lockdown», som de har valgt å kalle det, vil få drastiske konsekvenser for verdensøkonomien.

– Det blir mye verre enn finanskrisa i 2008, skrev IMF i sin rapport fra midten av april.

Ikke bare mørkt

Likevel er framtidsutsiktene på langt nær bare mørke, dersom man skal stole på britiske økonomer.

For Bank of England tror økonomien vil hente seg inn igjen allerede til neste år, med en anslått økning i BNP på 15 prosent.

IMF: Det internasjonale pengefondet IMF varsler at coronapandemien kan føre til den verste økonomiske krisen siden depresjonen. Video: Nicolai Delebekk/NTB / Dagbladet TVB, 14. april 2020 Vis mer

Videre opplyser sentralbanken at styringsrenten ventes å forbli på 0,1 prosent.

Den 11. mars besluttet den britiske sentralbanken å gjennomføre et ekstraordinært kutt i styringsrenta på 0,5 prosentpoeng. Krisekuttet fra 0,75 til 0,25 prosent sendte styringsrenta tilbake til et historisk lavt nivå.

Åtte dager seinere ble renta barbert nok en gang, og sendt ned til 0,1 prosent som følge av den økonomiske uroen i coronavirusets kjølvann.

Bankens pengepolitiske komité uttalte den gang at den enstemmige rentebeslutningen var et trekk «for å imøtekomme behovene til britiske bedrifter og husholdninger for å håndtere den økonomiske uroen», ifølge NTB.

Den tydelige meldingen i dag er at styringsrenten forblir på historisk lave 0,1 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer